Vláda schválila zdravotní pomoc pro Ukrajinu za 15,57 mil. Kč

62
41324
pro_Ukrajinu
Z programů Medevac a Pomoc na místě Ministerstva vnitra ČR půjde dalších 15,57 mil. Kč na zdravotní pomoc na Ukrajinu. Celkem je letos v těchto programech pro Ukrajinu vyhrazeno 120 mil. Kč. / Foto: Vláda ČR

Z programů Ministerstva vnitra ČR [MV ČR] půjde 15,57 milionu korun na zlepšení zdravotní péče na Ukrajině. Z toho 570 tisíc půjde na IT techniku pro ukrajinskou kriminální policii. Pro Ukrajinu MV ČR letos má celkem 120 milionů korun.

Další z podpor půjde na zajištění a rozvinutí zdravotní péče na Ukrajině schválila vláda Petra Fialy [ODS] na svém včerejším [25.10.] jednání. Nyní jde o částku v celkové výši 15,57 milionu korun. Česko v nadcházejících čtyřech letech také přispěje 47,8 milionu eur [cca 1,13 mld. Kč] na finanční pomoc Evropské unie Ukrajině. Ukrajinu dále financují mezinárodní organizace, jako je Mezinárodní měnový fond, Světová banka a přímo ji podporují i jednotlivé země, jako je právě Česko.

„Cílem aktuální podpory je, aby se v oblastech Ukrajiny, kde už se nebojuje, situace co nejvíce stabilizovala. Těmito projekty pomáháme zlepšit nejen bezpečnost, ale i životní podmínky místních obyvatel,“ uvedl k pomoci ministr vnitra Vít Rakušan [STAN].

Z programu Medevac a Pomoc na místě spadající pod MV ČR půjde pět milionů korun Západoukrajinskému centru pro specializovanou dětskou léčbu ve Lvově. Z finanční podpory má centrum zrekonstruovat své prostory a navýšit lůžkovou kapacitu zařízení. Konkrétně tyto peníze ministerstvo vyplatí z programu Medevac.

Dalších pět milionů korun tentokrát z programu Pomoc na místě půjde podle MV ČR na zajištění psychologické a integrační pomoci válečným uprchlíkům pobývajících v asistenčních centrech na západní Ukrajině. A ze stejného programu vyplatí resort dalších pět milionů korun na projekt, který má snížit počty zranění a úmrtí v důsledku nášlapných min a nevybuchlé munice především v Charkovské oblasti.

Medevac a Pomoc na místě má pro Ukrajinu 120 mil. Kč

Za zbývajících 570 tisíc korun nakoupí ukrajinská kriminální policie výpočetní techniku pro pracovníky Zakarpatské Ukrajiny.

„Policisté ji využijí pro odhalování a vyšetřování kriminality, popřípadě válečných zločinů,“ uvádí MV ČR ve své zprávě.

Oba humanitární programy [Medevac, Pomoc na místě] financují pomoc zemím s vysokým počtem uprchlíků nebo v regionech se špatně dostupnou zdravotní péčí. Letos je v nich programech na zdravotně humanitární pomoc Ukrajině celkem 120 milionů korun.

Česko Ukrajině darovalo autobus přestavěný na JIP

Léčba hrazená z těchto programů se poskytuje zdarma a výhradně civilistům. Převážně pak ženám, dětem a starším pacientům.

„Program Medevac se zaměřuje na pacienty s takovým typem onemocnění, které si nevyžádá intenzívní léčbu v řádech několika let. Ale jedná se o pacienty, pro které léčení v ČR nebo operace v zahraničí znamená podstatnou změnu jejich zdravotního stavu,” vysvětluje zacílení programu MV ČR.

Jak funguje program Medevac

Program Medevac funguje od roku 1993. Při zacílení pomoci spolupracuje s ministerstvem zahraničních věcí, ministerstvem zdravotnictví, ministerstvem obrany a Armádou ČR. Od roku 2016 se do programu zapojilo i ministerstvo průmyslu a obchodu.

Realizace pomoci z programu Medevac
  • Humanitární evakuace zdravotně postižených obyvatel na léčení do ČR,
  • vysílání českých lékařských týmů do zahraničí,
  • odborné stáže lékařů z oblastí postižených humanitární krizí v ČR,
  • podpora zdravotnických projektů pro posílení zdravotní infrastruktury.

Na naplňování programu se podílí devět českých nemocnic. A sice Fakultní nemocnice Bulovka, Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Fakultní nemocnice Olomouc. Dále Fakultní nemocnice v Motole, Institut klinické a experimentální medicíny, Ústřední vojenská nemocnice a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze.

Na protézu po amputaci čeká na Ukrajině přes 15 tisíc lidí

Letos v červenci se z programů zaplatila například lékařská mise tří chirurgů a anesteziologa z Fakultní nemocnice Brno. Ti se vypravili do Lvova, kde odoperovali desítky poraněných pacientů.

