Musíme řešit nadváhu, ne jen obezitu, tvrdí čeští lékaři

0
1667
nadvahu
Ilustrační foto: Pixabay.com

Na rostoucí počty pacientů s nadváhou a obezitou v Česku již reagují i lékaři. Na Světový den obezity, který letos připadá na dnešek [04.03.], ohlásili založení spolku s příhodným názvem Zastavme nadváhu a obezitu.

Do činnosti spolku Zastavme nadváhu a obezitu se zapojili specialisté na pohyb a výživu, diabetologii nebo kardiologii.

„Cílem je vytvořit po celé ČR síť spolehlivých lékařů a odborníků, kteří by pacientům pomohli jak úpravou životního stylu či správným pohybem, tak účinnou léčbou,“ uvádějí zakladatelé spolku proti obezitě a nadváze.

Dá se mluvit i o epidemii obezity, říká Radan Brůha

Ke vzniku spolku je inspirovala praxe v severských státech, kterým se vyšší tělesná hmotnost obyvatelstva daří léta úspěšně snižovat.

V Česku řešíme hlavně obezitu, ale to je chyba

K příležitosti Světového dne obezity lékaři současně upozorňují, že péče o pacienty s nadváhou stejně jako ty obézní není v Česku ucelená. Současně tvrdí, že odborníci ve zdravotnictví se zaměřují hlavně na morbidně obézní část populace. Nikoli pak na pacienty s nadváhou či obezitou mírnějšího stupně. Následkem toho se pak i tito pacienti dostávají do závažnějších forem nadváhy nebo dokonce obezity. Ty vyvolávají další především civilizační onemocnění.

„Většina nemocí srdce začíná právě obezitou. Vyšší tělesná hmotnost zvyšuje riziko vzniku srdečního selhání i infarktu,“ potvrzuje kardiolog zapojený do nového spolku ze společnosti EDUMED Jiří Veselý.

Není tu jen rakovina. EU trápí i obezita. Politici to ignorují

S obézními pacienty se ve své ordinaci denně setkává také specialistka na diabetologii, endokrinologii a obezitologii Klaudia Hálová-Karoliová z Endokrinologického ústavu v Praze. I podle ní existuje velmi úzká souvislost mezi cukrovkou, endokrinologickými poruchami a v současnosti se rozšiřující obezitou.

„Do spolku jsem se zapojila proto, že obezitu a jí předcházející nadváhu vnímám jako závažné a bohužel i velice rozšířené onemocnění. Tím, že zachytíme pacienty v počátečních fázích, zabráníme případným komplikacím, jako je právě diabetes,“ říká lékařka.

Ránu na noze zhojíme velice rychle, říká Miroslav Koliba

A upozorňuje na další potíže, které pacienty s kilogramy navíc obvykle trápí: „Pacienti kila navíc těžce nesou také psychicky. A často kvůli nim trpí depresemi a úzkostnými stavy.“

V blízké budoucnosti podle ní vznikne například web, kde si lidé jednodušeji najdou ověřeného, certifikovaného experta v místě svého bydliště. S nadváhou české populace by pak podle ní kromě lékařů měly zabojovat také fitness centra, potravinářské řetězce a zdravotní pojišťovny.

66 % Čechů vykazuje nadváhu, na váze přibývají i děti

Prudký nárůst obezity a nadváhy v české společnosti potvrzuje průzkum agentury STEM o tělesné hmotnosti z konce roku 2020. Zhruba 38 procent dospělých u nás má nadváhu a dalších 28 procent jich trpí obezitou. Pro srovnání – v roce 2013 u nás vykazovalo nadváhu zhruba 34 procent dospělých, obezitu pak 21 procent dospělých.

„To jsou velmi znepokojující čísla,“ uvedl k výsledkům průzkumu předseda České lékařské společnosti [ČLS] Štěpán Svačina.

Zdravotníci poukazují na boom obezity a nadváhy v ČR

Podle něj úplně neplatí názor, že obezita je nemoc méně vzdělaných a sociálně slabších skupin společnosti, jak se často tvrdí. Pravdivý je podle něj jen částečně.

„Vzhledem ke globalizaci se začínáme všichni chovat stejně,“ vysvětluje proč.

30 % českých dětí vykazuje nadváhu, nehýbou se

Alarmující čísla pak statistici nabízejí i u dětí s nadváhou a obezitou. Přibližně 30 procent českých dětí trpí nadváhou a necelých deset procent obezitou. Přitom ještě v 90. letech minulého století registrovali praktičtí lékaři ve svých ordinacích jen kolem 3,5 procenta obézních dětí. Za posledních 25 let se tak počet dětí s obezitou ztrojnásobil.

Aktuální data o vývoji tělesné hmotnosti u dětí, které nepřispěla ani pandemie covidu-19, přibližuje Jiří Suchý z Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy, který se taktéž zapojil do spolku Zastavme nadváhu a obezitu.

„Nejnovější data ukazují, že za poslední rok ztloustly jedenáctileté děti oproti předchozím letům o celá dvě procenta. To odpovídá v průměru přibližně jednomu kilogramu. Špatné stravovací a pohybové návyky z dětství se v budoucnu projeví právě cukrovkou, zvýšeným tlakem nebo artrózou,“ říká Suchý.

Obézními se v Česku stávají už i předškolní děti

Upozorňuje, že Češi ve srovnání s ostatními Evropany výrazně méně hýbou a hůře stravují.

„A to se odráží v tom, jak vypadají. Důležité je zabránit tomu, aby lidé končili v rukou nevěrohodných výživových poradců nebo výrobců ´zaručených doplňků´ k hubnutí,“ upozorňuje Jiří Suchý.

Stav obezity a nadváhy otevírá dveře dalším nemocem

Lékaři upozorňují, že nadváha a obezita působí další závažná onemocnění. Nejčastěji pak diabetes 2. typu. Jím v Česku trpí více než jeden milion pacientů. A počty diabetiků rok od roku přibývají.

Lidé s vyšší tělesnou hmotností ať už obezitou, nebo nadváhou řeší také kardiovaskulární onemocnění. Mají totiž násobně vyšší riziko infarktu myokardu, vysokého krevního tlaku, ischemické choroby srdeční [ICHS] a dalších onemocnění srdce a cév.

„Obézní pacient je kardiovaskulárně velmi rizikový. Obezita urychluje vznik aterosklerózy, ucpávání cév, problém jsou u těchto pacientů také srdeční arytmie,“ potvrzuje Vladimír Tuka z Centra zátěžové kardiologie Kliniky kardiologie a angiologie Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] a 1. LF UK v Praze.

Kardiologové varují před nezdravým životním stylem

Dodává, že obézní pacienti jsou náchylní k riziku náhlé arytmické smrti. Léčba obézního pacienta navíc vyžaduje od lékařů také speciální přístup.

„Důležitá je změna účinnosti a distribuce léků v těle,“ říká s tím, že se mění způsob a rychlost vstřebávání léků v jednotlivých částech těla.

Stejně tak u obézních pacientů lékaři častěji diagnostikují onemocnění jater a ledvin. To v důsledku zhoršení procesu vylučování a změn ve farmakoterapii.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here