Občanský průkaz i pas si zrychleně vyřídí nově i neslyšící

0
321
obcansky_prukaz
Foto: Pixabay.com

Zrychleně si cestovní pas a občanský průkaz na pankráckém pracovišti Ministerstva vnitra ČR [MV ČR] vyřídí i lidé se sluchovou vadou. Na pobočce nově funguje tlumočnická a přepisovatelská služba ve spolupráci s organizací Tichý svět.

Stejně jako ostatní si nyní i lidé se sluchovým hendikepem či kombinovaným zdravotním postižením vyřídí cestovní pas nebo občanský průkaz ve zrychleném režimu. A to buď do 24 hodin v pracovní dny, nebo do pěti pracovních dnů.

„Celý proces je v praxi velmi jednoduchý. Klient se dostaví na pracoviště Ministerstva vnitra na adrese Na Pankráci 1623/72, kde je k dispozici notebook se službou takzvané Tiché linky,“ říká k novince Klára Dlubalová z oddělení komunikace MV ČR.

Pokud občan komunikuje ve znakovém jazyce, pak si na ploše notebooku vybere ikonu online tlumočení. A následně se spojí pomocí videohovoru s tlumočníkem, který zprostředkuje komunikaci klienta se zaměstnancem ministerstva.

„Na podobném principu funguje služba přepisu, kdy tlumočník upravuje či překládá text,“ dodává Dlubalová.

Ideální je podle ní se pro vyřízení jednoho z dokladů pro jistotu předem objednat na konkrétní datum a hodinu. Což úřady ostatně doporučují všem návštěvníkům pracoviště, aby na zkrácené vyřízení dokladů nemuseli dlouho čekat. Na pankrácké pobočce ministerstva vnitra funguje bezbariérový přístup s toaletou. A také kabinkou pro vyřízení dokladů.

Zrychleně vydaný občanský průkaz i pas je dražší

Služby vyřízení osobních dokladů i cestovního pasu s pomocí Tiché linky ve standardních lhůtách zajišťují i další pracoviště. Na následujícím odkazu nabízí ministerstvo jejich zobrazení na interaktivní mapě.

Za cestovní pas stejně jako občanský průkaz vydaný ve zkrácené lhůtě si lidé ale připlácejí. Za vyhotovení pasu do pěti pracovních dnů zaplatí tři tisíce korun. Pokud je žadatel mladší patnácti let, zaplatí za jeho vyhotovení do pěti dnů tisíc korun. Vydání cestovního pasu do 24 hodin pracovního dne vyjde na šest tisíc korun, u osoby mladší 15 let pak na dva tisíce korun. Za cestovní pas vydaný ve standardní době do třiceti dnů zaplatí žadatel správní poplatek 600 korun, pokud je mladší 15 let pak stokorunu.

ČPZP nabídla online přepis řeči lidem s poruchou sluchu

Občanský průkaz se stejně jako cestovní pas vydává do 30 dnů od podání žádosti o něj. Vyřízení dokladu ve zkrácené lhůtě do pěti dnů stojí 500 korun, do 24 hodin v pracovní den pak jeden tisíc korun.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here