Pod Jindřicha Vobořila nově spadá i kontrola tabáku

0
149
tabaku
Ilustrační foto: Pixabay.com

Gestorem úmluvy Světové zdravotnické organizace [WHO] o kontrole tabáku v Česku bude nově odbor protidrogové politiky při Úřadu vlády ČR, to místo Ministerstva zdravotnictví ČR. Změnu odsouhlasila vláda.

Podle zástupců vlády tato změna umožní lepší koordinaci protidrogové politiky a plnění strategických dokumentů. V letech 2018 až 2020 se přitom plánoval přesun celé protidrogové agendy naopak z Úřadu vlády ČR na Ministerstvo zdravotnictví ČR. Ze záměru po kritice ze strany odborníků ale nakonec sešlo.

„Plní se tím úkol Akčního plánu politiky v oblasti závislostí, který pověřuje národního koordinátora pro protidrogovou politiku k nadresortní přípravě národních pozic v oblasti tabáku, alkoholu a dalších návykových látek,” uvedl David Hluštík z odboru protidrogové politiky úřadu.

Podle něj tak bude národní pozice v souladu s programovým prohlášením vlády a strategickými dokumenty ČR v oblasti závislostí. Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil byl podle Hluštíka pověřen koordinací agendy, která zasahuje do gesce několika ministerstev.

Se změnou kompetencí u tabáku souhlasí i ministerstvo

„Vytvoření takového nadresortního gestorství by tak pro tuto oblast zajišťovalo jednotnou správu relevantních multiresortních záležitostí, včetně vystupování a prezentace jednotných postojů,” uvedl již dříve ke změně kompetencí mluvčí MZ ČR Ondřej Jakob.

Česká vláda se k úmluvě připojila téměř před 20 lety, tehdy ji do gesce získalo ministerstvo zdravotnictví.

„Od roku 2004 došlo k významnému posunu v institucionálním zajištění politiky v oblasti závislostí v ČR,” dodal Jakob.

Česká mládež si libuje v tabáku, snadno si ho koupí

Agendu boje se závislostmi má nyní na starosti Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky, v jejímž čele stojí premiér a místopředsedou je národní protidrogový koordinátor. Spory o to, jaké resorty by měly mít na protidrogovou politiku největší vliv, se objevují. V letech 2018 až 2021 se měla agenda z Úřadu vlády ČR zcela přesunout pod ministerstvo zdravotnictví, od záměru kritizovaného i odborníky vláda vedená Andrejem Babišem [ANO] upustila. V roce 2018 z postu koordinátora odešel Jindřich Vobořil [ODS] a ve funkci ho nahradila Jarmila Vedralová. Vobořil se na místo vrátil po nástupu současné vlády.

Protidrogová politika ČR vzbuzuje údiv

Protidrogová politika země se zejména v oblasti represe týká také policie a soudnictví. Vedení Národní protidrogové centrály se například vyjádřilo k novele zákona, která má umožnit regulovat prodej kratomu, látek z konopí a dalších substancí. Místo umožnění prodeje dospělým, což navrhuje vládní novela, podporovala spíše zákaz těchto látek. Podle místopředsedy vlády a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše [Piráti] policii ale nepřísluší se vyjadřovat k politickým návrhům.

I když se hovoří o legalizaci trhu s konopím, o legalizaci nejde

Údiv nad současným směřováním české protidrogové politiky vyjadřují i lékaři. Což se týká zejména oblasti chystané takzvané legalizace konopí. Podle nich takový krok přinese jen další problémy se závislostmi a ještě více zatíží zdravotnický systém. To se stane v situaci, kdy Česko nezvládá ani boj se závislostmi způsobenými návykovou látkou v Česku číslo jedna – alkoholem.

„S takzvanou legalizací konopí v Česku nesouhlasím. I po diskuzi s kolegy, praktiky, ale i psychiatry. Prostě máme k tomu negativní postoj. […] Tak, jak je to prezentováno, a zejména ta komercionalizace, to prostě není dobře. A zase dáváme našim občanům, a zejména našim dětem, signál, že něco, co bychom asi tolerovat neměli, tolerovat budeme,“ uvedla minulý týden v podcastu Zdravé Zprávy šéfka Odborné společnosti praktických dětských lékařů [OSPDL] ČLS JEP Alena Šebková.

Systém pediatrické péče skončí, varuje za dětské praktiky Šebková

V něm vyjádřila překvapení z toho, že takzvanou legalizaci marihuany včetně obchodu s ní prosazuje i národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Avšak vládní zmocněnec Vobořil jen uspokojuje objednávku ze strany vlády Petra Fialy [ODS], jež má legalizaci konopí ve volebním programu. Výsledek se dá podle Aleny Šebkové předpokládat již nyní.

„Takže až budu v ordinaci mluvit s těmi 13letými dětmi, tak vedle toho alkoholu, budeme řešit nejspíš i tu marihuanu. Já bych tedy byla ráda, abychom se toho nedožili,“ řekla a dodala, že již nyní české děti a mládež drží přední místa v žebříčcích závislostí v Evropě.

Alkohol, tabák, léky, konopí, hazardní hry a další

Zdaleka ale nejde “jen” o legalizaci konopí. Protidrogová politika je široké téma, které se týká milionů lidí. V Česku denně kouří 2,4 milionu lidí. Asi 120 000 je intenzivních kuřáků konopí. Na pervitinu a opiátech je závislých kolem 47 000 lidí v Česku.

Konopí stojí za 30 procenty závislostí v EU, tvrdí OSN

Alkohol denně pije podle odhadů Státního zdravotního ústavu [SZÚ] 600 000 až 900 000 mužů a žen. Stále častěji ho pijí i děti. Problémy s hazardním hráčstvím u nás může mít podle adiktologů kolem půl milionu lidí. Léky pak nadužívá asi 900 000 Češek a Čechů.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here