Chirurgové v New Yorku úspěšně transplantovali lidské oko

0
494
oko
Ilustrační foto: Pixabay.com

Newyorští chirurgové úspěšně transplantovali lidské oko společně s částí obličeje. Výsledky operace předčily očekávání lékařů. Rohovka spojená s oční sítnicí vykazuje i šest měsíců po výkonu vysoký průtok krve.

Nové oko a část obličejové tkáně transplantovali chirurgové na newyorské klinice NYU Langone Health šestačtyřicetiletému Aaronovi z Arkansasu letos v květnu. O úspěšném výkonu informovala nemocnice v prohlášení ve čtvrtek 9. listopadu.

„Aaron byl extrémně motivován k tomu, aby opět získal část obličeje a ztracené oko, a tím i nezávislost, kterou ztratil po svém zranění,” uvedl v prohlášení nemocnice chirurg Eduardo Rodriguez, který lékařský tým při transplantaci vedl.

„Dokonalejšího pacienta jsme si pro tento výkon nemohli přát,“ dodal.

O úspěšné transplantaci celého oka i s částí obličeje si i mnozí odborníci mysleli, že to není možné, uvedl Rodriguez. Doposud se lékařům podařilo transplantovat pouze rohovku.

„Ten prostý fakt, že jsme transplantovali lidské oko, je ohromným krokem vpřed. Něčím, o čem se po století jen hovořilo, ale nikdy se to nepodařilo,” řekl agentuře Reuters Rodriguez.

Aarona zasáhl elektrický proud. Přišel o oko, zuby i tvář

Celé levé oko a část obličeje chirurgové odebrali jedinému dárci a následně je transplantovali Aaronovi. Ten přišel o oko, nos, rty, přední zuby, část brady a levou tvář při zásahu elektrickým proudem v roce 2021. Jeho pravé oko zůstalo po úrazu funkční.

K samotné operaci darovaného oka přistoupili chirurgové letos v květnu, kdy podle nich šlo původně o technickou nutnost. V léčebném plánu spíše nepředpokládali, že by mohl pacient na darované oko někdy vidět. I samotný pacient podstoupil operaci s tímto vědomím, říkají lékaři.

„Řekl jsem jim [lékařům], i když neuvidím… Možná se alespoň vy všichni můžete naučit něco, co pomůže dalšímu člověku,“ uvedl k výkonu Aaron.

V nemocnici v Barceloně transplantoval plíci robot

Jeho současný zdravotní stav hodnotí lékaři jako povzbudivý. I když pacient na levé oko nevidí. Transplantovaný orgán nyní zatím nedokáže skrze oční nerv komunikovat s mužovým mozkem. K přijetí darovaného oka a hojení nervů podle newyorských specialistů přispěly kmenové buňky, které lékaři odebrali z kostní dřeně pacienta a během transplantace je vpravili do jeho očního nervu. To proto, aby nahradily chybějící buňky a ochránily oční nerv, píše Reuters.

„Kdyby se mu zrak v nějaké formě vrátil, bylo by to úžasné, ale původní cíl byl provést technickou operaci,” připomněl Rodriguez.

Transplantace životaschopného oka podle něj nyní otevírá nové příležitosti nejen v transplantační medicíně. Například také ke spolupráci s vědci z jiných odvětví lékařství, kteří mohou hledat nové způsoby, jak některým pacientům zrak obnovit.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here