VZP ČR zvýší benefit na zubní hygienu a přidá na lyžařský kurz

2
11111
hygienu
Foto: Pixabay.com

Na dentální hygienu přispěje svým klientům v příštím roce Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR [VZP ČR] dětem i dospělým tisíc korun namísto 500 Kč letos. Z příspěvku 2 000 Kč na pohyb mohou rodiče dětem nově zaplatit lyžařský kurz.

Portfolio příspěvků nabízených ve fondu prevence pro rok 2024 schválila v pondělí [25.9.] na svém jednání Správní rada VZP ČR. Rozpočet fondu se oproti letošnímu roku navyšuje o 1,6 miliardy korun. To je nárůst o 63 procent.

Od nového roku VZP například v programu Maminka nabídne klientkám 5 000 korun, dětem i dospělým umožníme čerpat 1 000 korun na dentální hygienu nebo 2 000 korun namísto dosavadní tisícikoruny na pohybové aktivity dětí, které bude možné využít i na částečnou úhradu diskutovaných lyžařských pobytů organizovaných školou,“ vyjmenoval některé ze změn předseda Správní rady VZP ČR Tom Philipp.

K dalším nově zaváděným příspěvkům patří benefit 3 000 Kč na očkování proti pásovému oparu, který mohou čerpat klienti pojišťovny ve věku 50 a více let.

U některých příspěvků dochází v příštím roce k navýšení. Jde například o příspěvek pro dárce krve či na odvykání kouření. Onkologičtí pacienti a lidé s alopecií pak mohou žádat o příspěvek 2 000 korun na nákup paruky.

Příspěvky z fondu prevence VZP ČR pro rok 2024

K nově zaváděným příspěvkům patří zmiňovaný benefit 3 000 korun na očkování proti pásovému oparu pro osoby starší 50 let. Dále se zvýší příspěvky na očkování proti HPV pro děti do 18 let na 1 500 Kč, meningokoku typu B na 2 000 Kč. Na očkování proti žloutence typu A pojišťovna přispěje 1 000 Kč a proti planým neštovicím rovněž 1 000 Kč.

„Od podzimu 2023 také VZP nabízí seniorům starším 60 let příspěvek na očkování proti RS virům,“ připomíná mluvčí pojišťovny Viktorie Plívová.

VZP dá lidem nad 60 let dva tisíce na vakcínu proti RS virům

Dospělým se od nového roku navyšuje příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě na 700 korun a proti meningokoku typu B na 2 000 Kč. Na vakcínu proti planým neštovicím mohou lidé dostat až jeden tisíc korun.

2 000 Kč na pohyb dětí i školní lyžařský výcvik

Na pohybové aktivity dětí zdravotní pojišťovna příští rok přispěje 2 000 korun. Z benefitu proplatí organizované sportovní činnosti, startovného či sportovní prohlídku. Nově ale i sportovní akce organizované školou. Jde typicky o lyžařský výcvik.

„U mladistvých [ve věku 15–18 let] je možné částku využít například i k pořízení permanentky na cvičení,“ doplňuje mluvčí pojišťovny.

Z fondu prevence pojišťovna příští rok dále nabídne 2 tisíc korun na “vaničkování” kojenců, plavání, do jednoho roku věku. Pro seniory starší 65 let se zvyšuje příspěvek na pohybové aktivity ze současných 500 korun nově na jeden tisíc korun. Stejnou částku dostanou na nákup pomůcek pro trénink a testování paměti.

Dvojnásobně vyšší příspěvek na dentální hygienu

Od ledna 2024 proplatí VZP ČR i účet za dentální hygienu. To až do výše 1 000 korun u dospělých a dětských pacientů. Ovšem dospělí dostanou příspěvek pouze v případě, že v posledních dvou letech absolvovali preventivní prohlídku u praktického lékaře. U dětských klientů čerpání příspěvku pravidelnou prohlídkou pojišťovna nepodmiňuje.

Gingivitida: V ústech lidí přežívá tichá a zrádná nemoc

Těhotné ženy a maminky po porodu dostanou od VZP ČR příští rok až 5 000 korun na nákup pomůcek ke kojení. Využít je mohou rovněž na úhradu z pojištění nehrazených screeningových vyšetření. Dále na kurz k porodu, rehabilitaci či nákupu monitoru dechu nebo lékárenských potřeb pro miminko. Požádat o proplacení účtenek mohou v době těhotenství až do dvanácti měsíců po porodu.

Z fondu prevence pojišťovna podpoří i kuřáky, kteří chtějí pod odborným dohledem skončit se závislostí. Nabízí jim až 2 500 korun na nákup léčivých přípravků předepsaných lékařem. Využít je ale mohou i na volně prodejné léčivé přípravky, ale zakoupené v lékárně.

Onkologickým pacientům a lidem s alopecií přispěje VZP ČR příští rok dva tisíce korun na nákup paruky. Příspěvek proplatí i na pořízení chladící čepice při chemoterapii nebo protetické podprsenky po odstranění prsu.

Diabetici a odměna za preventivní screening

Podpora z fondu prevence tradičně míří k pacientům s cukrovkou. Ti mohou příští rok dostat až dva tisíc korun na lázeňské rehabilitační a rekondiční aktivity. Jednat se může o elektroterapie, vakuum, kompresní terapie či hydroterapie aj. Dalších tisíc korun dostanou na úhradu diabetických pomůcek a stejně jako letos cukrovkářům starším 18 let pojišťovna proplatí až 3 000 korun za pedikúru jako prevenci diabetické nohy.

Za zhubnutí zaplatí VZP diabetikům nutričního poradce

Nejen u dentální hygieny navazuje pojišťovna čerpání příspěvku na prevenci. Za účast na preventivním screeningu v posledních dvou letech nabízí pojištěncům dva tisíce korun na rehabilitace. Jde o prevenci karcinomu kolorekta, karcinomu prsu, karcinomu děložního hrdla a karcinomu plic. A stejně jako u dentální hygieny i o proplacení tohoto příspěvku žádají klienti vždy jen elektronicky v aplikaci Moje VZP.

Na lázeňskou rehabilitační a rekondiční péči dostanou v příštím roce až čtyři tisíce korun bezpříspěvkoví dárci krve. Pro plné čerpání příspěvku postačí pouze jedno bezpříspěvkové darování krve.

–RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. po zjisteni podminek uhrady za dentalni h. nebo ockovani jsem se rozhodl k 1.1.2024 podat prihlasku do VOZP, protoze u VZP moje manzelka a moje dve deti dostanou nula, zatimco ja jsem ted dostal od VOZP 1800 za cely rok. Takze asi tak k vyhodam VZP….

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here