Ukrajinské děti se v Česku naočkují ve zrychleném cyklu

0
10630
ukrajinske_deti
Ukrajinské děti přepravované speciálně vypraveným vlakem Českých drah z města Čop do Česka. / Foto: ČD

Očkování podaná na Ukrajině dětem česká strana zřejmě uzná. U předškoláků bez dokončené vakcinace se uvažuje o zrychleném očkovacím cyklu. Mateřské školy a dětské skupiny budou navštěvovat ukrajinské děti jen s dokončenou vakcinací.

O zajištění povinného očkování u dětí ukrajinských uprchlíků v Česku jednal v pátek 4. března Ústřední krizový štáb [ÚKŠ]. Dokončené povinné očkování děti potřebují k tomu, aby mohly začít navštěvovat mateřské školy, dětské skupiny či jiná vzdělávací zařízení.

Podle předsedy ÚKŠ a ministra vnitra Víta Rakušana [STAN] se u dětí, jež mají v následujícím školním roce nastoupit do škol, uvažuje o zrychleném očkovacím cyklu. Podrobným zpracováním návrhu Rakušan pověřil Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR].

„Předběžně je idea taková, že očkovací schéma z Ukrajiny bude uznáváno v České republice,” uvedl Rakušan.

Ukrajincům pomohou ke zdravotní péči speciální víza

Pokud podle něj dítě nebude mít očkovací průkaz či nebude naočkované, dostane se mu vakcinace ve zrychleném režimu. Přibližně ve čtyř až pětitýdenním očkovacím cyklu. Teprve poté by předškoláci začali navštěvovat naše mateřské školy, dětské skupiny a další vzdělávací zařízení. Podrobný návrh na očkování ukrajinských dětí by mohli mít zástupci Ústředního krizového štábu k dispozici již toto pondělí [7.3.]. Do jeho příprav se má zapojit také ministerstvo školství.

Česko přijalo přibližně 50 tisíc uprchlíků i ukrajinské děti

Podle Rakušana do Česka dosud přišlo na 50 tisíc ukrajinských uprchlíků, většinou ženy s dětmi a starší lidé. Pro zvládnutí uprchlické vlny vláda od pátku 4. března vyhlásila nouzový stav, především kvůli zrychlení administrativy spojené právě s vydáváním speciálních víz, kdy s tímto procesem můžou pomoci i policisté.

„Denně vydáváme tolik víz, co jinak za měsíc. Do dnešního rána jsme vydali 22 tisíc víz, do odpoledne přibylo dalších pět tisíc,“ řekl Rakušan.

V krajích proto již několikátý den fungují krajská asistenční centra pomoci, ve kterých si Ukrajinci vyřídí veškeré základní úkony na jednom místě [speciální vízum, zdravotní pojištění, aj.]. V této souvislosti ministr upozornil, že vydání víza pro uprchlíky je u nás zdarma. Zmínil, že již řešili podvodné nabídky, kdy uprchlíkům někdo nabízel vyřízení víza za úplatu.

„Vydání víza je zdarma. Obchod s nouzí a vyděšením je neakceptovatelný, pokud na takové chování narazíte, volejte linku 158,” upozornil Rakušan.

Povinná očkování se v Česku hradí z pojištění

Připomeňme, že očkovací program v Česku pro všechny děti začíná hexavakcínou. Ta jim poskytuje ochranu proti záškrtu, tetanu, dávivému [černému] kašli. Dále také hemofilovým infekcím, dětské obrně a virové hepatitidě typu B.

„Děti, které splňují stanovená indikační kritéria, jsou navíc očkovány už v prvním měsíci života proti tuberkulóze,“ uvádí na svém webu Všeobecná zdravotní pojišťovna [VZP ČR].

Co je tuberkulóza a kdy proti ní nechat naočkovat dítě

Dodává, že dále se u nás děti povinně očkují ještě proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. Základní očkovací program je většinou ukončen kolem 2. roku věku dítěte. V dalších letech se dítě postupně přeočkovává podle pravidel upravených v očkovacím kalendáři. Přičemž veškerá povinná očkování stanovenými vakcínami tuzemské zdravotní pojišťovny hradí v plné výši.

Pokud rodiče požadují povinné očkování dítěte jinou než stanovenou vakcínou, hradí pojišťovna jen aplikaci, nikoli cenu vakcíny,“ upozorňuje VZP ČR.

Od ledna 2022 se rozšíří úhrady dobrovolných očkování

Děti u nás běžně absolvují i nepovinná očkování, která už se standardně nehradí z veřejného zdravotního pojištění. Některá z nich, například proti chřipce, proti pneumokokům, proti papilomavirům však pojišťovny některým pojištěncům hradí nebo na ně přispívají ze svých fondů prevence [proti klíšťové encefalitidě, aj.].

Hrazena je jak vakcína [v provedení nejméně ekonomicky náročném, pozn. red.], tak její aplikace. Pokud si klient vybere vakcínu jinou než ekonomicky nejméně náročnou, musí si uhradit rozdíl v ceně,“ dodává VZP ČR.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here