Ministr Válek ví, jak na stabilní růst platů a mezd ve zdravotnictví

0
994
rust_platu
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek / Foto: Úřad vlády ČR

Stabilní růst platů a mezd ve zdravotnictví by mohl zajistit nový mechanismus, který určí, jaký podíl plateb od zdravotních pojišťoven má jít na platy a mzdy zdravotníků. O novince včera [13.9.] informoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Od změny, kterou Válek oznámil při příchodu na včerejší jednání vlády, si slibuje zajištění kontinuálního růstu mezd a platů ve zdravotnictví.

„Proto jsem požádal, aby v úhradové vyhlášce byl mechanismus, který i z dlouhodobého hlediska fixuje, jak by měly být příjmy od pojišťoven rozdělené,” řekl Válek.

Do příjmů zdravotnických pracovníků by podle ministra mohlo směřovat až 40 procent peněz inkasovaných od zdravotních pojišťoven.

„Jestli to bude formou navýšení platů nebo osobních ohodnocení, to je věc té které organizace,” dodal.

Růst samotných tabulek tarifních platů, který je ale podle Válka v kompetenci Ministerstva práce a sociálních věcí ČR [MPSV], nepovažuje za vhodné řešení. Jelikož pak mohou být naopak sníženy další složky odměny.

Zdravotní pojišťovny příští rok vyberou 477 mld. korun

Zdravotnická zařízení podle ministra Válka letos celkově hospodařila s přebytkem osm miliard korun. Ekonomicky se podle něj daří jak státním, tak krajským provozům. V této souvislosti je třeba uvést, že mzdové a platové náklady nejsou ve všech zdravotnických zařízení stejné, ale odvíjí se od typu poskytované péče. Například v následné a dlouhodobé péči tvoří náklady na personál větší část z výdajů zařízení.

Pojišťovny žádají změny v přerozdělování peněz na péči

V letošním roce vyberou zdravotní pojišťovny na pojistném přibližně 464 miliardy korun, v příštím roce kalkulují s příjmy ve výši 477 miliard korun. O rozdělení peněz jednají zástupci poskytovatelů jednotlivých segmentů se zdravotními pojišťovnami každoročně v dohodovacím řízení. Jeho výsledky pak Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] shrne do úhradové vyhlášky vydané nejpozději do konce října daného roku.

Úhrady porostou o 6 %, primární péče dostane přes 8 %

Letos s návrhem na růst úhrad ze strany zdravotních pojišťoven souhlasily čtyři z celkem čtrnácti segmentů péče. Při nedohodě má poslední slovo MZ ČR. Ministr Válek už uvedl, že letos půjde ve srovnání s jinými segmenty vyšší podpora do primární péče. Především do pediatrie, která se roky potýká s nedostatkem dětských lékařů v ambulancích.

Systém pediatrické péče skončí, varuje za dětské praktiky Šebková

Počátkem týdne na semináři k primární péči náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR Jan Bodnár zmínil, že v průměru mají příští rok oproti letošku vzrůst úhrady poskytovatelům péče o šest procent. U primární péče, konkrétně všeobecného praktického lékařství a lékařství pro děti a dorost pak dojde k navýšení o 8,3 procenta.

Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka na semináři upozornil, že do primární péče v Česku směřuje kolem šesti procent z celkových peněz určených pro zdravotnictví. Ale v západních zemích je to kolem deseti procent. Jak na setkání uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislav Dušek, tak nejvíce peněz, a to více než polovina, si u nás vezme lůžková péče. Přitom obsazenost lůžek v některých regionech nedosahuje ani pětadvaceti procent. I v tomto ohledu si žádá stávající systém zásadní změny, především co do využití personálních kapacit, dodal ředitel ÚZIS.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here