–VRN–

62 KOMENTÁŘE

    • přesně tak 👍, v první řadě mají vše zaplatit našim lidem a na Ukrajince ať se dělají sbírky. Určitě ne naopak. Nejhorší vláda od dob komunismu, dělá vše pro Ukrajince a pro naše lidi minimum

      • Přesně tak, plně souhlasím. tuto vládu platíme my, ale ona pracuje jen pro Ukrajinu, pak dlouho nic, pak zase pro Ukrajinu a pak občas v naší republice něco pouze zničí a podělá a pak prCUJE ZASE PRO UKRAJINU. Pro mě jsou to vlastizrádci.

      • nejhorsi vlada ne od dob komunismu, nejhorsi vlada vubec! Vlada ktera ztratila mandat potom vsem co udelala nebo neudelala a jasne haji zajmy jinych ale ne ceskych obcanu by mela okamzite skoncit, jenze stale vetsina lidi nepochopila, ze proto taky neco musi udelat, z toho tahle vlada zije a pokud to pujde dal, tak bude zit minimalne do konce volebniho obdobi, oni sami neodejdou! Kam by take sli, nic neumi a nikdo je nezamestna.

  1. Pokud by naše zdravotní péče byla na vysoké úrovni, prosím pak pomáhejte Ukrajině. Tak tomu ale není, na mnohé operace se čeká dlouho, pořád se dělají sbirky na zdr. péči našich postižených dětí. V tomto případě nemohu s takovou péčí pro Ukrajinu souhlasit. Stačí co nás již stojí léčba desítek tisíců ukrajinských lidí zde žijících. Vládo mysli především na svůj národ a lidí. Nemáme tě mnozí vůbec rádi.

    • Dobrý den. Musím s vámi naprosto plně souhlasit. Jako by jste mi mluvil z duše. Nejvíce se mi líbí “ironicky” že vláda rozhoduje za naše peníze která sama nevydělá. Proč o tom není v dnešní době možno hlasovat? Vytvořím na internetu hlasovací stránky a ať se všichni lidé této země vyjádří k tomuto tématu rozhazování našich peněz a ne pár naprosto neschopných a hlavně za nás nesmyslně rozhodujících lidí.
      A přesně. Tuto vládu nemá rádo myslím již hodně lidí v tomto státě.

    • U nás není k sehnání penicilín, chybí urgentně lékařský personál na operace se čeká několik měsíců a my budeme valit miliony do luftu!!! První zbraně, ať se pozabíjí a mrzačí, potom zdravotní a humánitární pomoc !? Hlava mi to nebere! Vláda je neschopná a nebo schopná všeho. Hlavně tu není pro nás, naše lidi!

  2. Naše zdravotnictví jde od desíti k pěti a dotuje Ukrajinu,pomoc ano ale všechno co dorazí na Ukrajinu zmizí,korupce kvete,těm chudákům co by potřebovali k těm se to nedostane, pětikoalice z nás kvůli Ukrajině udělá žebráky

  3. Ať už jde naše vláda s pomocí Ukrajině do pr….. . Pro naše děti se dělají sbírky na léčení nemocných a oni cpou mimilony na Ukrajinu kde se to stejně rozkrade. Když tu Ukrajinu tak milují a nemohou bez ní žít tak ať tam všichni táhnou a tady bude líp.

    • Mám stejný názor. A je mnoho takových. Bohužel to nikde a nijak neventilují. A tak si všichni v čele s ministryní války myslí, že konají dobro. Hnus, hamba téhle současné vládě!!!

  4. Bezmála 16 miliónů…, a co bylo dosud ? “Pomoc” dosud se údajně blíží 100 miliardám, a nikde nedohlédnete konce. Těch 500 tisíc, kteří se k nám nekontrolovaně natáhli ztěží najelo na samofinancování, že pane Rakušane !

  5. Slušelo by se poslat celou tuto vládu do tepláků, a to hodně nadlouho, aby již nemohli více škodit této zemi.
    Tohle nejsou politici pracující pro vlastní lidi, ale pro cizí by se rozdali !!!
    Za tohle ale nejsou placeni z daní občanů ČR, proto hanba takovým zrádcům vlastního lidu !!!

  6. Hlavně že zvednou daně,odvody na sociální a zdravotní pojištění a bůh ví co ještě,aby zalepili státní schodek a aby bylo na důchody,ale na Ukrajinu se budou dál posílat peníze. Proč si nešáchnou na své peníze?

  7. Nechci své peníze, které odvádím státu , posílat na Ukrajinu
    Pochopí to už konečně někdo v té naší pos… vládě?

  8. Je to nehorázná drzost,co si tato vláda dovoluje!!! Musí být potrestáni za vlastizradu! Dělá z nás všech hlupáky,když pro nás vše zdraží a peníze pro Ukrajinu stále jsou????? Smějí se nám do tváří!!

