Novela o sociálních službách bude platit nejspíš od roku 2024

6
27445
novela_o_socialnich_sluzbac
Zdislava Odstrčilová / Foto: KDU-ČSL

Příspěvek na péči v 5. stupni závislosti či tolerance alkoholu v azylových domech. To a další přináší novela o sociálních službách. Více pro ZdraveZpravy.cz říká vrchní ředitelka Sekce rodinné politiky a sociálních služeb MPSV ČR Zdislava Odstrčilová.

Stihne se novela zákona o sociálních službách schválit ještě letos?

Mysleli jsme si, že je to malá novela zákona, nicméně nám přišlo hodně připomínek v rámci meziresortního připomínkového řízení. A docela dlouho nám i trvá vypořádání připomínek. Nicméně zítra [31.3.] bychom vypořádání měli mít ukončené. A potom bychom měli s naší legislativní sekcí dokončit materiál tak, aby mohl být odeslán ke schválení na vládu. A následně pak do Poslanecké sněmovny.

Jaké významné změny přináší novela do sociální oblasti?

Zůstalo tam několik významnějších věcí. Novela například zavádí novou cílovou skupinu pečující osoby. Potom jsme do činností k různým typům služeb přidali některé činnosti, které tam nejsou, ale které se ukázaly v terénu jako potřebné.

O které služby jde konkrétně?

Například v pečovatelské službě je to dohled nad osobou. Což vlastně znamená, že pečovatelka do zařízení přijede a jenom se podívá, zda je všechno v pořádku. Jestli dotyčný člověk něco nepotřebuje. A zase odjede. Je to něco, co je v terénu velmi požadováno a zároveň to nebylo možné dělat v rámci stávající legislativy. Byť to vypadá jako drobnost, půjde o velmi významnou pomoc. A vyšli jsme vstříc i požadavkům duchovní a psychologické pomoci. Nově půjde o jedny z možných úkonů, které bude možné poskytovat v rámci standardní činnosti.

Tolerance alkoholu v azylových domech

Dotknou se legislativní změny i jiných oblastí?

U azylových domů jsme rozšířili možnosti, v jakém režimu mohou tato zařízení fungovat. Mohou být, jak my říkáme, v mokrém režimu. To znamená, že v nich neplatí úplný zákaz alkoholu.

Jde podle vás o cestu správným směrem?

V současné situaci je to tak, že kdykoli je klient v azylovém domě a zjistí se, že má nějaké promile alkoholu nebo trošičku požil alkohol, tak ho musí vyloučit ze zařízení. A praxe u nás i v zahraničí ukazuje, že když je alkohol téma, o kterém se může mluvit, právě například se sociálním pracovníkem nebo adiktologem, tak se to téma začne řešit.

Týká se změna pouze alkoholu nebo i jiných omamných látek?

Může jít i o jiné omamné látky. Hranici si určí každé zařízení samo. My ten režim ve změněné legislativě umožňujeme. Stanovení hranice pak bude na samotném zřizovateli. Většinou je to pravidlo takové, že alkohol nebo jiné omamné látky nesmí ohrožovat ostatní obyvatele a pracovníky zařízení. Ty projevy po požití musí být takové, že ten člověk je neagresivní.

Každoroční růst příspěvků na péči

Novela přináší zásadní změny u příspěvků na péči, o co konkrétně jde?

My tam máme u příspěvku na péči dva návrhy. Nicméně tady víme, že ta novela půjde na vládu zřejmě s rozporem. A to je navýšení příspěvku ve stupni jedna na dva tisíce korun. Nyní je to 880 korun, částka byla snížena před asi osmi lety dočasně. Ta dočasnost trvá dodnes. A potom tam máme zavedenou pravidelnou valorizaci všech příspěvků na péči. Valorizace by fungovala v návaznosti na důchody.

Jak se k těmto návrhům staví vláda, respektive resort financí?

Předpokládáme, že většina těch věcí kromě valorizace a zvýšení příspěvku na péči je souhlasná. Tam předpokládáme, že by ke schválení mělo dojít. A u příspěvku na péči je to na rozhodnutí vlády.

MPSV chce zvýšit příspěvek na péči. Peníze na něj ale nemá

Původně měla novela platit od 1.7. 2023. Nicméně už nyní je jasné, že to nestíháme. Proto předpokládáme posunutí platnosti o nějaký měsíc, nejpozději od ledna 2024.

Novela o sociálních službách: Nový příspěvek na péči

Hovoří se o zavedení nového „pátého“ příspěvku na péči, je to pravda?

Je to velké téma. A je to i jedna z preferovaných variant, aby se do této novely v nějaké úpravě obdoba pátého stupně dostala. Na formě ještě pracujeme.

Platit by mohl příspěvek rovněž nejpozději od ledna 2024?

Stále se o tom jedná. Ano, také by šlo o platnost od 1.1.2024. Půjde o nějakou obdobu pátého stupně závislosti, nikoli o pátý stupeň závislosti.

Kdo by měl na tento nový příspěvek nárok?

