SÚKL stahuje z trhu šarži očních kapek Luxfen

0
534
ocni_kapky
Ilustrační foto: Pixabay.com

Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL] stahuje z trhu jednu šarži očních kapek Luxfen. SÚKL uvedl, že u šarže s číslem 22H042 existuje riziko nesterility. Což by mohlo způsobit oční infekci, i když riziko není vysoké.  

Přípravek tak SÚKL stahuje z trhu hlavně z preventivních důvodů. Lidé mají dané oční kapky vracet do lékáren. Informaci potvrdila mluvčí SÚKL Klára Brunclíková.

„Šarže je stahována z preventivních důvodů s ohledem na možné riziko oční infekce,“ uvedla Brunclíková, podle které „nesterilita šarže vyrobené s odchylkou nebyla potvrzena“.

Oční kapky mají kompletní označení LUXFEN 2MG/ML OPH GTT SOL 1X5ML. Jsou použitelné do konce června 2025. Výrobcem je společnost Bausch + Lomb Ireland Limited.

Kód SÚKL Název LP Doplněk názvu Šarže Použitelnost do
0200600 LUXFEN 2MG/ML OPH GTT SOL 1X5ML    22H042 30. 06. 2025

SÚKL radí, co dělat v těchto případech

Stahování se týká načatých i dosud nepoužitých balení přípravku. Pokud mají lidé doma tuto šarži kapek Luxfen, měli by se obrátit na svého lékaře a požádat ho o předepsání náhradního přípravku.

„Šarži dotčenou závadou v jakosti lze vracet bez předložení účtenky v jakékoliv lékárně, nejlépe však v té, ve které byl přípravek vydán, a to do 15. 9. 2023. Tento přípravek je bez doplatku pacienta, bude tedy stažen bez náhrady,” uvedl Ústav.

Umělé slzy ve FNUSA lépe nahradí kapky z krve pacienta

Zároveň poradil, jak postupovat, pokud mají lidé tento léčivý přípravek doma. První je kontrola čísla šarže léčivého přípravku Luxfen na obalu léku. Kdo má doma šarži dotčenou závadou v jakosti, obrátí se na svého lékaře a požádá ho o předepsání nahrazujícího léčivého přípravku.

Šarži dotčenou závadou v jakosti vracejí pacienti bez předložení účtenky v jakékoliv lékárně. Nejlépe však v té, ve které jim přípravek lékárník vydal, a to do 15. 9. 2023. Tento přípravek je bez doplatku pacienta, bude tedy stažen bez náhrady.

Kontakt pro bližší informace

Pokud máte obavy nebo dotazy týkající se zmíněného léčivého přípravku, je možné se obrátit na společnost Bausch & Lomb Poland sp. Z o.o., odštěpný závod; tel.: +420 732 593 897, nebo na email michaela.spackova@bausch.com.

Oční lékař pacienta vyšetří i bez žádanky od praktika

Stahování se týká načatých i dosud nepoužitých balení přípravku. Šarži SÚKL stahuje z preventivních důvodů s ohledem na možné riziko nesterility. Riziko výskytu nežádoucích účinků není vysoké. Použití nesterilních očních kapek se pojí s možným rizikem vzniku infekčního zánětlivého onemocnění oka. Informace pro lékaře a lékárníky SÚKL zveřejnil zde.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here