HIV nebo žloutenka vidět není, proto testujeme, říká Dvořáková z Gilead

0
427
HIV
PharmDr. Kateřina Dvořáková / Foto I,II: Redakce Zdravé Zprávy

„Věříme, že jen v Praze dnes otestujeme na HIV, hepatitidu C nebo syfilis kolem tisícovky lidí,“ říká v podcastu Zdravé Zprávy medicínská ředitelka farmaceutické společnosti Gilead Sciences Kateřina Dvořáková.

Bezplatné a anonymní testování dnes [24.11.] firma pořádá i v Brně na Mendlově náměstí. Testování je součástí Evropského týdne testování. Akce každoročně obyvatelům zemí Evropské unie nabízí anonymní a bezplatné testování na HIV, žloutenku typu C nebo syfilis.

„Naše aktivity v oblasti prevence jsou celoroční. Letos jsme se rozhodli v rámci Evropského týdne testování pro testování ve větším rozsahu. Proto jsme zvolili železniční hlavní nádraží. Na takovém místě, kde je velká fluktuace lidí, právě taková akce lidi zaujme. Spojujeme zde nejenom testování na infekční onemocnění, ale i edukaci,“ říká v podcastu Zdravé Zprávy Kateřina Dvořáková.

Americká farmaceutická společnost Gilead Sciences se dlouhodobě zaměřuje na vývoj nových preventivních přístupů v oblasti HIV a zároveň na vývoj originálních léčivých přípravků v oblasti léčby HIV, hepatitid, ale i covidu-19.

Podle Kateřiny Dvořákové vyjednání testování na hlavním nádraží vzalo několik měsíců. Do úvahy přicházela i další místa v centru Prahy. Farmaceutická firma se nakonec ale rozhodla pro Hlavní nádraží Praha. Jedním z důvodů je to, že v jeho prostorách a před ním s možností testů osloví spíše českou veřejnost.

„Kdybychom tuto akci naplánovali třeba na Václavském náměstí nebo v užším centru města, oslovili bychom mnoho turistů, což nebylo našim cílem. My cílíme na českou veřejnost,“ vysvětluje Kateřina Dvořáková.

Proč se nechat otestovat bezplatně a anonymně

V České republice lékaři ročně zjistí přes 200 nových případů infekce HIV a přes tisíc infekcí hepatitid C. U některých pacientů onemocnění nevykazuje zjevné obtíže, ale někteří pacienti zjistí svoji diagnózu až v pozdním stadiu onemocnění.

„V naší společnosti jsou stále velké předsudky u těchto nemocí. A často od lidí slyšíme, mě se to netýká, na test nejdu, nepodporuji to. To ale není pravda,“ upozorňuje v podcastu Dvořáková.

Naopak pravidelné testování na tyto infekční nemoci by podle ní mělo být součástí zdravotní prevence každého z nás. Už proto, že při včasném podchycení nemoci lze dnes hepatitidu C úspěšně vyléčit. A úspěšně léčitelné je dnes také onemocnění HIV.

„Každý žijeme sexuálním životem a pak je tu ještě zátěž z minula. Například u těch pacientů, kteří měli před rokem 1992, kdy se krev ještě netestovala na HIV nebo žloutenku typu C, nehodu a dostali transfuzi, která tyto nemoci obsahovala. Ani o tom nemusejí vědět,“ vysvětluje Kateřina Dvořáková.

podcastu Zdravé Zprávy pak dodává, že pokud je nemoc včas odhalena a léčena, i lidé s HIV se dnes díky moderní léčbě dožijí stejného věku jako lidé bez této nemoci.

Test na HIV, žloutenku či syfilis vezme cca 15 minut

Testovací den před budovou hlavního nádraží v Praze Gilead Sciences pořádá ve spolupráci s Českou společností AIDS pomoc, Zdravotním ústavem se sídlem v Ostravě a Společností Podané ruce. Test na HIV, žloutenku či syfilis nevezme více než 15 minut času.

„Před samotným provedením rychlotestu proběhne odborné předtestové poradenství se zdravotnickým personálem. Pak následuje test. Celá záležitost netrvá déle než 15 minut. Do 15 minut máte výsledek,“ vysvětluje Dvořáková.

Upozorňuje, že testovací stan bude před budovou hlavního nádraží v provozu do dnešních 20:00 hodin. Přičemž po celý den u něj poběží na přilehlém podiu doprovodný program. Jeho součástí jsou písničky na přání i písně známé z filmů s blízkou tématikou k životu lidí s infekčními nemocemi. V průběhu dne na podiu vystoupí ale i známé autority z oblasti infekčních nemocí. Ať to budou lékaři, nebo zástupci pacientských organizací.

„My tipujeme, že dnes tu otestujeme určitě tisíc lidí,“ uzavírá Kateřina Dvořáková s tím, že hned ráno po otevření testovacího stanu se nechalo otestovat několik desítek lidí.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here