Násilí kvůli prodeji drog v Christiánii roste, zapojila se i starostka

1
2469
drog
Zátarasy u vchodu do ulice Pusher Street, které koncem srpna postavili obyvatelé čtvrti Christiánie. Chtěli tím zabránit prodejům drog v této ulici. / Foto: Městská čtvrť Christiánie

O získání kontroly nad prodejem drog ve čtvrti Christiánie v dánské Kodani bojují dva gangy. Proti prodejcům drog se vymezili sami obyvatelé čtvrti a teď se ozvala i starostka Kodaně. Vyzvala turisty, aby ve čtvrti hašiš a jiné drogy nenakupovali.

Poslední z ostrých konfliktů mezi dvěma gangy usilující o získání kontroly nad obchodem s drogami v kodaňské Christiánii [Christiania] skončil na konci srpna [26.8.] zastřelením 30letého muže prodávajícího drogy v ulici Pusher Street. Další čtyři osoby střelec zranil. Do vyostřovaného konfliktu mezi soupeřícími gangy Hells Angels a Loyal to Family se v pondělí [4.9.] vložila starostka Kodaně Sophie Hästorpová Andersenová, informuje agentura AP.

„Spirála násilí v Christiánii je velmi znepokojivá,” citovala starostka Kodaně.

Ta ve svém prohlášení vyzvala statisíce navštěvujících turistů a zahraniční studenty, kteří se přestěhovali do Kodaně, aby se drželi stranou. A nekupovali hašiš nebo jiné drogy na Pusher Street, jedné z ulic ve čtvrti Christiánie.

„Koupit si trávu na večerní zábavu se může sice zdát jako nevinný nápad, ale myslete na to, že vaše peníze končí v kapsách zločineckých gangů, které střílejí v našich ulicích a vystavují nevinné lidi nebezpečí,“ vyzvala turisty a všechny, kdo míří do Christiánie za nákupem drog, které jsou v Dánsku ale nelegální, starostka Hästorpová Andersenová.

Konflikt zmiňovaných gangů má na svědomí i loni v říjnu zastřeleného muže, který prodával marihuanu v jednom ze stánků rovněž na Pusher Street. V roce 2021 byl u vchodu do stejné ulice zastřelen další muž.

Svobodnou čtvrť Christiánii narušují drogoví dealeři

Kodaňská čtvrť Christiánie známá jako Svobodné město se stala jednou z největších turistických atrakcí dánské metropole, do které míří statisíce turistů ročně. Často právě kvůli nákupům drog. Ty nabízí většina prodejců právě na Pusher Street v pouličních stáncích.

Christiánie se začala profilovat od 70. let minulého století, kdy bývalou námořní základnu začali obývat příznivci hnutí hippies. Usilovali o omezení vlivu vlády, odmítali v ní auta a fungování policie. Budovy ve čtvrti pomalovali její obyvatelé psychedelickými motivy a rovněž usilovali o povolení užívání konopí.

Syntetické drogy mění nelegální trh s narkotiky

Christiánie se považuje za autonomní samosprávný celek, který nepatří do Evropské unie. Dokonce používá vlastní měnu. K hlavním zdrojům příjmů této čtvrtě patří výběry vstupného od turistů. Peníze získávají obyvatelé rovněž z pořádaných koncertů, ekologicky pěstované zeleniny a řemeslných výrobků vlastní výroby. Ve čtvrti o rozloze zhruba 34 hektarů dnes žije přibližně 850 obyvatel, z toho asi 150 dětí.

Dealerům drog se postavili sami obyvatelé Christiánie

Následující den po srpnové smrtelné střelbě na Pusher Street obyvatelé Christiánie volali po uzavření všech stánků nabízející drogy v této ulici. Dokonce se i sami snažili o uzavření ulice pomocí těžké techniky a betonových bariér, aby zamezili v přístupu dealerům drog. Avšak bez úspěchu. Dánská média informují, že obyvatelé Christiánie vyzvali kvůli prodejcům drog politiky, aby zlegalizovali marihuanu. Díky čemuž, jak tvrdí, by „vypustili rybník“ drogovým gangům, píše například server CPH post.

Stánky na prodej drog už v minulosti několikrát strhla dokonce i policie. Ty se ale za krátký čas v ulici znovu objevily.

Legalizace konopí prohloubí krizi v psychiatrii, varují odborníci

Nicméně s konkrétním řešením, jak ukončit nelegální prodeje drog v Christiánii a jak zamezit nebo alespoň zmírnit násilí v Pusher Street dosud nepřišli ani představitelé města. S výjimkou prohlášení starostky, ve kterém vyzývá turisty, aby nenakupovali drogy ve zmíněné čtvrti a přestali tak podporovat znepřátelené drogové gangy.

VRN

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here