Hartmann – Rico i navzdory problémům udržel provozní zisk

0
190
Hartman_Rico
Foto: HARTMANN – RICO a.s.

Tržby společnosti Hartmann – Rico loni vzrostly na 5,787 miliardy korun. Provozní zisk se i přes krizi podařilo udržet na předloňské úrovni. O výsledcích hospodaření informuje vedení společnosti Hartmann – Rico.

Tržby společnosti loni vzrostly na 5,787 miliardy korun. Provozní zisk se i přes krizi podařilo udržet na předloňské úrovni, tvrdí zástupci Hartmann – Rico.

Tuzemský výrobce zdravotnických prostředků a poskytovatel služeb ve zdravotnictví uzavřel loňský rok s tržbami ve výši bezmála 5,8 miliardy korun. Oproti předchozímu období jde o nárůst o 7,2 procenta. Provozní zisk loni poznamenala válka na Ukrajině a hospodářský útlum. I tak ale zůstal na stejné úrovni jako v roce 2021. Člen představenstva Hartmann – Rico Marek Třeška označil výsledek za „velký úspěch“.

„Dramatický růst cen vstupního materiálu, dopravy a energií se ovšem logicky propsal do ziskovosti,“ uvedl a dodal: „Na tuzemském trhu i v zahraničí se nám podařilo významně zvýšit celkový obrat.“

Loňské celkové tržby ve výši 5,787 miliardy korun v meziročním srovnání vzrostly o 389 milionů korun [+7,2 %].

„Na růstu tržeb mají rovnoměrný podíl rostoucí prodeje na domácím trhu a obraty výroby pro skupinu Hartmann,“ doplnil Třeška s tím, že provozní zisk loni činil 305 milionů korun, přičemž v roce 2021 dosáhl výše 302 milionů korun.

Skupina Hartmann pokračuje v investicích

Společnost loni dále investovala do výrobních technologií. Zásadní byl i přechod všech výrobních závodů na LPG jako zdroj tepla. Loňské investice se celkově vyšplhaly na 20 milionů korun.

„Diverzifikace měla jak etický, tak ekonomický důvod. Chtěli jsme se zbavit závislosti na ruském plynu a zároveň zajistit stabilní zdroj tepla pro naše závody. Vzhledem k nejistotě týkající se dostupnosti zemního plynu v důsledku války na Ukrajině a mimořádně nepříznivému vývoji jeho cen jsme se rozhodli pro investici do LPG,“ řekl člen představenstva Hartmann – Rico Pavel Fuchs.

Hartmann-Rico a další pomáhají doma i na Ukrajině

„Závody v Havlíčkově Brodě a Chvalkovicích mají roční spotřebu tepla ve výši 4 200 megawatthodin a kompletně ji pokryje LPG. V případě závodu ve Veverské Bítýšce, který je největší v Česku, využijeme nový zdroj energie pro pokrytí necelé poloviny roční spotřeby, další část připadne na zemní plyn,“ přiblížil energetické požadavky na výrobu.

Celkově se loňské investice firmy vyšplhaly na 231 milionů korun. Oproti rekordnímu roku 2021, kdy společnost proinvestovala přes 380 milionů korun, se jednalo o 39% pokles.

Lidské zdroje a legislativa

Navýšení výkonu výroby si v loňském roce logicky vyžádalo posílení lidských zdrojů. Aktuálně společnost zaměstnává o 23 procent více lidí než o rok dříve, celkem 1 667 pracovníků. Růst loni zaznamenal i celkový majetek společnosti, který na konci roku 2022 vykázal hodnotu 3,671 miliardy korun.

„Do výše aktiv se propsaly jak pokračující investice, tak významný růst zásob, jímž jsme chtěli předejít možným výpadkům výroby v tomto krizovém období,“ doplnil Marek Třeška.

Letos v únoru společnosti Paul Hartmann AG oznámila, že převedla všechny skupiny svých výrobků na nové nařízení EU o zdravotnických prostředcích [MDR]. Zamýšlené prodloužení lhůty ze strany Evropské unie tak pro ni není aktuální.

„Rychlá implementace MDR pro nás byla klíčová. Koneckonců, naši zákazníci by se měli soustředit na své pacienty, nikoliv na regulační požadavky. O to se postaráme za ně,“ řekl k tématu nové certifikace zdravotnických prostředků Stefan Fischer, globální vedoucí oddělení pro regulační záležitosti v celé skupině.

Společnost zahájila implementaci MDR již v roce 2017 a v počáteční fázi spolupracovala s TÜV SÜD jakožto notifikovanou osobou, tedy oznámeným subjektem.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here