Chudých dětí v Německu přibývá mezi imigranty, stát hledá řešení

0
577
chudych_deti
foto: Pixabay.com

Uprchlické rodiny v Německu zmáhá dětská chudoba. Téma chudých dětí rezonuje i ve vládní koalici. Zatímco Zelení usilují o více peněz pro chudé děti, svobodní demokraté chtějí jejich rodiče podpořit při vstupu na trh práce.

Narůstající počet uprchlických rodin s dětmi žijících na pokraji chudoby v Německu vnímá i spolkový ministr financí Christian Lindner [FDP]. Na víkendovém dni otevřených dveří spolkové vlády v Berlíně řekl, že zatímco dětské chudoby mezi původními Němci ubývá, tak na druhou stranu chudých dětí strmě přibývá mezi přistěhovalci.

„Chudoba dětí se v Německu výrazně snížila… To mezi německými rodinami, které v zemi žijí již dlouho,“ uvedl Christian Lindner.

V celkových číslech se počet chudých dětí za posledních osm let v Německu výrazně zvýšil, dodal ministr financí a předseda vládní strany Svobodná demokratická strana [FDP].

„Kvůli rodinám, které se od roku 2015 do Německa přistěhovaly jako uprchlíci nebo z jiných důvodů. Existuje tady jasná statistická souvislost mezi imigrací a nárůstem dětské chudoby,“ vysvětlil.

Dva miliony chudých dětí v Německu

Narůstající počet imigrantů, kteří čerpají v Německu občanské podpory, se pak promítá i do výdajů státního rozpočtu. V současné době je podle dat Spolkového úřadu práce na sociálních podporách závislých přibližně dva miliony dětí. A zatímco německých dětí, kterým úřady tyto podpory vyplácejí, od roku 2015 výrazně ubylo, tak na druhou stranu výrazně přibylo příjemců s cizí státní příslušností.

V roce 2015 čerpalo základní sociální zabezpečení od úřadů práce v Německu kolem 1,57 milionu dětí, respektive jejich rodičů. V březnu 2023 toto číslo kleslo na 1,03 milionu příjemců. Oproti tomu více než násobně vzrostl počet dětí cizinců, kterým stát tyto dávky vyplácí. To ze 365 tisíc v roce 2015 na 935 tisíc v březnu 2023.

V Česku žije více chudých lidí, než uvádějí statistiky

To znamená, že téměř polovina dětí, jejichž rodiče pobírají občanský příspěvek, jsou cizí státní příslušníci. V březnu 2023 činil jejich podíl 48 procent, před osmi lety ale jen 19 procent. Podle dat Spolkového úřadu práce od roku 2015 přibylo v Německu více než 300 000 dětí ze Sýrie, Iráku, Afghánistánu a dalších zemí původu. Dalších 270 tisíc dětí do systému přibylo po ruské invazi na Ukrajině v únoru 2022.

Slabší rodiny v Německu dostávají až 38 tisíc eur ročně

O tom, jak bojovat s dětskou chudobou a jak zajistit děti žijící v těchto rodinách, se vedou horké diskuze i v německé vládní koalici. Tu tvoří strany SPD, Zelení a FDP. Zelení usilují o zjednodušení systému čerpání těchto podpor tak, aby na ně dosáhlo více sociálně slabých rodin a o navýšení dávek pro chudé rodiny s dětmi. Oproti tomu FDP navrhuje zjednodušit přístup jejich rodičům na trh práce a investovat do jejich vzdělávání. Především do zlepšení jazykových dovedností.

Ministr Lindner tak nesouhlasí s pouhým převáděním dalších a dalších peněz na účty rodičů tak, jak to navrhuje ministryně pro rodinu, seniory, ženy a mládež Lisa Paus [Zelení].

„Místo toho považujeme za ´minimálně k diskuzi´ více investovat do zaměstnatelnosti a jazykové podpory rodičů a dále do jeslí a škol. Aby mohly děti dohnat to, co jejich rodiče možná nezvládnou,“ řekl na víkendovém setkání v Berlíně ministr Lindner.

Česko hostí 32,5 Ukrajince na tisíc obyvatel. Průměr EU je 9,1

Již dříve v rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine ministr řekl, že pětičlenná rodina v Německu, která pobírá občanský příjem [dávky od státu], dostává od daňových poplatníků odhadem 36 000 až 38 000 eur ročně [cca až 912 tisíc Kč].

Před závislostí na státu varuje i opoziční CSU

Mluvčí pro politiku trhu práce za unijní frakci v Německém spolkovém sněmu Stephan Stracke [CSU] varoval vládní koalici v deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung před zvyšováním sociálních dávek. Stranou Zelených navrhované opatření, které snad řeší chudobu rodin s dětmi, podle něj nepřivádí lidi na trh práce. Ale činí je dále závislými na státu. Proti rozšíření přístupu k dávkám a jejich navyšování se postavil i politik FDP Jens Teutrine.

„Chudoba dětí je často důsledkem chudoby pracujících rodičů. Ale pouhé zvýšení částky peněz na sociální dávky tuto příčinu neřeší,” řekl politik.

Oproti tomu plány ministryně pro rodinu, seniory, ženy a mládež Lisy Paus počítají se shrnutím dosavadních dávek rodinné politiky a celkovým zjednodušením přístupu k jejich získání.

Téma sociálních podpor tak rezonuje vládnoucí trojkoalicí, nejostřeji proti návrhu Zelených vystupují politici FDP. Spor minulý týden eskaloval, když Lisa Paus ze strany Zelených na oplátku zastavila Lindnerův návrh zákona, který má firmám v Německu zajisti daňové úlevy. Do sporu se zapojil i předseda vlády Olaf Scholz [SPD], když koaliční politiky vyzval k větší disciplinovanosti.

„Myslím, že je vhodné každému doporučit, aby nehlásil uvnitř koalice vedené diskuse, které jako koalice musíme vést v demokratické vládě. A to dokud nebudou známy výsledky,” uvedl směrem ke koaličním politikům předseda vlády v rozhovoru pro televizní stanici ProSieben.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here