Náhrada za pracovní úraz, nemoc z povolání vzroste o 360 Kč

0
659
uraz
Ilustrační foto: Pixabay.com

Náhrada za pracovní úraz, nemoc z povolání či pro pozůstalé se od ledna 2024 zvýší o 360 korun měsíčně. Od nového roku vzrostou tyto náhrady také pro vojáky a osoby ve služebním poměru.

Změnu nařízení na návrh Ministerstva práce a sociálních věcí ČR [MPSV] schválila na svém středečním [8.11.] jednání vláda. Od ledna 2024 tak náhrady za ztrátu výdělku kvůli nemoci či úrazu, ke kterým došlo v práci, stejně tak pro pozůstalé v případě úmrtí živitele při výkonu povolání, vzrostou o stejnou výši jako důchody o 360 korun měsíčně.

Náhrada za ztrátu výdělku po skončení pracovní neschopnosti se počítá podle zákona z průměrného výdělku před vznikem škody, tedy pracovní neschopností a z výdělku dosahovaného po pracovním úrazu nebo po zjištění nemoci z povolání. K částce se pak ještě případně připočte invalidní důchod, píše se ve vládním materiálu.

Pokud dojde k úmrtí pracovníka při výkonu povolání, pak jeho pozůstalým zaměstnavatel hradí 50 procent původního výdělku. Při vyživovací povinnosti více než jedné osoby pak vyplácí náhradu ve výši 80 procent.

Náhrady po pracovním úrazu a nemoci z povolání vzrostou

S navýšením invalidního, vdovského či sirotčího důchodu od ledna příštího roku by se o stejných 360 korun snížila vyplácená částka náhrady výdělku. Příjem pracujícího by se tak v konečném důsledku nezvýšil.

Vyšší náhrada za pracovní úraz či nemoc od ledna 2024

Zaměstnavatelé se na rizika pracovních úrazů a nemocí ze zákona povinně pojišťují. Zástupci pojišťoven nabízejících firmám takový druh krytí tvrdí, že navýšení náhrady o 360 korun měsíčně zvýší jejich náklady pro příští rok přibližně o 37,8 milionu korun. Navýšení vyrovnají z vybraného pojistného.

Růst náhrad se podle vládního nařízení týká i pracovníků ve služebním poměru stejně jako zaměstnanců Armády ČR. Stát počítá pro své zaměstnance s náhradou 572 000 korun. Podle údajů ministerstva vnitra si změna vyžádá z jeho rozpočtu u asi 220 osob ve služebním poměru přibližně jeden milion korun. Armáda počítá pro 79 osob s nárůstem částky o přibližně 341 000 korun.

Nemoc z povolání bude i poškození bederní páteře

V letošním roce od ledna do června lékaři vykázali asi 22 000 pracovních neschopností kvůli pracovnímu úrazu. Loni jich za stejné období bylo asi o tisíc méně. Podle dat Českého statistického úřadu [ČSÚ] letos došlo k 42 smrtelným pracovním úrazům, meziročně o dva více. Téměř 400 letošních pracovních úrazů vyhodnotili lékaři jako závažné a vyžádali si nejméně pětidenní hospitalizaci, ukazují statistiky.

Nemocí z povolání evidovaly úřady v době před covidem kolem jednoho tisíce ročně. Situace se změnila po roce 2020, kdy v následném roce 2021 došlo až k šestinásobnému nárůstu počtu uznaných nemocí z povolání. V roce 2022 jich přibylo zhruba o dalších 23 procent. Za nárůstem stál ve většině případů covid-19.

Počty pracovních úrazů klesají. Počty nemocí rostou

Loni lékaři uznali 7 383 nemocí z povolání, nejčastěji kvůli covidu-19. V roce 2021 šlo o 6 737 případů. Pokud by se do statistik nezahrnoval covid-19, pak by uznaných nemocí z povolání od roku 2017 mírně ubývalo. Mimo covid je podle údajů Státního zdravotního ústavu [SZÚ] nejčastěji uznávanou nemocí z povolání omezení způsobená dlouhodobou jednostrannou zátěží nebo vibrací.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here