Ve Francii sílí sexismus, hlavně mezi mladými

6
64630
sexismus
Foto: Pixabay.com

Získání respektu se bez násilí neobejde, domnívá se čtvrtina mladých Francouzů. Uvádí to studie vypracovaná pro francouzskou vládu. Její autoři upozorňují, že ve Francii sílí sexismus, hlavně mezi mladými lidmi.

Sexismus podle studie ve Francii přetrvává hlavně u mladých mužů. O nerovném zacházení s lidmi podle pohlaví je přesvědčeno 93 procent dotazovaných. Sexismus je předsudek nebo diskriminace podle pohlaví. Většinou se s ním ale setkávají ženy a dívky.

„Sexismus ve Francii neustupuje, právě naopak. Některé jeho nejbrutálnější projevy se zhoršují a nejvíce postižena je mladá generace,“ píší autoři studie.

Francouzská společnost podle nich setrvává sexistická ve všech sférách. Veřejné, soukromé, profesní i mediální. Lidé si jsou podle výzkumníků sice vědomi nerovného přístupu podle pohlaví, takové chování ale odsuzují pouze teoreticky. Nikoliv v praktickém životě.

Sexismus zažilo 80 % francouzských žen

V dotazníkovém šetření 80 procent francouzských žen uvedlo, že se již setkaly s horším zacházením jen kvůli jejich pohlaví. Vynucený pohlavní styk v průzkumu uvedlo čtrnáct procent žen a 37 procent jich zažilo sexuální praktiky, se kterými nesouhlasily. Nejčastěji šlo o nechráněný sexuální styk a vynucený sex po požití alkoholu či drog.

Výsledkem sílícího sexismu ve Francii je, že kvůli těmto společenským stereotypům naprostá většina žen mění své zvyky. Například se oblékají jinak, než by chtěly a ve večerních hodinách nevychází ven bez doprovodu, uvádí studie.

Ratifikace Istanbulské úmluvy vázne. Domácí násilí sílí

Odborníci ve zprávě varují i před zhoršujícím se fenoménem „násilí na sociálních sítích a barbarstvím v pornoprůmyslu“ nebo kampaním na umlčení žen. Za nebezpečné považují stále násilnější výpady „krajně pravicových uživatelů internetu proti ženám činným v politice, novinářkám nebo influencerkám“, cituje ze zprávy stanice BFM TV.

Muži se nemusí chovat za každou cenu mužně

Výsledky francouzské studie dokládají tlak na mladé muže mezi 25 a 34 lety. Právě ti pak mají pocit, že se musí chovat za každou cenu dostatečně mužně, aby obstáli ve společnosti. Občasné násilí k vydobytí respektu je potřeba podle 23 procent respondentů z této věkové skupiny. Pětina z nich si myslí, že je potřeba „chlubit se sexuálními výkony u přátel“, přitom u zbytku mužské populace si to myslí v průměru osm procent. O nutnosti konzumovat alkohol nebo drogy kvůli reputaci je přesvědčeno 22 procent mladých mužů. Zhruba stejně se jich domnívá, že je kvůli respektu ostatních potřeba „jezdit rychle“.

BBC si všímá panen z přísahy v Albánii a Kosovu

Autoři studie její závěry dnes [25.1.] blíže představí prezidentovi Emmanuelu Macronovi, píše AFP. Jako řešení současného stavu mu chtějí navrhnout „v rámci boje se stereotypy regulaci digitálního obsahu zobrazujícího násilí nebo ponižování“. Namístě je podle nich zřízení nezávislého orgánu bojujícího proti sexistickému násilí v politice. Což je, jak uvádí, i dalším důvodem jejich žádosti o zvýšení rozpočtu pro tuto oblast a personální posílení.

–ČTK/RED

6 KOMENTÁŘE

    • Formuloval bych to jako otázku: S jakým vzorkem jste, statistici, pracovali? Šlo opravdu o místní nebo příchozí z bývalých kolonií?

  1. Sexismus je vnitrodruhový rasismus. Je to falešné zdůvodnění, proč ty budeš „dřít na plantáži“ a já budu mít v ruce bič. Odevzdáváte se se zalíbením do „péče“ svých patologických idolů. Jenže z toho pak máte mindráky a musíte si je léčit. Chcete zvýhodnit v té džungli, a hledáte si zdůvodnění. Rozhodli jste se žít v systému, který vyčerpal své možnosti, protože svět se mění. Vy jste ho změnili. A tou intenzitou fakticky zmenšili. Protože jste ješitní, nechcete si to přiznat. A protože jste hříšní, nechcete slevit ze svých nároků. Proč neříkám smířlivě „MY“? Ale vy a já? Protože to již zašlo příliš daleko.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here