Džbán ledové vody a žabky k tomu? Zpomalte, Američané

6
84736
Americane
Ilustrační foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Američané, kteří navštěvují Evropu v době letošního horkého léta, narážejí i na značné kulturní rozdíly. Své krajany na to upozorňují New York Times [NYT] v článku Iced Coffee and Flip-Flops as Europe Broils? Not so fast Americans.

Jednoho horkého červnového dne se na italském pobřeží Chloe Madisonová a její přítel Colin Pinello zastavili ve slavném městečku s výhledem na Středozemní moře na oběd. V restauraci při čekání na jídlo měli jen jedno přání a sice džbán ledové vody. Objednat si ho však netroufli. To proto, aby na ně místní nekoukali jako na „ty Američany“.

„Všichni seděli kolem nás a zdálo se, že je horko vůbec netrápí. Představovali jsme si džbán plný ledu, ale dostávali jsme vodu jen s několika kostkami,“ diví se i dnes sedmadvacetiletá Chloe.

Chtěla si z toho udělat legraci, a tak na TikToku zveřejnila video, na němž se pár ovívá vějířem. A napsala k němu: „Američané, nebojte se v Evropě požádat o džbán ledové vody.“

Přihlásila se tak k trendu, kdy Američané vyžadují ledové nápoje a někteří z nich dokonce Evropany podezírají z toho, že vůbec nepijí vodu. Avšak snaha Američanů ochladit se studeným nápojem se zdá být v rozporu s evropskými zvyklostmi. A nejen touha po „pintě“ ledové vody. I pleskající žabky a šortky v centrech evropských měst mohou vést k častým nedorozuměním, upozorňují NYT.

Američané hledají způsob, jak se chovat v Evropě

V letošním horkém létě se počet amerických návštěvníků Evropy zvýšil. Zkušení cestovatelé, kteří se snaží splynout s domácími, žádají o radu a o pochopení přes sociální média, zvláště pak na Tik Toku. Většina doporučení je ale pro sezónní turisty zřejmá.

Dejte si například pozor, abyste v nezávazných hovorech s cizinci nebyli příliš důvěrní. Nenechte se překvapit, když mnoho Evropanů stále ještě v kavárnách a na jiných veřejných místech kouří. Udělejte si malý průzkum místních zvyků a naučte se v místním jazyce několik základních konverzačních frází. Základní rada Američanům pak zní: „Nebuďte hluční.“ Do cestovatelského manuálu ale přibyly i rady spojené s vysokými teplotami.

„Nemohla jsem si nevšimnout zarážejícího rozporu mezi tím, jak Američané a Evropané čelí vlně veder,“ říká Chloe Madisonová.

Evropané podle ní nepovažují za podstatné věci, které za podstatné považují Američané. Odborníci s jejím tvrzením souhlasí. A varují: Neočekávejte, že vám v restauraci na stůl, jakmile zasednete, přinesou džbán vody plný ledových kostek.

„Ano, tak to v Evropě nechodí,“ říká ředitelka švýcarského institutu Villa Pierrefeu Viviane Neriová.

„Někde restaurace sice mají povinnost servírovat kohoutkovou vodu, ale přesto si za ni účtují s tím, že mají náklady s mytím lahví, sklenic a dalším,“ vysvětluje.

„V Americe si velmi rád dávám ledovou kávu. Když jsem v Itálii, velmi mi schází,“ přidává se Ilaria Rondinelliová, zakladatelka italského TikToku, která se nedávno přestěhovala do USA.

Američanům proto radí, aby si k snídani dávali tradiční horkou kávu a v poledne si objednali Aperol Spritz. Zdůrazňuje: „Do vína si led nedáváme!“

Klimatizované prostory na maximum? Ale jděte…

Američtí turisté by podle NYT v Evropě rovněž neměli očekávat klimatizované vnitřní prostory a další zařízení, která spotřebovávají mnoho energie. List se odvolává na průzkumy, podle kterých Evropané vnímají klimatické změny mnohem intenzivněji než Američané. Což se odráží nejen v neochotě používat klimatizaci a sušičky prádla.

