Gingivitida: V ústech lidí přežívá tichá a zrádná nemoc

1
18025
gingivitida
Foto: Pixabay.com

Neléčený zánět dásní neboli gingivitida končívá i ztrátou zubů. Bakterií napadené dásně se vzdálí od zubů, které se uvolní a začnou vypadávat. Výzkumy zmiňují, že gingivitida souvisí s dalšími nemocemi, jako je demence, diabetes nebo infarkty.

Známky onemocnění dásní ve Spojených státech podle údajů Centra pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC] vykazuje až polovina obyvatel. Devět procent z nich má gingivitidu v pokročilém stadiu, kdy už jde o zánět ozubnice. Obdobný stav u ústního zdraví panuje i u Evropanů.

Pokud jsou sliny po vyčištění zubů občas zabarvené do růžova, jde nejspíše o rané stadium onemocnění dásní. Blížící se problém ale může mít i jiné příznaky, nebo dokonce žádné. Tématu zánětu dásní se v článku The ‘Quiet Disease’ Lingering in Our Mouths blíže věnuje americký list The New York Times [NYT].

„Je to velmi, velmi tiché onemocnění,“ říká doktor Rodrigo Neiva, předseda zubní kliniky v Penn Dental Medicine.

Nikoliv však zanedbatelné. Pokud se příznaky onemocnění neléčí již v jeho raném stadiu, úspěšnost terapie v pokročilé fázi nemoci je velmi obtížná.

„Pacienti mohou skončit bez zubů,“ říká Neiva.

Jakmile je gingivitida v pokročilém stadiu, dásně podle něj začnou ustupovat a zuby se zdánlivě prodlužují. Také jsou u dásní citlivější.

Gingivitida v pokročilém stadiu

Nemoc se projevuje zápachem z úst, zuby se uvolňují a začínají dokonce vypadávat. Pokročilé zubní onemocnění je nevyléčitelné. Dentisti však mohou nasadit léčbu, která proces zpomalí. Projevy nemoci zmírní odborné čištění kořenů postižených zubů a chirurgický zákrok.

Některé výzkumy podle Neiva zánět ozubnice dávají do souvislosti i s dalšími zdravotními problémy. Konkrétně s demencí, cukrovkou a infarktem.

  • Gingiva jinak řečeno dáseň je měkká tkáň v okolí zubů kryjící povrch kosti. Na zuby naléhá v oblasti krčků a okolo celého obvodu zubů.
  • Gingivitida je zánět dásní, který se rozvine většinou kvůli špatné ústní hygieně, kdy se na zubech začne usazovat plak a zubní kámen.

Na zánět dásní upozorní nápadně zarudlé až překrvené dásně, které při čištění zubů krvácejí. V pokročilém stadiu nemoci jsou dásně oteklé, citlivé a bolestivé.

Zánět dásní patří podle lékařů vůbec k nejčastějším infekcím v lidském těle u dětí i dospělých pacientů. Za jeho vznikem stojí špatná péče o zuby a dutinu ústní obecně.

„Způsobuje ho bakterie na zubech, plak, která uvolňuje látky napadající dáseň,“ říká doktorka Deborah Foylová z texaské A&M University School of Dentistry.

Recept na zdravé zuby a dásně je pečlivá ústní hygiena

Důsledná ústní hygiena je pro ochranu dásní klíčová, protože odstraňuje ze zubů plak dříve, než dásně bakterie napadnou, říká lékařka. K rozvoji gingivitidy dochází v případě, kdy si lidé nečistí zuby pečlivě. Někdy je napadena pouze část dásní, zvláště dásně v zadní části zubů. Právě v těchto hůře dostupných místech totiž lidé častěji zanedbávají jejich čištění.

Zubaři diagnostikují gingivitidu použitím speciálních nástrojů, které měří mezeru mezi dásněmi a zuby. Zvětšení mezer je příznakem onemocnění. Pokud se gingivitida neléčí, bakterie napadnou a zničí tkáň pod dásněmi, což urychluje jejich onemocnění.

„Kost, která zpevňuje usazení zubu, se rozpadá a obnažuje kořeny zubů,“ uvedla Foylová.