  9. Proč jen obyčejní lidé mají doplácet na všechno. Kdyby ve vládě snížili platy to by bylo miliard. Bylo by na vše.maji byty auta řidiče Ruzyně výlohy na reprezentaci.ze se ta vláda nestydí brát nám všem když už není z čeho.pristi rok se Dělnická třída ocitne na dlažbě.Nebudou mít na nájmy drahé energie.

  10. Jaká jiná reakce může být od důchodce. To co nám tu předvádí tahle parta v pětikoalici ,když v podstatě nejsou ohroženi do příštích voleb,je nehorázný, to je na tepláky, jak hospodaří s penězi vydělávajicich. Neskutečný gauneři,když nechaj padnout důchody a pak to cpou do Ukrajiny. Je mi z vás na zblití 😥

  11. Dobry den.Vážení panove jsem Ukrajinec a chtel bych vam poděkovat všechnym Čechum jak pomahate Ukrajině.Ale upozornim Českou vladu na tom že ty penize bych mňela mit osobně pod kontrolou protože tam u nas na Ukrajině jsou zlodeje ktery ty penize vic jak pulku okradnout do svi kapsy. Dekuji všechnym za pochopeni. Psal jsem jak to umim neni tam moc gramatika.

  12. Až u nás pracující Uk budou řádně platit daně a to Všichni,pak se může o nějaké pomoci přemýšlet,do te doby … [redakčně upraveno]

  13. To je sila, pryč s toto vládou, utrácí nasr peníze a cpe je cizím příslušníkům, my.tu vsechno platime a base zdravotní a životní potřeby je nezajímají. Hnus, volbami to musí skončit.. .

  14. Kdo vi jestli by tak rozdávali i ze svého…na prvnim mistě má být zájmy našich občanů a potom nějací ukrajinci, stejně to tam rozkradou…

  15. Snad to zase všechno nerozkradou, ale na tak malou a chudou zemi je to až příliš moc.
    Jen by mě zajímalo kolik zlata budou chtít USA od Ukrajiny. To už potom bude nejen rozkradená, ale i chudá země.

  16. K naší vládě dodat jen to. Já bych je nechal všechny poch….t. Nejlepší by bylo aby všichni nespokojení lidé vyšli naší vládu vymlátit.

  17. Nevoľte plesnivé ho Fialu ani starosty slovenskou bandu a hlavne Starostu s Rakusana čo … [red. upr.] Ukrajinu a ani toľkú s … [red. upr.] čo radi v televizi je-li ti zima vezmi si svetre. Nejhorsi vláda od dôb veľký čo skorumpované naše peniaze posila nejzkorumpovanejsimu štátu v Evrope bez duvery svých občanu a proti jejich vuli. Fuj tento vláde, Budiš prokleti.

  18. Nevoľte zradneho Fialu ani starosty slovenskou bandu a hlavne Starostu s Rakusana čo má vzťah s Ukrajinou a ani toľkú s krkavci čo radi v televizi je-li ti zima vezmi si svetre (top09 ). Nejhorsi vláda od dôb veľký veľký čo skorumpované naše peniaze posila nejzkorumpovanejsimu štátu v Evrope bez duvery svých občanu a proti jejich vuli. Fuj tento vláde, Budiš prokleti.

  19. Pekarová Adamová prohlásila, že co budou chtít, tak si prosadí. Jsou si vědomi své převahy ve Sněmovně.Když si vymyslí, že budeme všichni povinně přispívat, tak jim to projde.

  20. může mi někdo říci kam ty peníze půjdou,když ukrajinci si neplatí zdravotní, pojištění každý zdravotní úkon si platí ze svého. Ukrajinec který tu žije osm let posílá bratrovi na operaci zlomené nohy 10 000 dolarů

  21. Je zvláštní, že třeba Norsko ze svých peněz přispělo a dohodlo pomoc na pět let. ale po první miliardě jeli peníze na Ukrajinu vyúčtovat. a co se nestalo 600mil zmizelo do černé díry.. nikdo neměl jediný doklad… takže všechna pomoc ukončena. A od nás pomoc odchází nekontrolovatelně na úkor českých občanů.

  22. Stále mají plnou pusu co je stojí důchodci jak rujnuji státní rozpočet obrali nám co mohli ale na Ukrajinu peníze jsou pořád to se nestydí!

  23. Jak dlouho si to necháme líbit? Proč sedíme doma se staženým o…. mezi nohama a všichni nevyjdeme do ulic a nejsme tam tak dlouho až tihle vypadnou!!!!!!!

  24. Na seznamu mě trvale vykopli zavětu: “Dělají z nás hňupy”… Takže si mě smažte i zde, Fiala a spol
    z nás dělají ‘hňupy na 2″…(pto cenzory – hňup je v pravidlech českého pravopisu)

  25. Pro naše doktory nejsou peníze, ale pro Ukrajinu jich je dostatek. My budeme chodit k babkám kořenářkám.
    Mám pocit, že na co se tato vláda podívala, tak je to horší a bude ještě horší.
    Nic dobrého nás nečeká.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here