Sílu svalům dává vitamín D. Pomáhá zejména starším lidem

0
6750
vitamin_d
Foto: Pixabay.com

Prevencí ztráty svalové síly zvané dynapenie je vedle pohybu i dostatek vitamínu D. Jak potvrzují studie, tak vitamín D pomáhá tělu při obnově a kontrakcích svalů. Svalová síla ubývá obvykle u starších lidí, čímž u nich roste riziko úrazů.

Souvislost mezi nízkou hladinou vitamínu D a ztrátou svalové síly u osob ve vyšším věku zkoumali vědci ve studii Elsa, kterou publikoval časopis Calcified Tissue International and Musculoskeletal Research. Na výsledky studie upozorňuje i Státní zdravotní ústav [SZÚ].

„Lidé s nedostatkem vitamínu D měli o 70 procent větší pravděpodobnost, že se u nich na konci studie vyvine dynapenie,“ zní závěr studie.

Její výsledky podle vědců dávají smysl, protože vitamín D pomáhá při obnově a kontrakci svalů. Což brání rozvoji dynapenie. V jejím případě navíc dochází ke ztrátě svalové síly, nikoli jen svalové hmoty. A to, aniž by pacient trpěl některým z neurologických či svalových onemocnění.

Zlomenina krčku stehenní kosti zabíjí pětinu nemocných

Dynapenií trpí obvykle lidé ve vyšším věku, tedy je spojena s procesem stárnutí. Vzhledem k demografickému vývoji se tak stává stále významnějším tématem. Problém je, že úbytek svalové síly především u starší populace strmě zvyšuje riziko úrazovosti kvůli častějším pádům. Pacienti s dynapenií se obvykle cítí slabí, unavení a křehcí. Což u nich v souhrnu zvyšuje riziko úmrtí.

Co zjistila studie o vitamínu D

Avšak zpátky k odborné studii o dynapenii a vitamínu D. Do čtyři roky trvajícího výzkumu se zapojilo přes 3 200 dobrovolníků ve věku 50 a více let se svalovou sílou přiměřenou jejich věku. Vědci u nich nejprve změřili hladinu vitamínu D. Podle výsledků je rozdělili do několika kategorií.

  • Dostatečná hladina: > než 50 nmol/l
  • Nízká hladina: 30 až 50 nmol/l
  • Nedostatečná hladina: < 30 nmol/l

Zjednodušeně řečeno, po čtyřech letech u nich změřili a zhodnotili sílu úchopu a celkovou svalovou sílu stisku. Získaná data ukázala, že pacienti s nízkou koncentrací vitamínu D v těle měli zvýšený výskyt dynapenie o 70 procent.

Pokud vědci zanalyzovali pouze účastníky bez osteoporózy a ty, kteří neužívali vitamin D, tak pacienti s nedostatečnou hladinou vitaminu D měli zvýšený výskyt dynapenie dokonce o 78 procent.

Vitamín D brání infekci i ztrátě svalové síly

Optimální hladina vitamínu D v krvi je 100-125 nmol/l. Češi ho však mají mnohem méně, často dokonce pod dolní hranicí optima, což je 50 nmol/l. To vede nejen k větší náchylnosti k běžným respiračním onemocněním, ale i vyššímu riziku zmiňovaného úbytku svalové síly v pozdějším věku.

Vitamín D schází až 70 procentům české populace

Lidské tělo vitamín D získává přirozeně ze slunečního záření. Jeho syntéza probíhá pronikáním paprsků UVB přes kůži. Nedochází k ní hned, ale po deseti až patnácti minutách slunění. Pokud by tedy lidé měli možnost být na slunci dvakrát týdně po dobu dvaceti minut, získali by 90 procent jeho doporučené dávky pouze z pobytu na slunci.

Potíž je v tom, že Česká republika se ve srovnání s jihoevropskými státy těší podstatně menšímu počtu slunných dnů v roce. Navíc ne každý přijímá vitamín D pokožkou stejnou silou. Kupříkladu senioři 65+ let by k získání jeho stejného množství potřebovali na slunci strávit až dvakrát delší dobu.

Vejce od slepic z výběhu mají více vitamínu D

Druhý způsob, jak tělu vitamín dodat, je strava. K dosažení dostatečné denní dávky je třeba zkonzumovat 1 000 – 2 000 IU [mezinárodních jednotek] vitamínu D. Lidé trpící obezitou potřebují denně přijmout dvojnásobek až trojnásobek. Jiné dávky přijímají kojenci, malé děti, těhotné ženy. Například doporučená denní dávka pro děti do jedno roku je dle odborníků 400 až 500 IU.

Nejvíce užívaným doplňkem stravy je vitamín D

Pro zachování dostatečné hladiny vitamínu D v těle je podle odborníků vhodné konzumovat mořské ryby a mléčné výrobky. Vitamín D obsahuje třeba i vepřové sádlo a slanina. Při koupi vajec je dobré se zaměřit na jejich původ, protože ty od slepic z volného chovu obsahují až pětkrát více vitamínu D než ty z klecových chovů.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here