Češi se častěji posílí vitamíny než minerály

0
277
vitaminy
Ilustrační foto: Pixabay.com

Vitamíny jako doplněk stravy denně užívá 40 procent Čechů, nějaký z minerálů každý den k běžné stravě přijme čtvrtina lidí. Nejoblíbenějšími doplňky jsou vitamíny C, D a B. Z minerálů lidé nejčastěji užijí hořčík, vápník a zinek.

Vitamíny a minerály užívanými v doplňcích stravy si chtějí lidé posílit imunitu obecně. Slibují si od nich i větší odolnost proti nemocem a zhruba čtvrtina je užívá pro zlepšení fyzické kondice. Ženy si ve srovnání s muži vitamínové a minerální doplňky stravy častěji kupují kvůli zlepšení kvality vlasů a pro podporu jejich růstu. Rovněž si od jejich užívání slibují zdravěji vypadající pokožku a nehty.

Užívání doplňků stravy s obsahem vitamínů a minerálů mezi dospělou českou populací mapovala v nedávném průzkumu farmaceutická společnost Stada.

„Zájem spotřebitele se mnohem více přesouvá od přípravků zaměřených výhradně na podporu imunity typických pro období covidu ke každodennímu doplňování vitaminů, minerálů nebo probiotik,“ uvedl k výsledkům výzkumu generální ředitel Stada ČR Martin Šlégl.

Výsledky dotazování podle Šlégla ukazují, že dospělí nejčastěji užívají vitamin C. V průzkumu ho zmiňuje téměř 70 procent Čechů. Následují za ním vitamíny D a B. Pro děti rodiče nakupují převážně multivitamínové doplňky. Z minerálů si Češi nejvíce posilují zdraví hořčíkem, vápníkem, zinkem a železem. U dětí většina rodičů minerály nedoplňuje vůbec.

Pro vitamíny si lidé častěji zajdou do lékárny

Mimo běžnou stravu, tedy formou doplňku vitamíny užívá pravidelně přibližně 60 procent respondentů. Každý den je přijímá zhruba čtyřicet procent osob, ukázalo šetření. Pětina respondentů je užívá spíše nahodile a každý desátý Čech po vitamínech ve formě doplňku stravy sahá v momentě, kdy onemocní.

K nejširší skupině uživatelů vitamínů a minerálů patří pacienti s vážnějšími zdravotními problémy. Zhruba třetina dotazovaných se doplňky posiluje, aniž by měla nějaké vážnější a trvalejší zdravotní potíže.

Sílu svalům dává vitamín D. Pomáhá zejména starším lidem

Minerály pak pravidelně konzumuje něco přes polovinu dospělé populace, z toho 28 procent denně. Spíše nahodile minerální doplněk stravy užije necelá čtvrtina respondentů.

Informace o vitamínech a minerálech lidé čerpají hlavě na internetu, uvedlo to 37 procent dotazovaných. V těchto otázkách se 15 procent Čechů radí i s lékařem a 11 procent se obrátí na lékárníka.

Při nákupu doplňků stravy Češi jasně preferují klasické kamenné lékárny [52 %]. A to napříč všemi věkovými skupinami. Necelých 20 % pak volí online lékárny a 11 procent k nákupu využívá e-shopy s doplňky stravy.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here