Co dělat, když dítě trpí nadváhou či obezitou

0
556
dítě trpí nadváhou
Ilustrace: Pixabay.com

Bezmála 30 procent českých dětí má nadváhu a necelých deset procent je obézních. S obezitou jsou spojená zdravotní rizika a komplikace, které si dítě přenáší do dospělosti. Zdravezpravy.cz přinášejí deset tipů, co dělat, když dítě trpí nadváhou či obezitou.

Za nadváhou a obezitou u dětí je většinou vysoký energetický příjem a nízký energetický výdej. Lékaři zároveň varují před řešením situace, kdy dítě trpí nadváhou či obezitou, prostřednictvím jednostranných diet či výrazného omezení energetického příjmu. Nedoporučují ani léčbu medikamenty, ani chirurgickými zákroky.

Podle lékařů je zcela zásadní pro úspěšné snížení váhy dítěte úprava jídelníčku a životního stylu celé rodiny. A také co největší kontrola nad stravovacími návyky dítěte. Jak na to?

1. Pohyb každý den

Nejpřirozenějším pohybem je chůze. K tomu vybrat sportovní kroužek, který ale musí dítě bavit a nebýt pouze jeho povinností. 

2. Hrát si

Zvednout dítě každou možnou chvíli od telefonu, tabletu nebo televize.

3. Spát

Spánek prospívá nejenom celému organismu, ale má i další výhodu. Totiž, kdo spí, ten nejí. Odpočaté tělo má dost energie a nepotřebuje doplňovat cukry.

4. Pozor na diety

Mluvit s dítětem otevřeně a vysvětlit mu, co je potřeba změnit. Dítě musí být pod pravidelným dohledem, aby nedošlo k extrémům ve stravování jako jsou anorexie, bulimie.

5. Pravidelná strava

Nepravidelná strava je důvodem většiny dětí s nadváhou a obezitou. Proto je třeba dodržovat systém tří hlavních jídel a dvou svačin. A to ve správných porcích.

6. Pestrý jídelníček

Nikdy neodbývat dítě rohlíkem, věnovat přípravě jídla čas. Kupovat čerstvé suroviny.

7. Žádné mlsání

Místo sladkostí nabídnout dítěti mrkev, okurku nebo jablko. I to se dítě naučí a v budoucnu dá přednost ovoci a zelenině před čokoládou.

8. Pitný režim

Žádné sladké limonády, šťávy a energetické nápoje. V normálních rodinách se pije voda.

9. Spolupráce rodiny

Celá rodina by měla respektovat rozhodnutí rodičů a dítěte. Proto ostatním v rodině otevřeně říci, že dítě končí s mlsáním.

10. Být dobrým příkladem

Rodina by měla jíst společně u jednoho stolu a všichni to samé. Stejná pravidla pro všechny a být dítěti správným příkladem.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here