Na neprůchodný slzný kanálek u dětí upozorní větší slzení

0
260
nepruchodny_slzny_kanalek
Foto: Pixabay.com

Zhruba šest procent dětí se v Česku narodí s neprůchodnými slznými kanálky. U části z nich se kanálky vyčistí samovolně, obvykle do šesti měsíců od narození. V opačném případě neprůchodný slzný kanálek napraví v ambulanci oční lékař.

Neprůchodné slzné kanálky, se kterými se v Česku ročně narodí kolem šesti tisíc dětí, dokáží vyvolat i vážné zdravotní komplikace. Pokud totiž nemají slzy kudy odtékat, pak se v oku a jeho okolí hromadí. Stávají se tak živnou půdou pro rozvoj nejčastěji bakteriální infekce.

„To, že se děti narodí s neprůchodnými slznými kanálky, ještě nemusí znamenat problém. Poměrně často se kanálky samy zprůchodní do půl roku. Jakmile se tak nestane, je potřeba začít situaci řešit,“ říká oční lékař a specialista na problematiku neprůchodných slzných kanálků u dětí Stanislav Červenka.

Ten nyní mimo svou oční ordinaci v Otrokovicích jeden den v měsíci pečuje i o malé pacienty s tímto zdravotním problémem v Krajské nemocnici Tomáše Bati [KNTB] ve Zlíně.

Oční lékař pacienta vyšetří i bez žádanky od praktika

A rodiče malých dětí nabádá, aby u nich věnovali pozornost i slzení očí. Jakmile uvidí, že jim slzy stále neodtékají, ať už z jednoho, nebo obou očí, a dítěti už jsou čtyři nebo pět měsíců, pak by se měli objednat na kontrolní vyšetření do oční ambulance.

Neprůchodný slzný kanálek lékař rychle napraví

Diagnostika v ordinaci očního specialisty podle něj není nijak složitá. A zvládne se i u malých pacientů v několika minutách.

„Do oka kápneme barvivo, konkrétně fluorescein, a chvíli ho necháme působit. Zhruba po pěti minutách by barvivo mělo odtéct do nosu,“ popisuje průběh vyšetření Stanislav Červenka.

Následně oftalmolog vyhodnotí, kolik tekutiny zůstalo v oku. Čímž zjistí, nakolik jsou, nebo naopak nejsou kanálky průchodné. V případě, že se neprůchodnost slzných kanálků u malého pacienta potvrdí, pak ji lékaři většinou odstraní mechanicky sondou. Výkon zvládne většina pacientů ambulantně bez nutnosti podání celkové anestezie. Ve složitějších situacích pak oftalmologové zavádí stent nosem.

„Nejedná se o žádný složitý výkon. Děti jsou v narkóze, vše probíhá ambulantně. Stent necháme v slzných kanálcích tři měsíce, dítě to nijak necítí,“ říká lékař.

Umělé slzy ve FNUSA lépe nahradí kapky z krve pacienta

Poté stent lékař rovněž v ambulanci odstraní a u většiny pacientů dojde ke zprůchodnění kanálků pro odtok slz. Podle Stanislava Červenky se úspěšnost tohoto zákroku pohybuje kolem 97 procent, což považuje za výborné. On sám již takto odoperoval více než čtyři tisíce dětí.

„Dříve se vše dělalo takzvaně poslepu, bylo to složitější. Dnes se vlastně jedná o endoskopický zákrok,“ dodává s tím, že specialista po celou dobu výkonu pozorně sleduje, kudy sonda vede podávaný silikon.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here