Laboratorní původ koronaviru není konspirace, zní z USA

1
3687
puvod_koronaviru
Ilustrace: Pixabay.com

Ve Spojených státech sílí spory o původ koronaviru. Některé federální úřady se kloní k názoru, že virus unikl z laboratoře a vznikl uměle. Naopak jiné takový závěr odmítají s tím, že pro něj není dost důkazů.

Tématu se věnoval [26.2.] v článku „Lab Leak Most Likely Caused Pandemic, Energy Dept. Says“ americký deník The New York Times [NYT]. Odvolává se na zprávu amerického ministerstva energetiky, podle které koronavirus unikl z čínské výzkumné laboratoře ve Wu-chanu. A za jeho únikem stála nehoda. Zpráva se opírá o expertní názory národních biologických laboratoří, které zkoumaly původ nového koronaviru. Zpravodajství a posun vnímání ministerstva energetiky zaznamenal v neděli [26.2.] rovněž list The Wall Street Journal.

Na zprávu ministerstva, které vůbec poprvé takto otevřeně oznámilo původ koronaviru, jenž stál za dvouletou pandemií covidu-19, okamžitě zareagovali další američtí činitelé s odvoláním na závěry amerických zpravodajských služeb. A ty se v názoru na věc docela rozcházejí. FBI prozatím uvedla, že virus podle jejích zjištění nejspíš unikl nešťastnou náhodou z Wuchanského institutu virologie a vznikl přirozenou cestou. Na druhé straně další čtyři zpravodajské agentury a National Intelligence Council [NIC] vyjádřily jen malou důvěru v tvrzení, že virus nejpravděpodobněji vznikl přirozeným vývojem.

Dohady o původu koronaviru stále běží

Svoji roli v celé „záhadě“ podle amerických činitelů sehrává neochota Číny poskytovat důležité informace, píší NYT. Národní bezpečnostní poradce Jake Sullivan potvrdil, že prezident Joe Biden zadal národním laboratořím pokyn, aby určily původ koronaviru. Americká vláda jim k tomu poskytne všechny potřebné zdroje i finanční prostředky. Vyjádřil se také k současným dohadům.

„V prostředí zpravodajských služeb existují různé názory,“ uvedl Sullivan pro nedělní pořad CNN „State of the Union“ a dodal: „Nemáme k tomu dostatek informací.“

Biden chce stejně jako Trump znát pravdu o původu covidu-19

Potvrdil, že jakmile bude dostatek důkazů pro jednu z hypotéz, přednese ji administrativa Joe Bidena v Kongresu a blíže s ní seznámí i veřejnost.

„Ale nyní definitivní odpověď neznáme,“ řekl.

Zpravodajci přitom vystoupí v Kongresu již osmého března na výročním zasedání věnovaném globálním hrozbám. Avril D. Haimes, ředitel národní služby a ostatní činitelé budou zřejmě dotazováni právě na pokračující vyšetřování o původu viru.

Z koronaviru se stalo politické téma

Do věci stále více zasahují i politici. Mnozí zástupci demokratů vyjadřují nedůvěru v tvrzení, že virus unikl z laboratoře. Podle nich vznikl přirozenou cestou. Jiní odmítají uvést jednoznačný názor s tím, že nemají dostatek informací.

Naopak většina zástupců republikánů sdílí ten názor, že virus unikl z čínských laboratoří ve Wu-chanu. A na tento fakt by se mělo vyšetřování soustředit.

„Důkazy o úniku viru z laboratoře se po celý rok množí. Jsem rád, že některé bezpečnostní agentury začínají naslouchat zdravému rozumu a mění své stanovisko,“ uvedl člen bezpečnostního výboru a nově i předseda výboru o otázkách Číny, republikán Mike Gallagher.

Gallagher navíc předsedá výboru o Číně, který projedná hrozbu ze strany čínské komunistické strany vůči USA. Přičemž další zasedání se zaměří na biobezpečnost a čínskou snahu ovlivňovat mezinárodní organizace, jako je třeba Světová zdravotnická organizace [WHO].

Donald Trump udělal, co avizoval. Pozastavil financování WHO

„Role našeho výboru je vypátrat, co nám sděluje DNA Čínské komunistické strany, organizace, která si přeje zakrýt původ pandemie, čímž nám způsobila velké problémy,“ uvedl Gallagher.

Už jen to, že čínští činitelé dlouhodobě označují hypotézu, že virus unikl z laboratoře za nepodloženou, politicky a vědecky motivovanou lež, podle něj nebudí důvěru. A vede k opačnému stanovisku.

Původ koronaviru a stanovisko WHO

Zpráva WHO z března 2021 tvrdí, že je „extrémně nepravděpodobné,“ že by virus unikl z laboratoře. Od té doby ale došlo k mnoha novým objevům. I proto prezident Biden nařídil výzvědným službám objasnit původ pandemie. Jelikož však ne všechny materiály byly zpravodajskými službami pečlivě prověřeny, prozatím nedošlo k žádné shodě.

Zpravodajské agentury uvedly, že nevěří v existenci důkazů o tom, že by byl koronavirus úmyslně vyvinutý jako biologická zbraň. Nicméně tvrzení, zda vznikl přirozeně, například na tržišti ve Wu-chanu, nebo unikl nešťastnou náhodou z laboratoře, jsou stále předmětem legitimní debaty.

Kdo může za covid-19? USA ukazují na laboratoř v Číně

Anthony Ruggiero z Nadace na ochranu demokracie a bývalý člen štábu Výboru pro národní bezpečnost, který pracoval na otázkách ochrany před biologickými zbraněmi v Trumpově administrativě, vyslovil důvěru v to, že Čína stále ještě tají „zásadní informace“ o úniku viru.

„Domnívám se, že hypotézu o úniku viru z laboratoře musíme stále prověřovat. Laboratorní původ pandemie covidu-19 není a nebyl konspirační teorií,“ uvedl.

–AM–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here