Hartmann-Rico a další pomáhají doma i na Ukrajině

0
930
Hartmann-Rico
Foto: Hartmann-Rico

K pomoci Ukrajině se připojil další český výrobce zdravotnického materiálu. Po výrobci léků Zentiva je to výrobce zdravotnických potřeb společnost Hartmann-Rico z Veverské Bítýšky na Brněnsku.

Ta podle aktuální poptávky z ukrajinské strany již vyčlenila zdravotnický materiál a zaslala ho do válkou zmítané země. V dodávce jsou například pomůcky pro inkontinenci, dezinfekce a materiál k ošetření ran. Jelikož firma patří německé mateřské společnosti, pomáhají i další její pobočky v zahraničí. Jmenovitě uveďme především tu v Polsku.

Na Ukrajinu míří další zdravotnický materiál z Česka

Společnost Hartmann-Rico pomohla Ukrajině i finančně. Ve spolupráci s Charitou ČR směrem na Ukrajinu poskytla finanční dar ve výši 100 tisíc korun. Stejně jako většina tuzemských výrobců i Hartmann-Rico zaměstnává občany ukrajinské národnosti.

Hartmann-Rico zaměstnává Ukrajince i jim pomáhá

Podle mluvčí společnosti Ireny Malé jde o více než 300 pracovníků a tvoří přibližně pětinu všech zaměstnanců. Celkem firma dává práci zhruba 1 600 lidem. Firma tak v těchto dnech mimo finanční a materiální pomoci Ukrajině nabízí pomocnou ruku i rodinným příslušníkům svých zaměstnanců z Ukrajiny.

„Příchozím rodinným příslušníkům nabízíme pomoc se zprostředkováním ubytování, poskytujeme jim hygienické potřeby a informační servis,“ přibližuje mluvčí Malá.

Hartmann-Rico ústenky v ČR vyrábět nebude

Nejvíce Ukrajinců, především žen z Ukrajiny pracuje ve výrobě v závodě Hartmann-Rico ve Veverské Bítýšce. Některé jsou v dalších provozech, především v Havlíčkově Brodě, Chvalkovicích na Náchodsku a v Zastávce u Brna.

Do humanitární pomoci Ukrajině se zapojila i Zentiva

Do programu zdravotnické humanitární pomoci Ukrajině se zapojila i česká výsadní farmaceutická společnost Zentiva. Ta se ve svém prohlášení zavázala, že zemi daruje 100 tisíc balení různých léčivých prostředků.

„Je zde skutečně naléhavá poptávka po lécích a další žádosti přicházejí velmi rychle. Společnost Zentiva má velké výrobní závody v České republice a v Rumunsku, a může tak rychle reagovat a podpořit občany Ukrajiny dodáním léků, které akutně potřebují,“ uvedla k pomoci Soňa Porubská, Head of Corporate Affairs společnosti Zentiva.

Soňa Porubská: Zentiva je správná firma na správném místě

Dodala, že firma je v úzkém kontaktu s několika vládami, kterým se zavázala darovat 100 000 balení. „Jsme připraveni na rychlé dodání,“ dodala Porubská.

Zdravotnická zásilka z Olomouce již dorazila do Ternopilu

Přímo do válečné zóny aktuálně již dorazila humanitární zdravotnická zásilka vypravená olomouckou charitou. Podle její mluvčí Evy Štefkové ji využijí lidé ve městě Ternopil. Městem totiž prochází hlavní železniční trať mezi Lvovem a Kyjevem. Do humanitární sbírky se zapojily nemocnice, lékárny, školy a jiné organizace v kraji.

Součástí zásilky byly podle mluvčí Charity Olomouc analgetika, sterilní obvazy, škrtidla nebo gázy. Lidé dle ní mohou do sbírky léčiv a zdravotnického materiálu přispívat i nadále. Avšak největší pomocí je finanční dar.

MZ ČR: Nekoordinovaná pomoc Ukrajině ztěžuje situaci

„To, co teď potřebují ukrajinští lékaři, nelze zakoupit ve volném prodeji. Nejvíce bychom nyní ocenili finance na nákup konkrétních léků a potřebného zdravotnického materiálu, který můžeme díky finančnímu daru zakoupit prostřednictvím naší ordinace,” uvedla lékařka ukrajinského původu Julija Hevková z ordinace pro lidi v nouzi olomoucké charity.

Charita Olomouc zřídila dvě sběrná místa, kam lidé nosí běžná analgetika jako Paralen či Ibalgin. Ta posléze zamíří na Ukrajinu. První z nich se nachází v prostorách prodejny Dobrodruhá, druhé v bistru Bistrá kráva ve Wurmově ulici.

Finanční dar na zakoupení léků a zdravotnického materiálu je možné zaslat na číslo účtu: 1221443811/0100, variabilní symbol pro nákup léčiva 1703.

Policie i ostatní nápor uprchlíků zatím zvládají

Olomoucká charita se zapojuje i do dalších sbírek. Například do humanitární sbírky potravin a drogerie, kterou vyhlásila Potravinová banka Olomouckého kraje. Ta poptává hlavně konzervy, paštiky, dětskou výživu, vlhčené ubrousky a zubní pasty. Charita již spustila sběr lůžkovin a nábytku, konkrétně židlí, nočních stolků a dětských postýlek. Město Olomouc pak oznámilo, že o víkendu vypraví humanitární pomoc do ukrajinského města Černivci.

Pomoc cílí také na samotné uprchlíky, kteří dorazili do regionu. Soustředěna je v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině [KACPU], které zatím funguje v budově úřadu Oloumouckého kraje. Ukrajinci se obracejí i na cizineckou policii.

„Policisté z odboru cizinecké policie v Olomouckém kraji do čtvrtka zaregistrovali téměř 700 příslušníků Ukrajiny. Cizinci se registrují přímo na policejní služebně, oddělení pobytových agend v Olomouci nebo v Šumperku, ve všední dny od 7:00 do 19:00 nebo nonstop na Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině,” řekl mluvčí tamní policie Libor Hejtman.

Ukrajincům pomohou ke zdravotní péči speciální víza

Policisté na svých služebnách podle něj denně registrují desítky uprchlíků, v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině jich jsou stovky. Například ve středu i ve čtvrtek tyto služby využilo v centru, kde působí i policisté, na 270 uprchlíků z Ukrajiny.

„Do asistenčního centra přichází více uprchlíků, ale situaci zvládáme a jsme připraveni i na případný nápor,“ ubezpečil veřejnost Hejtman.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here