E-cigarety se prodávají i bez varování o zákazu prodeje nezletilým

0
247
e_cigarety
Ilustrační foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Hygienici při kontrolní akci stáhli z trhu a zlikvidovali tisíce elektronických cigaret kvůli porušování právních předpisů. Upozornili i na oblibu e-cigarety u mládeže. Krajské hygienické stanice zkontrolovali letos v květnu a červnu 160 prodejen.

Cílený státní zdravotní dozor poukázal na skutečnost, že přibližně dvě z pěti jednorázových elektronických cigaret nesplňují požadavky na jejich označování. Informovalo o tom Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR], pod které hygienická služba spadá.

„Jednorázové elektronické cigarety jsou stále oblíbenější, především mezi mladými lidmi. Ti jsou přitahováni pestrobarevným balením výrobků s lákavými příchutěmi. Přičemž označení jednotkových balení a způsob prodeje těchto výrobků ne vždy splňuje požadavky platných právních předpisů,” uvádí hygienici ve vyhodnocení kontrol.

Celkově hygienici prověřili 397 elektronických cigaret s nikotinem i bez něj. Správný způsob značení složení nemělo 165 z nich. Špatně označené složení našli hygienici u 40 procent z téměř 400 jednorázových cigaret s příchutí nabízených v kamenných obchodech. Pochybení hygienici nejčastěji zjistili v Praze a Jihočeském kraji. U šestadvaceti provozovatelů navrhli pokuty v celkové výši 125 000 Kč. Ve 14 případech podali podnět České obchodní inspekci.

Jaká jsou nejčastější pochybení u e-cigaret

Mezi nejčastější pochybení výrobců e-cigaret patří nepodání dostatečných informacích o jejich účincích. Patří sem třeba seznam všech složek výrobku v sestupném pořadí podle hmotnosti. I to totiž může ovlivnit spotřebitelovo rozhodnutí o užití, či neužití e-cigarety a dopady na jeho zdraví. Což podle hygieniků platí hlavně v případě, že by byl na některou z obsažených složek uživatel alergický či senzitivní.

„Často chyběl seznam všech složek e-cigarety nebo požadované údaje v českém jazyce,“ uvedli hygienici.

Tříleté dítě vypilo e-liquid s HHC, voněl po mangu

Zatímco ve stravovacích zařízeních prodávali provozovatelé elektronické cigarety správně označené, v jiných kamenných provozovnách hygienici zjistili velké nedostatky.

„V některých případech nebyly výrobky nabízeny k prodeji na vyčleněném místě odděleně od ostatního nabízeného sortimentu zboží nebo bez zjevně viditelného textu zákazu prodeje tohoto zboží osobám mladším 18 let,” konstatovali kontroléři.

Kolik padlo sankcí

Kvůli pochybení ve značení hygienici navrhli 26 sankcí v celkové výši 125 000 korun, převážně v Praze. Navrhli jednatřicet opatření spočívajících převážně ve stažení výrobků z prodeje a likvidaci. Například po kontrole Hygienické stanice hlavního města Prahy došlo ke stažení z trhu a zlikvidování více než 1 044 kusů jednorázových elektronických cigaret.

Hygienické stanice vyzvaly i samotné obchodníky, kteří jsou posledním článkem obchodního řetězce, aby dbaly na dodržování správného značení u nabízených výrobků.

[Zdroj: MZ ČR]

„Je také jeho odpovědností uvádět na trh výrobky označené v souladu s platnými právními předpisy,“ upozornili s dovětkem, že maloobchodní prodejci často své povinnosti neznají.

Od svých dodavatelů pak odebírají zboží, které současným právním předpisům nevyhovuje.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here