Medové vdolky pečené v troubě jsou chutné a vláčné

0
557
med

Po medu se lépe tráví, zažívá a spí. Med pomáhá i k úzdravě při nachlazení a nemoci. Med totiž posiluje organismus a podporuje činnost orgánů. I to je důvod, proč si dnes připravíme jemné medové vdolky pečené v troubě.

Proč volíme právě nyní ve Zdravých receptech med? Protože med nás posílí v chladných podzimních a zimních dnech. Med nám pomůže předejít nebo i vyléčit nachlazení nebo zmírní průběh respirační nákazy. Med totiž léčí virová onemocnění a infekce horních cest dýchacích. Ale je i podpůrným prostředkem při jaterních nemocech, a dokonce se používá jako součást diety při infekční žloutence. Urychluje hojení ran a zbavuje tělo jedovatých látek.

Medu se využívá i při léčbě žaludečních vředů, protože ničí bakterii helicobacter pylori. Odhaduje se, že ve vyspělých zemích s touto bakterií žije více než polovina dospělých ve věku 60 a více let, ačkoliv bakterie ne vždy vyvolá onemocnění.

Ale pojďme už na vaření, tedy pečení. Dnes si v troubě připravíme medové vdolky. Med v těstě totiž přináší nejednu výhodu. Pečivo zadělané medem lépe drží tvar a zůstává déle vláčné. Použití trouby má také jedno plus. Vdolek se prostě nebude koupat v oleji. A tak jdeme na to!

Medové vdolky pečené v troubě / těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 2 lžíce medu
  • 2 vejce [žloutek]
  • 50 g másla + 10 g na potření vdolků
  • 1x lžíce cukru krystal
  • ½ lžička soli
Medové vdolky pečené v troubě / na ozdobu
  • 250 g zakysané smetany
  • 1 lžíce medu [zašlehaný do zakysané smetany]
  • švestková povidla
  • najemno nastrouhaná citronová kůra [do povidel]

Postup: Do vlažného mléka dáme cukr, nadrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Než kvásek vzejde, vezme to asi 15 minut. Do kvásku přidáme prosátou mouku, žloutky, med, sůl a rozpuštěné vlažné máslo. Hmotu vypracujeme ve vláčné nelepivé těsto. Těsto necháme pod utěrkou vykynout na teplém místě [cca 45 minut].

Připravíme si plech s pečícím papírem. Po vykynutí těsto rozválíme na placku tlustou jeden centimetr a na lehce pomoučeném stole vykrájíme vdolky. Vdolky dáváme dostatečně od sebe na připravený plech s pečícím papírem. Poté vdolky ještě utěrkou přikryjeme a necháme kynout 15 až 20 min. Mezi tím si rozehřejeme troubu na 175˚C.

Doprostřed vdolku uděláme koncem vařečky důlek a vdolky potřeme rozpuštěným máslem. Dáme je péct do trouby na 15 minut dozlatova. Po upečení vdolky přendáme na mřížku a můžeme ještě jednou lehce potřít rozpuštěným máslem. Vdolky necháme trochu vychladnout, ozdobíme je a podáváme. Dobrou chuť! A to platí i pro druhý den, protože i druhý den jsou medové vdolky pořád krásně vláčné.

A ještě jeden medový tip do nadcházejících měsíců: Cibulová šťáva s medem proti kašli. Cibuli nakrájíme nadrobno do misky a zalijeme medem. Promícháme a necháme pustit cibulovou šťávu. Šťávu pak užíváme po lžičkách.

Informací o medu není nikdy dost

Med obsahuje především cukr a vodu. Obsahuje sacharázu, glukózu, fruktózu, dextrin, vitamíny a fermenty. Složení a obsah medu, tak i barva a chuť, závisí na botanickém původu pylu a nektaru i čase, kdy „ho“ včely nasbíraly.

  • V květovém medu převažují hlavně glukóza, fruktóza, více vitamínů, pyl, méně minerálních látek, voda maximálně 19 %.
  • V lesním medu převažují hlavně glukóza, fruktóza, více minerálních látek, pyl, méně vitamínů, voda maximálně 19 %.
  • Ve smíšeném medu jsou všechny složky v rovnováze.

V Evropě se lidé při vaření a pečení bez medu v minulosti neobešli. V Čechách se začal třtinový cukr užívat až ve středověku po křižáckých válkách. Do té doby se v Evropě sladilo jenom medem. Až ve 14. století Benátčané totiž začali rafinovat cukr. Prvně dovážený cukr do českých zemí byl drahý a lidé ho považovali za lék.

Další z receptů kuchaře Dragana? Zde!  >

Výrobu řepného cukru pak zavedl až roku 1 802 Franz Karl Achard v obci Cunern v pruském Dolním Slezsku [dnes Kunary, obec Wińsk]. Tam ostatně vznikl první cukrovar na světě na cukrovou řepu. Co se týče Česka, tak první výrobu cukru v českých zemích zahájil po roce 1 787 Belgičan Sauvagne v bývalém konventu kláštera na Zbraslavi.

Další z receptů kuchaře Dragana? Zde!  >

V Čechách byl i tak cukr surovinou drahou a používal se jen výjimečně. Lidé ho nahrazovali tehdy snadno dostupným medem. Med se používal celoročně jako sladidlo do nápojů, přísada do jídel a pečiva. A pro tyto kuchyňské úpravy je výborný dodnes. Vždy najde uplatnění v cukrařině, pekařině i při úpravě masa, jako součást dipu či dresinku na saláty.

Dragan Žďánský

Dragan Žďánský: Vyučený v oboru číšník na SOU v Poděbradech. Před rokem 1989 tolik obávaná a nechtěná dvouletá vojenská základní služba pro něj měla jeden pozitivní přínos. Dala mu základy pro kuchařské řemeslo. Následně několik let pracoval na barových provozech v hotelu Forum. Na čas obor opustil a pracoval v reklamních agenturách. K řemeslu se vrátil a profesně rozvíjel v několika pražských restauracích. Dnes vaří v jedné ze středočeských restaurací s tradiční recepturou a v restauraci v centru Prahy.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here