Umělé slzy ve FNUSA lépe nahradí kapky z krve pacienta

0
1081
kapky
Syndromem suchého oka častěji trpí i lidé s kontaktními čočkami. / Foto: Pixabay.com

Syndrom suchého oka lékaři ve FN u sv. Anny v Brně nově léčí kapkami, které připraví z krve pacienta. Léčba je ve srovnání s umělými slzami účinnější a bez vedlejších účinků. Terapii schválil lékový ústav a kapky platí zdravotní pojišťovny.

Dlouhé vysedávání před televizí, počítačem a hledění do chytrého telefonu vede k rozvoji syndromu suchého oka. Onemocnění se projevuje svěděním a pálením v očích, pacienti mají pocit cizího tělíska nebo písku v očích a jsou unavení. Obvykle pak vyrazí do lékárny pro volně prodejné oční kapky nazývané jako umělé slzy.

Problém je, že takové kapky často úlevu unaveným očím nepřinesou, do oka se kapají mnohokrát za den i noc a pacienti na ně ne vždy dobře reagují. Oftalmologové z brněnské FN u sv. Anny [FNUSA] nabízí pacientům se syndromem suchého oka účinnější terapii. A sice autologní sérové kapky [ASK] připravené “na míru” z krve pacienta.

„Hlavní léčivou látkou je vlastní sérum pacienta, které se vyfiltruje z jeho krve. Následně se v Nemocniční lékárně ve vhodném poměru rozředí a po kontrole Mikrobiologickým ústavem vydá ve zmražené formě pacientovi,“ popisuje přípravu kapek oční lékařka Markéta Zemanová.

Autologní oční kapky ve FNUSA schválil SÚKL

Léčbu autologními sérovými kapkami pro dospělé pacienty schválil Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL]. V plné výši je hradí zdravotní pojišťovny, dodává oftalmoložka. Dnes, tvrdí, „na míru“ připravené oční kapky využívá několik pracovišť fakultní nemocnice. A spokojenost přináší nový léčebný program hlavně pacientům.

„Cítila jsem se, jako bych v očích měla žiletky. Víčka se mi lepila k oku a moje potíže vygradovaly letos v únoru, kdy se u mě objevil velký zánět. Po neúspěšné léčbě několika antibiotiky jsem se setkala s paní doktorkou Zemanovou, která mi představila svůj plán,“ popisuje Ivana Dohnálková, jedna z prvních pacientek, která v nemocnici dostala z vlastní krve připravené kapky na léčbu syndromu suchého oka.

„Autologní sérové oční kapky používám měsíc a pozoruji velké zlepšení. Zmizelo zarudnutí bělma a nepříjemné potíže prakticky vymizely,“ popisuje výsledky terapie pacientka.

Oční lékař pacienta vyšetří i bez žádanky od praktika

Další výhodu spatřuje i v tom, že kapky stačí aplikovat pětkrát až šestkrát denně. Kvůli umělým slzám musela vstávat i v noci. Navíc z jedné várky odebraného krevního séra, kdy se odběr provádí na transfuzním oddělení, jí lékárníci připraví kapky na čtvrt roku. A poté se chystá odběr pro přípravu léku opět zopakovat.

I syndrom suchého oka končívá na chirurgii

Jen včasná a správně nastavená léčba dokáže pacientům podle oftalmoložky skutečně ulevit od syndromu suchého oka. Což podmiňuje návštěva specialisty, tedy oftalmologa.

„Nemocní nejsou vždy dobře informováni o závažnosti problému a k nám do ambulance často přicházejí až v momentě, kdy jejich nález vyžaduje chirurgickou léčbu,“ říká Markéta Zemanová.

Proto nemají podle jejího doporučení pacienti odkládat návštěvu očního lékaře a včas se do ordinace objednat. V extrémních případech, při neléčeném stavu, může syndrom suchého oka skončit narušením očního povrchu a poruchou zraku.

Příčiny rozvoje syndromu suchého oka
  • Snižující se produkce slz [i věkem]
  • Snížená frekvence mrkání [při čtení]
  • Dlouhodobá práce s počítačem
  • Některé léky, jako jsou antikoncepční pilulky nebo léky na spaní
  • Nedostatečná vlhkost ve vytápěných místnostech
  • Klimatizace
  • Nezdravé životní prostředí [kouř, prach, popílek]
  • Nedostatek pohybu na čerstvém vzduchu
  • Revmatické nebo interní potíže [diabetes, poruchy štítné žlázy]
  • Hormonální změny [menopauza]
  • Nervové poruchy [po mrtvici]
  • Uspěchaný životní styl s vysokým pracovním zatížením
  • Nošení kontaktních čoček

Lidské oko za běžných okolností za den mrkne více než 14 000krát. Mrkání je zásadní pro zachování zdraví oka. Jeho průběh zajišťuje slzný film, který se nachází na povrchu oka.

„Ten se mrkáním rovnoměrně roztírá po celém povrchu oka, rohovky, spojivky a zajišťuje tak lesk, průhlednost a ve výsledku dokonalou zrakovou ostrost. Udržuje povrch oka vlhký, hladký a čistý. Současně ale zajišťuje i výživu rohovky a chrání proti infekci,“ popisuje oční lékařka z 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Pavlína Skalická.

Šedý zákal si v ČR nechá ročně operovat cca 80 tisíc lidí

Pokud dojde k jakékoli poruše rovnováhy v tomto komplikovaném systému, rozvine se u pacienta syndrom suchého oka.

Zatímco v klidu mrkáme častěji, při soustředění se četnost mrkání výrazně snižuje. Proto suché oči ohrožují například studenty, čtenáře nebo řidiče aut. Stejně tak osoby pravidelně sledující televizi a hledící do PC či chytrého telefonu. Při takových aktivitách se četnost mrkání snižuje i na pouhých osm mrknutí za minutu. Což k dostatečnému zvlhčení oka nestačí. Syndrom suchého oka patří k častým onemocněním v očním lékařství. Podle lékařů jím v Česku trpí až 3,5 milionu lidí.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here