Jak se nyní bavíme s organizacemi, které v této oblasti mají nejvíce zkušeností, tak by se příspěvek týkal lidí v produktivním věku, kteří jsou příjemci příspěvku čtyři a celý tento příspěvek potřebují na zajištění péče o svou osobu, případně na svoji domácnost.

Jaká by mohla být výše tohoto nového příspěvku?

Na to nedokážu nyní reagovat, protože pokud to tam bude, tak na tom musí být ještě dohoda na vládě. Nicméně je to věc, kterou bychom chtěli, aby se nám podařilo v novele ošetřit. Příspěvek by nebyl konstruovaný s největší pravděpodobní jako pátý stupeň, nicméně máme nějakou variantu, která je realizovatelná.

Můžete mi uvést příklad osoby, která by měla na takový příspěvek nárok?

Například osoba v produktivním věku na invalidním vozíku, která nemá nikoho blízkého, kdo by o ni zdarma pečoval. A tak musí žít v pobytovém zařízení. Jsou tady lidé, kteří chtějí žít nezávislý způsob života, jsou toho schopni. A jediné, co jim v tom brání, je to, že potřebují takovou podporu, aby v tom samostatném bydlení mohli být.

O jaké lidi jde?

O tyto lidi pečují obvykle rodiče. Ale může se stát, že rodiče už nejsou nebo nemají sílu a ten člověk má jedinou variantu v současném systému. To buď pomocí sbírek získat prostředky na tuto péči, nebo jít do ústavní péče.

Veronika Táchová

Mgr. Bc. Zdislava Odstrčilová [KDU-ČSL] se narodila nedaleko Brna. Na brněnské Masarykově univerzitě vystudovala matematiku a později i sociální práci. Od roku 1988 žije ve Valašském Meziříčí, kde také od roku 2018 působí jako místostarostka města. Ve své profesní kariéře se věnovala zejména charitě a sociální práci. Byla ředitelkou Charity Valašské Meziříčí a později i Diakonie ČCE, rovněž ve Valašském Meziříčí. Od roku 2013 vedla sociální podnik 1. Valašská Diakonická, který zaměstnává osoby se zdravotním postižením.

Zdislava Odstrčilová je matkou čtyř dětí, ve volném čase ráda sportuje, poslouchá hudbu a věnuje se osobnímu rozvoji, dobrovolnictví a humanitární činnosti. Ve funkci vrchní ředitelky Sekce rodinné politiky a sociálních služeb na Ministerstvu práce a sociálních věcí působí od března 2022.

6 KOMENTÁŘE

  1. Ještě v říju loňského roku jsem netušila, že se stanu pečující osobou o naší babču 83 let. Bohužel v listopadu její zdravotní stav nabral obrat a ze dne na den nebyla o sebe schopná se postarat. Věk nikdo nezastaví, s manžel jsme stáli před rozhodnutím co dále. Snažili jsme se babičce zajistit místo v domově, ovšem všude jsme slyšeli, to jsem měli čekat, že stárně, nemáte podanou žádost, není místo. Proto jsme provedli rekonstrukci bytu, přestěhovali se za ní a jsem pečující osoba. Snažím se i tak nadále pracovat. Máme i příspěvek na péči, jen netuším jak při kontrole budu domácí péči prokazovat. Na babče je vidět, že je spokojená, má vše co potřebuje, čistá, nakrmená, přebalá. Nevím jaká je cena pobytu v domově pro seniory, ale určitě je vyšší než náš příspěvek na péči, také nám nikdo neuhradí náklady na úpravy bytu, aby mohla být doma.

  2. Umí si někdo včetně pana Jurečky jak z 880,- Kč zaplatíte sociálního pracovníka?
    Měli jsme babču, chodila k ní sociální pracovnice na koupání (150,-Kč jedno koupani), které soc.pracovnice dělala 2x tydne. Tedy to koupání bylo v “. Natočila do umyvadla vodu, otřela záda a umyla nohy. A vy by jste chtěli kontrolovat jestli má člověk pobírající péči od blízkého člověka správnou péči? Kdo kontroluje ty pracovníky kteří tu práci nevykonání, ale dostanou zaplaceno. A když žadáte o příspěvek, víte jak dlouho trvá vyřízení žádosti? Babča umřela dříve než se sociálka obtěžovala-tedy NEOBTĚŽOVALA.

  3. Nevím jak to a kde chodí ,možná mladí zneužívají příspěvek na péči svých rodičů i takový se najdou.Co chci říct až budu brát jako pan Jurečka tak se budu o rodiče finančně starat ale z 16000 čistého to snad nemyslí vážně,jo 16000 to jsou ty vaše průměrné platy a to nepracují na žádný poloviční úvazek tak se tu žije.

  4. Dobrý den,mám přispevek 2.stupné na 4400,-kč mesične a taky plný duchod a vláda slibujou od července zvyšujou na 2000,-kc a nic neudelala a kdy budou zvyšovat??? Platim služby a provoz motoristovi. p.Louda

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here