Komáři dengue se rychle množí. Nasadili na ně bakterii Wolbachia

0
224
Wolbachia
V Hondurasu bojují s šířením dengue komáry tak, že je nakazí bakterií Wolbachia, která zamezuje množení viru v těle komára, a tak i snižuje riziko přenosu na člověka. / Foto: Lékaři bez hranic

Proti dengue v Hondurasu nasadili bakterii Wolbachia, která brání množení viru v těle komára a snižuje riziko přenosu na člověka. V Hondurasu se dengue ročně nakazí přes 10 tisíc lidí. Výskyt nemoci ve světě se za 50 let zvýšil 30krát.

Horečka dengue nyní ohrožuje již více než polovinu světové populace. Očekává se, že kvůli změnám klimatu nemoc v příštích desetiletích ohrozí další miliardu lidí na planetě. Konkrétně v Hondurasu a širším regionu amerického kontinentu představuje dengue podle lékařů vážnou zdravotní krizi. Virem se nakazila i jedna z obyvatelek nejlidnatější čtvrtě honduraského hlavního města Tegucigalpy Victorie.

„Nejprve jsem dostala horečku, pak bolest kloubů, která mi znemožnila se hýbat. Když jsem začala krvácet, myslela jsem, že zemřu,“ popisuje průběh nákazy Victorie.

Jediné na co v tu chvíli myslela bylo to, aby přežila a mohla se dále starat o svou malou dceru. Mezi typické příznaky nákazy patří horečka, bolesti hlavy, těla a nevolnost.

Proti infekčnímu onemocnění vyvolanému virem dengue, který přenáší komáři, neexistuje dlouhodobě účinné očkování ani léky. V regionech, kde se šíří nakažení komáři, už podle lékařů selhává dostupná prevence a komáři se v nich stávají odolní i vůči ochranným pesticidům, například repelentům a jiným postřikům.

„Současné metody prevence nedokážou lidi před horečkou dengue ochránit,“ říká Edgard Boquin, koordinátor projektu Lékařů bez hranic v Hondurasu, kde se každoročně potvrdí více než 10 tisíc případů nemoci.

Horečka dengue se nyní nejčastěji vyskytuje v městských oblastech v tropickém podnebí. Lidé trpící těžkou formou onemocnění vyžadují hospitalizaci a intenzivní péči. V některých případech je nákaza smrtelná.

Bakterie Wolbachia si poradí s virem dengue

Skupina Lékařů bez hranic působící v Hondurasu, tam se nakažení komáři hodně šíří, se ve spolupráci s místními zdravotními úřady rozhodli pro inovativní řešení, které by brzy mohlo snížit počty nakažených komárů. Použijí k tomu samotné komáry Aedes aegypti, nositele bakterie Wolbachia. Tato bakterie zabraňuje nebo alespoň ztěžuje množení arbovirů v těle komára přenášejícího virus na člověka. Mezi arboviry se řadí právě i virus dengue, ale i virus zika a chikungunya.

Bakterie Wolbachia se přirozeně vyskytuje v 50 procentech hmyzu, včetně některých komárů, ovocných mušek, molů, vážek a motýlů. Bohužel u hlavních přenašečů arbovirů, jako je právě komár Aedes aegypti, se přirozeně nevyskytuje. Pomocí technologie ji ale nyní odborníci v Hondurasu vnáší do vajíček komárů v tamních laboratořích.

„A později, když komáři vybaveni bakterií Wolbachia dospějí, vypustí je z laboratorního prostředí do oblastí, kde se následně pomnoží s místními komáry. Čímž dojde ke snížení rizika přenosu nemoci,” vysvětluje Claire Dorion.

Evropa se musí připravit na šíření tropických virů

Komáři s bakterií Wolbachia se podle ní vypouští každý týden po dobu šesti měsíců. To celkem v padesáti čtvrtích hlavního města. V následujících třech letech provedou místní úřady průběžně testy komáří populace, aby zjistily procento komárů s Wolbachií. A zhodnotily výsledek opatření, počty virem dengue nakažených komárů.

„V oblastech, kde je Wolbachia v populaci komárů zavedena, by se výskyt horečky dengue měl snížit,“ říká Claire Dorion, technická poradkyně Lékařů bez hranic.

V Česku je dostupné očkování proti dengue

Virem se většina lidí nakazí zmiňovanými druhy komárů, ti se nakazí buď sáním od člověka, nebo od opice. Lékaři připouští mezi lidmi rovněž přenos viru pohlavním stykem, který se prvně potvrdil ve Španělsku v roce 2019. Spíše vzácně se infekce dengue šíří krevní transfuzí, transplantací orgánů nebo poraněním infikovanou injekční jehlou. Virus se může přenést i z matky na plod v době těhotenství nebo při porodu.

„Zdrojem onemocnění je nemocný člověk, opice, případně infikovaný komár,“ shrnují epidemiologové SZÚ.

Dengue si do Česka letos přivezlo 33 lidí, nabízí se i očkování

Vzhledem k rozšiřujícím se oblastem, ve kterých se komáři přenášející dengue natrvalo usazují, doporučují epidemiologové cestovatelům do těchto regionů očkování.

„Vakcína registrovaná na území EU/EHP s názvem Qdenga poskytuje ochranu proti dengue a brání riziku hospitalizace v důsledku onemocnění způsobeného kterýmkoli ze čtyř sérotypů viru dengue,“ informuje SZÚ.

Vakcína proti dengue obsahuje oslabené verze sérotypů viru dengue 1, 2, 3 a 4. Očkovat se jí mohou dospělí, dospívající a děti od čtyř let věku. Dostupné jsou v českých očkovacích centrech, k navození ochrany se podávají dvě dávky vakcíny s odstupem tří měsíců. Zdravotní pojišťovny vakcíny nehradí, některé na ni přispívají z fondů prevence. Jedna dávka vakcíny vyjde na zhruba 3 600 korun.

„Bylo prokázáno, že tato vakcína je účinná při prevenci horečky způsobené onemocněním horečkou dengue u dětí a dospívajících během 12 měsíců po podání druhé injekce,“ uvádí v manuálu k vakcíně Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA].

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here