Na ptačí chřipku zemřela 11letá dívka i mladá Číňanka

0
513
ptaci
Foto: Pixabay.com

Virus ptačí chřipky H5N1 se potvrdil u jedenáctileté kambodžské dívky, která na nákazu zemřela letos v únoru. Virus stál i za smrtí 38leté Číňanky. Ptačí virus navíc častěji infikuje mimo ptactvo i savce. A právě toho se odborníci obávají.

Jedenáctiletá dívka z Kambodži onemocněla v polovině letošního února. Nastoupily u ní vysoké horečky kolem 39 °C a kašel. Stěžovala si na bolesti v krku. Několik dní po nástupu příznaků u ní laboratorní výsledky potvrdily nákazu virem ptačí chřipky H5N1. Krátce po potvrzení diagnózy jedenáctiletá dívka na onemocnění zemřela. Podle kambodžského ministerstva zdravotnictví jde o první známou infekci virem H5N1 u člověka v zemi od roku 2014. O nákaze v Kambodži informovalo rovněž americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC].

„Na základě předběžného genetického sekvenování provedeného v zemi kambodžské ministerstvo zdravotnictví identifikovalo tyto viry jako H5N1 2.3.2.1c, které v Kambodži kolují mezi ptáky a drůbeží mnoho let,” uvádí CDC ve zprávě.

Bornaviry, které do EU zavlekly indonéské veverky, řádí v SRN

Upozorňuje zároveň, že cirkulující viry 2.3.2.1c v Kambodži se odlišují od viru ptačí chřipky, který již několik měsíců cirkuluje u volně žijících ptáků a drůbeže ve Spojených státech i dalších zemích, kde jde o H5N1 2.3.4.4b.

Pozitivní na H5N1 byl i otec zemřelé dívky

Pozitivní test na virus ptačí chřipky měl podle Světové zdravotnické organizace [WHO] rovněž otec dívky. Zdravotníci vytrasovali a otestovali i další blízké kontakty zemřelé dívky, celkem jedenáct osob. Z nich některé vykazovaly příznaky chřipky. S výjimkou otce ukázaly testy u všech osob na negativní výsledek. Pozitivně testovaný otec dívky ale neměl žádné příznaky chřipkového onemocnění.

„Podle toho, co je zatím známo, virus neinfikuje člověka snadno a přenos z člověka na člověka se zdá být docela neobvyklý,” uvedla WHO.

Kambodžský ministr zdravotnictví Mam Bunheng uvedl, že virus ptačí chřipky ohrožuje hlavně děti. Podle jeho slov právě ty totiž často krmí domácí drůbež, rády sbírají vejce a hrají si s domácími zvířaty.

Na ptačí chřipku zemřela i 38letá Číňanka

O dalším úmrtí způsobeném virem ptačí chřipky dnes [1.3.] informuje německý server Zeit Online. Jde o 38letou ženu pocházející z jižní části Číny. Její úmrtí na virus ptačí chřipky potvrdil německý výzkumný ústav spolkového ministerstva zemědělství Friedrich Loeffler Institute [FLI]. Podle jeho informací Číňanka zemřela loni v říjnu, měla virus H5N1 skupiny 2.3.4.4b. Právě tento subtyp již několik měsíců dominuje ve větší části světa, na evropském kontinentu nevyjímaje.

Podle čínských úřadů se žena nakazila od infikované drůbeže. Zemřela na těžký zápal plic. Údajně měla být již před nákazou nemocná.

Virus ptačí chřipky zničí v mase teplota 70 ºC

Byť se dosud virus ptačí chřipky ponejvíce šíří mezi volně žijícím ptactvem a v malo a velkochovech s drůbeží, stále častěji se nákaza potvrzuje u savců. I tento virus podle odborníků mutuje a zřejmě se stále více přizpůsobuje organismu savců. Což může značit i větší nebezpečí pro přenos viru na člověka a mezi lidmi navzájem.

V posledních měsících se infekce vyvolaná virem ptačí chřipky potvrdila například u lachtanů, mývalů, lišek, medvědů a kun. Odborníci se obávají vypuknutí ptačí chřipky na španělské farmě s velkochovem norků.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here