„Místo toho mají turisté v pokoji k dispozici prádelní šňůru,“ říká Rondinelliová a dodává: „Energetická krize naučila Evropany zkrátka šetřit.“

Díky starým budovám, které umí udržovat chládek i v horkých dnech, využívá domácí klimatizaci asi jen jedna pětina evropských domácností. To ve srovnání s devíti desetinami amerických domácností.

„Když je horko, musíte zavřít okenice. A ráno je otevřete, aby dovnitř pronikl studený vzduch. Čelíte sice mírnému nepohodlí, ale určitě to není konec světa,“ radí Neriová ze švýcarského institutu.

„Když je přece jen někde klimatizace, pak nečekejte, že to budou vytrubovat do světa. A když je v chodu, tak nikdy ne na takový výkon jako v USA,“ upozorňuje Amanda Rollinsová, správkyně amerického TikToku, která v Paříži strávila šest let.

Rollinsová i zmiňuje, jak nedávno navštívila evropské kino, v němž se diváci kvůli horkému vzduchu ovívali vějíři. Tehdy si vzpomněla na hluboce vychlazená americká kina.

Šortky a žabky do města nepatří, Američané

A pak je tu další problém, co na sebe, píše NYT. I přes vysoké teploty se nedoporučují šortky, trička a sandály, v nichž někteří lidé v Americe běžně vyráží na večeři nebo do kina.

„Tady v Itálii se lidé pečlivě obléknou, i když jdou jen se smetím,“ vysvětluje Stefano Lodi, generální ředitel hotelu Brunelleschi ve Florencii. V žertu i dodává: „Vzít žabky byste si netroufli.“

Některá módní faux pas jsou až příliš. Například plavky v městských ulicích, otrhané šortky a krátká dámská trička v restauracích. Není vyloučené, že v takovém oblečení návštěvníka dovnitř nevpustí.

Stefano Lodi říká, že podobně oblečeným lidem už odmítl povolit vstup do hotelové Michelinské restaurace. Stalo se tak podle něj přesto, že v rezervačním formuláři visí upozornění na dodržení dress kódu.

„Brání se tím, že je příliš horko a že jsme je na to měli upozornit. My říkáme: ´Však jsme je ale upozornili´,“ vysvětluje.

Na jiných turisticky atraktivních místech, například v kostelech a muzeích, se rovněž vyžaduje slušné a přiměřené oblečení.

„Zákaz šortek, zákaz crop topů,“ zdůrazňuje Rondinelli Hueyová.

V hlavním městě módy, Paříži, její milovníky ani vedro dobrým zvyklostem neodnaučí.

„I když je venku vedro, mají Francouzi dlouhé rukávy nebo dlouhé šaty i kabát,“ říká Rollinsová a dodává, že jen zřídkakdy je k vidění Pařížanka oblečená v šortkách.

Takové zvyklosti ale ostře kontrastují se stylem Američanů, kteří se snaží, jak říká s úsměvem, chodit venku co nejvíce nazí.

Michal Achremenko

6 KOMENTÁŘE

  1. 🙂 Chladit se v horku ledovou vodou je přitažené za vlasy. Studená voda pocit horka jen vygraduje. Indové, kteří žijí v extrémních vedrech, popíjejí horký čaj. To je správná metoda, jak tělo ochladit. Evropanům se pro jejich přístup k ochlazování smějí.

    To samé při sprchování. Když se po horké sprše polejete studenou vodou, tělo se zahřeje a až ze sprchy vylezete, nebude vám zima. V létě naopak studenou fázi vynechat.

  2. No pro pana co při něj Italové nemají cenu, lze říci jediné. Češi nemají úroveň, od dob pelíšku se nezměnili. Jsou to burani a Amici též

  3. Amíci, přijeďte do Brna, tady vám bude fajn. Oblečení se tu neřeší, vykoupat se můžete ve veřejných kašnách,lajna koksu je tu legální, no jen ta klimatizace tu nějak nefunguje a to ani v MHD, ale stejně se tu chodí raději pěšky, ono stát v kolonách, když jsou všude uzavírky…

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here