Mezery mezi nimi se rozšiřují a zuby začínají vypadávat, dodává. Riziko onemocnění dásní je vyšší u kuřáků, lidí trpících cukrovkou nebo s obroušenými zuby. Některé léky, jako steroidy, proti epilepsii nebo rakovině, mohou riziko zvyšovat. Svoji roli ovšem hraje i dědičnost, která náchylnost zvyšuje. A vyšší riziko mají paradoxně lidé, kteří netrpí zubními kazy. To proto, že bakterie, která zánět dásní vyvolává, potlačuje výskyt bakterií způsobující zubní kazy.

„Velmi často vidíme pacienty s pokročilým stadiem zánětu, kteří nemají ani jediný kaz,“ říká lékař Neiva.

Evropané v péči o dutinu ústní zaostávají za světem

Za určitý problém v odhalení nemoci považuje to, že gingivitida není často rozpoznatelná v jejím časném stadiu. Nezpůsobuje bolest ani nijak viditelné zdravotní potíže, které by pacienty omezovaly. Ale způsobuje při čištění zubů krvácení.

„Dáseň přiléhající k zubům je spíše červená než růžová,“ upozorňuje na jeden z příznaků doktor Neiva.

Právě proto kuřákům postiženým gingivitidou dásně nekrvácejí a nemají ani jiné příznaky.

„Lidé se domnívají, že je to v pořádku, dásně jim nekrvácí, ale nebezpečí jim hrozí,“ říká doktorka Natalie Jeongová, profesorka z Tufts University School of Dental Medicine.

Léčba pokročilého zánětu dásní je náročná

Pravidelné čištění zubů a používání mezizubní nitě nebezpečí vzniku zánětu dásní předchází. Jakmile gingivitida ale vypukne, domácí péče už příliš nepomáhá. To proto, že bakterie působí uvnitř dásní. V tomto případě je nezbytné profesionální čištění, někdy s nutností nasazení antibiotik.

V péči o zuby Češi selhávají. A v péči o zuby Čechů selhává i stát

Jakmile je gingivitida v pokročilém stadiu, dásně začnou ustupovat a zuby se zdánlivě prodlužují. Také jsou u dásní citlivější. Projevuje se zápach z úst, zuby se uvolňují a začínají dokonce vypadávat. Pokročilé zubní onemocnění je nevyléčitelné. Zubní hygienici však mohou nasadit léčbu, která tento proces zpomalí. Také mohou čistit kořeny postižených zubů a doporučit chirurgický zákrok.

„Udržování dásní ve zdravém stavu je velmi jednoduché. Čistěte si zuby dvakrát denně, jednou denně používejte mezizubní nit a požadujte odborné vyčištění zubů každých šest měsíců nebo podle potřeby,“ říká k prevenci vzniku zánětu dásní Rodrigo Neiva.

„Čím dříve problém odhalíte, tím více můžete proti němu dělat,“ dodává na závěr.

Michal Achremenko

1 komentář

  1. asi bychom měli rozlišovat mezi gingivitidou a parodontitidou a zubní hygienici se mají zabývat prevencí ,nikoli léčbou.
    Kost ,přesněji alveolární kost je součástí parodontu( tzn. závěsného zubního aparátu spolu s gingivou,periodonciem a cementem).Takže ztrácí-li se kost,jde o parodontitis.Ta má 4 stupně a každý z nich má 3 stadia.(Říká se jim Grading který označuje míru poškození a Staging který označuje progresi.)Ten nejmírnější ,1. stupeň je dán přítomností chobotu hlubšího než 3 mm na nejméně dvou místech dentice.
    Ví se,že je to zánět ,ale neví se co se tam přesně odehrává.Možná u každého něco jiného.Nicméně celé generace odborníků si předávají zkušernosti a tak jsou při léčbě dobré výsledky. Zachránit se dá leccos-pokud jsou peníze ! Pokud ne,pak pojišťovna uhradí celkovou snímatelnou náhradu.Tím je u nás o všechny postaráno- bohatým zuby,chudým protézy.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here