Na Ukrajinu míří další zdravotnický materiál z Česka

0
922
na_Ukrajinu
Foto: SSHR

Na Ukrajinu z Česka ze zásob Armády ČR nemíří pouze zbraně, ale i zdravotnický materiál. A přidala se i Správa státních hmotných rezerv. K humanitární pomoci Ukrajině již přistupují i tuzemští výrobci léčiv.

Vláda na svém včerejším jednání [2.3.] schválila uvolnění humanitární zdravotnické pomoci ve prospěch Ukrajiny. Z armádních zásob do válkou zmítané Ukrajiny pošle Česko zdravotnický materiál v hodnotě necelých 21 milionů korun. Kabinet rovněž rozhodl o uvolnění zdravotnického materiálu ze skladů Správy státních hmotných rezerv [SSHR] za dalších více než 85,3 milionu korun. Celkem tak Česko na Ukrajinu zašle zdravotnický materiál za více než 106 milionů korun.

„Ukrajinci jsou naši přátelé a přátelům musíme pomáhat. Ukrajina se na Českou republiku může spolehnout,” uvedl po jednání vlády její předseda Petr Fiala [ODS].

MZ ČR: Nekoordinovaná pomoc Ukrajině ztěžuje situaci

V aktuálním závozu humanitární pomoci na Ukrajinu česká strana zasílá lékárničky, skládací zdravotnická nosítka, zdravotnické sorpční textilie. Dále i léky a různý spotřební zdravotnický materiál pro urgentní medicínu. Součástí zásilky jsou také pacientské monitory, lůžkové sety pro nemocnice, plicní ventilátory, injekční stříkačky a jehly.

Individuální zásilky s léky nejsou dobrý nápad

Koordinací a organizací zdravotnické humanitární pomoci, jejíž součástí je i zásobování Ukrajiny potřebnými léky, pověřilo Ministerstvo vnitra [MV ČR] resort zdravotnictví.

„Zdravotnická humanitární pomoc, tedy například léčiva, zdravotnické pomůcky či zdravotnický materiál a další, vyžaduje odbornou koordinaci,“ upozorňuje veřejnost Ministerstvo zdravotnictví [MZ ČR] v této souvislosti s tím, že vykupování léků v českých lékárnách není dobrý nápad, jak lidem na Ukrajině pomoci.

Ukrajincům pomohou ke zdravotní péči speciální víza

„Transport zdravotního materiálu do válečné oblasti podléhá specifickému režimu. Léky z českých lékáren mají navíc příbalovou informaci v češtině, což ukrajinským zdravotníkům jen zkomplikuje práci,“ vysvětlil důvody, proč nezasílat léky na Ukrajinu individuálně, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Nejlepší pomocí, kterou může dnes český občan Ukrajině nabídnout, je podle ministra zdravotnictví finanční příspěvek na účet zveřejněný ukrajinským velvyslanectvím. Odkaz na ověřené bankovní účty zde.

Materiální pomoci eviduje ministerstvo zdravotnictví

Konkrétní nabídky na jakoukoli materiální humanitární zdravotnickou pomoc Ukrajině mohou lidé zasílat na speciální emailovou adresu ukrajina@mzcr.cz. Na úřadu již pracují speciální koordinátoři, jež dané nabídky zaevidují a postupně vyhodnotí podle aktuálně zaslaných seznamů, který materiál ukrajinská strana momentálně nejvíce potřebuje.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka totiž pomoc Ukrajině primárně koordinují agentury Evropské unie.

„Ty sbírají veškeré požadavky ukrajinské vlády na pomoc,“ vysvětlil na středečním sněmovním Výboru pro zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Upozornil, že jen při využití centrálně koordinované pomoci se zbytečně neshromažďuje materiál a nezatěžují se pomocná centra zřízená v Polsku a na Slovensku.

Čeští lékaři odsoudili ruskou válku. Ukrajince ošetří zdarma

Podle ministra Válka nyní nejvíce pomůžou především nabídky distributorů, výrobců léčiv, zdravotnických prostředků, pomůcek, zdravotnického materiálu. Anebo případně i nabídky velkých společností mimo zdravotnictví, jež nabízejí zdravotnická vybavení.

„Ministerstvo žádá všechny, kteří by takovou pomoc chtěli poskytnout, aby se obraceli na kontaktní adresu ukrajina@mzcr.cz, kde bude dle požadavků ukrajinské strany vyhodnocena,” upozorňuje opakovaně úřad s tím, že pro české lékaře, kteří mají potíže s dorozuměním se s ukrajinským pacientem je k dispozici i linka 1221 s volbou 8.

K pomoci Ukrajině se přihlásila společnost Zentiva

Do programu zdravotnické humanitární pomoci Ukrajině se zapojila i česká výsadní farmaceutická společnost Zentiva. Ta se ve svém prohlášení zavázala, že zemi daruje 100 tisíc balení různých léčivých prostředků.

„Je zde skutečně naléhavá poptávka po lécích a další žádosti přicházejí velmi rychle. Společnost Zentiva má velké výrobní závody v České republice a v Rumunsku, a může tak rychle reagovat a podpořit občany Ukrajiny dodáním léků, které akutně potřebují,” uvedla k pomoci Soňa Porubská, Head of Corporate Affairs společnosti Zentiva.

Dodala, že firma je v úzkém kontaktu s několika vládami, kterým se zavázala darovat 100 000 balení.

„Jsme připraveni na rychlé dodání,” ubezpečila Porubská.

Podle stávajících plánů mají slíbené dodávky léků na Ukrajinu obsahovat život zachraňující léky, léky na kardiovaskulární onemocnění. A dále i léky proti bolesti a antiinfekční prostředky. Vedení společnost podle Soni Porubské od začátku válečného stavu na Ukrajině spolupracuje s vládními a neziskovými organizacemi, jež reagují na naléhavé žádosti ukrajinské vlády a ukrajinských občanů při překračování hranic do zemí EU.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here