Evropané v péči o dutinu ústní zaostávají za světem

0
570
ustni
Foto: Pixabay.com

Obyvatelé evropského regionu vykazují nejvyšší nemocnost dutiny ústní. Více než polovina dospělých v něm v roce 2019 prodělala vážné orální onemocnění. Evropané trpí i vyšší kazivostí a ztrátami zubů.

O špatném stavu dutiny ústní lidí žijících v evropském regionu informuje Světová zdravotnická organizace [WHO]. Její závěry vyplývají ze sledování onemocnění dutiny ústní ve všech šesti regionech v roce 2019. Nejhůře z nich co do orálního zdraví vyšel právě evropský region, který zahrnuje třiapadesát zemí Evropy a střední Asie.

„Zdraví dutiny ústní je nezbytnou součástí zdravotní péče. Mnoho z našich nejzákladnějších lidských funkcí – mluvení a komunikace, schopnost najíst se, dýchání a v neposlední řadě úsměv závisí na dobrém zdraví dutiny ústní,” říká ve zprávě regionální ředitel WHO pro Evropu Hans Kluge.

Upozornil současně, že nemoci dutiny ústní způsobuje především konzumace cukru, užívání tabáku a alkoholu. Nemalým dílem se na jejich rozvoji podílí stres, traumata a nedostatek ústní hygieny.

Neléčené zubní kazy snižují kvalitu života

V evropském regionu podle WHO v roce 2019 trpělo závažným onemocněním v ústech 50,1 procenta dospělé populace. A nejen to. Lidé v něm vykazují i nejvyšší počet zubních kazů stálých zubů, upozorňuje WHO. Zhruba třetina dospělé populace se v něm léčila se zubním kazem, to odpovídá přibližně 335 milionům případů.

„Neléčené zubní kazy mohou ovlivnit kvalitu života v každém věku, jsou ale zvláště škodlivé v dětství, protože způsobují problémy, které mohou přetrvat celý život. U dětí zubní kazy ovlivňují školní docházku i studijní výsledky,“ dodal Kluge s tím, že výjimkou nejsou ani případy, kdy neléčený zubní kaz vážně naruší výživu a růst dítěte.

Zubní lékař při prevenci zhodnotí i onkologická rizika

Zpráva rovněž ukázala, že evropský region měl druhý největší podíl případů ztráty zubu [25,2 procenta]. O zub ve sledovaném roce přišlo asi 88 milionů lidí starších 20 let. To odpovídá prevalenci 12,4 procenta. Což je nejvíce mezi regiony WHO a téměř dvakrát více, než je celosvětová prevalence, která činí 6,8 procenta.

Posílení prevence a dostupnosti péče o dutinu ústní

V evropském regionu byl rovněž zaznamenán druhý nejvyšší odhadovaný počet nových případů rakoviny dutiny ústní, téměř 70 tisíc. Více než 26 500 úmrtí v regionu připadá v roce 2020 právě na rakovinu dutiny ústní.

„Orální zdraví skutečně ovlivňuje velké množství oblastí našeho života, málokdy se mu ale dostává takové pozornosti, jakou si zaslouží,” konstatoval šéf evropské sekce WHO.

Zubní kaz je podle jeho slov nejběžnějším nepřenosným onemocněním na světě. „Ale nemuselo by tomu tak být,“ upozornil.

To, co se stalo ve stomatologii, je šílená ostuda, říká Milan Kubek

Je totiž dobře známo, co v prevenci ústního zdraví dětí i dospělých udělat. Jde o opatření na národních úrovních ze strany jednotlivých vlád a zdravotnických institucí.

„Je třeba posílit přístup k bezpečné, účinné a cenově dostupné základní péči o ústní dutinu v rámci celonárodních univerzálních zdravotních balíčků,” uvedl Kluge.

V péči o zuby Češi selhávají. A v péči o zuby Čechů selhává i stát

Právě to je podle něj nejlepší způsob, jak snížit množství onemocnění dutiny ústní a zároveň zlepšit celkové zdraví populace. Stejně tak k němu přispěje vedení dětí ke správnému a pravidelnému čištění zubů doprovázenému pravidelnými preventivními kontrolami u stomatologa. Což bývá konkrétně v Česku s ohledem na vysoké úhrady za zubní ošetření pro domácnosti s více dětmi vážný problém, kvůli kterému se zubní péče z ekonomických důvodů často raději vzdávají.

–ČTK/RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here