Ortopedické vložky ulevují od bolesti. Pojišťovny na ně přispějí

0
3384
ortopedicke_vlozky
Ilustrační foto: Pixabay.com

Na ortopedické vložky zdravotní pojišťovny přispívají. Má to ale podmínku. Vložky musí předepsat lékař a musejí být zhotoveny na zakázku. Ortopedické vložky podle odborníků napravují páteř a ulevují od bolesti celého těla, třeba i zubů.

Sériově vyráběné vložky, ale i další ortopedické pomůcky do obuvi neindikované lékařem už pojišťovny neproplácejí. Informaci potvrdila mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] Viktorie Plívová. Úhradu a pravidla preskripce zdravotnických prostředků podle ní stanovuje Příloha č. 3 zákona č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění.

„Ošetřující lékař pacientovi předepisuje Poukaz na léčebnou a ortopedickou pomůcku. Platnost poukazu je 30 dnů od data vystavení, včetně, neurčí-li předepisující lékař jinak. Poukaz může lékař vystavit jak v listinné papírové, tak elektronické podobě,“ vysvětluje Plívová.

Vzhledem k tomu, že v současné době není ePoukaz povinný, lidé si mají podle jejího doporučení předem ověřit, zda vybraný výdejce zdravotnických prostředků je zapojen do systému ePoukaz. Papírové formy poukazu na léčebné a ortopedické pomůcky jsou nadále platné. Ceny za ortopedické vložky zhotovené na míru se pohybují od zhruba 400 korun do 2 000 korun.

Péče o chodidla je důležitá, říká odborník

„Dolním končetinám by měli věnovat pozornost všichni,“ uvedl v nedávném podcastu ZdraveZpravy.cz diabetolog a prezident České podiatrické společnosti Miroslav Koliba.

U obuvi pro dospělé podle jeho slov hraje prim jejich využití. Jinak řečeno, každé boty se hodí na něco jiného. Připomíná, že i dospělí mají obouvat volnější boty. A je-li třeba, mají nosit zdravotní vložky. Má to svůj smysl.

Ránu na noze zhojíme velice rychle, říká Miroslav Koliba

Jak totiž říká, podiatři si velmi rádi vyprávějí i příběhy o tom, jak někoho stále bolel zub. Poté, kdy mu podiatr ale „naordinoval“ správnou stélku do bot, pacientovi se narovnala krční páteř a zub ho rázem přestal bolet.

„Anebo rameno nebo ruka, protože jsme tomu člověku díky stélce srovnali páteř,“ upřesnil.

Podiatrie zahrnuje stručně řečeno komplexní péči o nohy. Podle Miroslava Koliby je to v Česku s péčí o nohy možná ještě horší než s péčí o zuby a určitě horší než s péčí o vlasy [více zde].

Preskripce ortopedických vložek na zakázku

Podmínky úhrady ortopedických vložek a dalších ortopedických pomůcek se liší podle věku pacienta. Dětem do 18 let ortopedické vložky na zakázku předepisuje lékař se specializací v oboru ortopedické protetiky, ortoped, rehabilitační lékař nebo revmatolog. Indikací jsou ortopedická lehčí postižení dětské nohy a neurologicky podmíněné deformity nohy.

„Dětem do 18 let hradí zdravotní pojišťovna dva páry ortopedických individuálně zhotovených vložek ročně, úhrada je stanovena do výše 400,20 Kč včetně DPH za jeden pár,“ vysvětluje mluvčí VZP ČR.

Dospělému pacientovi ortopedické vložky na zakázku předepisuje diabetolog nebo opět lékař se specializací v oboru ortopedické protetiky, ortoped, rehabilitační lékař, traumatolog a revmatolog. Indikací jsou složité vady nohy, kombinace více deformit nohy a syndrom diabetické nohy.

„Zdravotní pojišťovnou jsou hrazeny maximálně dva páry za jeden rok speciálních ortopedických vložek ve výši 80 procent ceny. Pacient doplácí 20 procent ceny,“ upřesňuje Viktorie Plívová.

Doplňuje, že v případě těžších ortopedických vad nohou může lékař předepsat pacientovi na poukaz ortopedickou obuv zhotovenou na zakázku. Těžšími vadami mohou být například kladívkové prsty, zkřížené prsty, vbočené palce a zmiňovaný syndrom diabetické nohy.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here