U Apolináře zachraňují křehká miminka i díky speciálnímu lůžku

0
736
miminka
Speciální resuscitační lůžko na Klinice gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN, díky kterému lékaři zachraňují i novorozence narozené ve 22. týdnu těhotenství. / Foto: VFN

Tým apolinářských neonatologů zachraňuje křehká miminka narozená v takzvané šedé zóně, v období mezi 22.-24. týdnem gravidity. Pomáhá jim v tom speciální lůžko, na němž novorozence stabilizují ještě na nepřerušené pupečníkové šňůře.

Na míru vyrobené resuscitační lůžko je vybavené pokročilou monitorovací technikou a videokamerou. Celý přístrojový komplex je mobilní a neonatologům z Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a pražské Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] pomáhá zachraňovat miminka narozená již mezi 22. až 24. týdnem těhotenství [počátek 6. měsíce gravidity, pozn. red.].

„Každý rok pečujeme o dvě až tři desítky dětí narozených v tomto období. Procento přežití v posledních letech stouplo na cca 85 procent i u nejnižších týdnů těhotenství,“ říká k extrémně předčasně narozeným dětem primář neonatologické části Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN prof. Richard Plavka.

Program péče o křehké novorozence, jak se velmi předčasně narozeným dětem již od 22. týdnu gravidity říká, rozvíjí neonatologický tým Kliniky již deset let. A neustále ho zdokonaluje. Což dokládá na první pohled sice nijak speciálně vypadající lůžko, které ale lékařům pomáhá zachraňovat i miminka s porodní váhou nižší než jeden kilogram.

Intubace miminka před přerušením pupečníkové šňůry

Lůžko má moderní přístrojovou technikou pro zajištění základních životních funkcí dítěte. Specialisté ho tak stabilizují ještě v době, kdy u něj nedošlo k přerušení pupečníkové šňůry.

„Tento postup respektuje fyziologicky přítomné a postnatálně plně vyjádřené fetální reflexy, které mohou u extrémně nezralých novorozenců komplikovat adaptaci na mimoděložní život,“ říká k metodě prof. Plavka.

S pomocí tohoto lůžka zachraňují v apolinářské porodnici miminka s porodní hmotností pod jeden tisíc gramů před dosaženým 28. týdne těhotenství.

S resuscitačním lůžkem je možné přijet až k lůžku budoucí maminky a polohovat ho těsně nad její břicho. Právě díky tomu lékaři intubují novorozence ještě před přerušením pupečníkové šňůry.

„Po porodu, nebo vyjmutí z dělohy, je miminko uloženo na plošinku lůžka s vyhřátou podložkou, a my můžeme okamžitě zahájit stabilizaci a případnou resuscitaci dítěte ještě před přerušením pupečníku,“ popisuje lékařka neonatologické jednotky intenzivní péče Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie Tereza Lamberská [na obr. vpravo, zdroj: VFN]

Při vaginálním porodu probíhá stabilizace miminka doslova před očima matky. Ta s ním může být v kontaktu i se ho dotýkat. Zajištění kontaktu s miminkem během porodu není pro ženy předčasně narozených dětí obvyklé. Předčasný porod přichází náhle i u žen s dosud normálně probíhajícím těhotenstvím a nastávající matky na něj nejsou připraveny. Dítě vyžadující okamžitou pomoc zdravotníků sestry často ihned po porodu odnesou z dohledu matky. Ta se s ním setká až za několik hodin. Anebo dokonce i dní, pokud musí být sama pod dohledem lékařů.

„Nová metoda umožňuje prodloužit kontakt s miminkem bezprostředně po porodu a má pozitivní efekt na psychiku matky,“ upozorňuje na další z výhod Tereza Lamberská.

Lůžko doplňuje nový laryngoskop s kamerou

Samotnou resuscitaci podle Lamberské usnadňuje i nový laryngoskop s kamerou, který je součástí speciálního lůžka. Zlepšuje techniku intubace, zvyšuje její úspěšnost na první pokus a minimalizuje poranění ústní dutiny, krku a dýchacích cest. Intubace totiž patří mezi nejčastější invazivní výkony v péči o nezralá nebo nemocná miminka. Umožňuje okamžitou resuscitaci dechu nedýchajících novorozenců, jejich připojení k umělé plicní ventilaci a usnadňuje rovněž aplikaci některých léků.

Kojení prospívá i „jinak“ narozeným dětem

Poté, kdy předčasně narozené miminko tým neonatologů zajistí přímo na porodním sále, putuje přímo na speciálním lůžku na jednotku intenzivní resuscitační péče [JIRP]. Další výhodou plně mobilního zařízení tak je i to, že se s křehkým miminkem nemusí od porodu a stabilizace životních funkcí už nijak zvlášť manipulovat.

Stabilizace novorozenců ještě před přerušením pupečníkové šňůry pomocí speciálního resuscitačního lůžka provádí v celé České republice pouze lékaři na Klinice gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN. Přístrojový komplex získalo její neonatologické oddělení od místního spolku Aponedo [Apolinářská nedonošeňátka].

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here