Infarkt se dá zaměnit za chřipku i covid, ukazuje příběh mladé ženy

0
14488
chripku
Foto: Pixabay.com

Na srdeční infarkt upozorní tlak na hrudi, ví většina lidí. Mimo to ale patří mezi příznaky infarktu i potíže s dýcháním, dušnost, bolest zad, ramenou a náhlá nevolnost. Infarkt tak mnozí zamění za chřipku nebo covid-19, a to je problém.

Příznaky infarktu myokardu přisuzovala nákaze respiračním virem i 48letá Američanka Jenna Tannerová a málem ji to stálo život. Jenna se o svůj příběh podělila s americkým zpravodajských serverem abcNews.

„Myslela jsem, že mám chřipku nebo infekci horních cest dýchacích nebo tak něco,” začíná vyprávění 48letá Jenny Tannerová.

Stalo se to loni touto dobou, kdy se v její rodině šířila nákaza covidem-19 a chřipky zároveň. Brzy na sobě začala příznaky nákazy respirační nemoci pociťovat i Jenny.

„Měla jsem bolesti na hrudi,“ vzpomíná.

O silných bolestech na hrudi v oblasti plicích tehdy neřekla svému manželovi. To proto, aby ji nenutil jet ihned do nemocnice.

„Nechtěla jsem trávit další čas v čekárnách nemocnice a v ordinaci lékaře, proto jsem příznaky prostě ignorovala,“ vysvětluje důvody, proč nevyhledala lékařskou péči.

Ženy si příznaky infarktu často nepřipouštějí

Jenže bolesti neustupovaly. Naopak přetrvávaly a Jenny jejich opomíjení stálo málem život. Po dvou dnech v těchto bolestech omdlela. Poté, kdy se probrala, už si okamžitě přivolala rychlou lékařskou pomoc.

„Připadalo mi, jako by na mně seděl slon. Nemohla jsem se vůbec pohnout,” vzpomíná Jenny na loňskou událost a dodává: „Bylo to opravdu velmi děsivé.”

Příznaky infarktu se u žen a mužů mohou lišit

Stejně jako v Evropě, Česko nevyjímaje, i ve Spojených státech umírá nejvíce lidí na nemoci srdce a cév. A skutečnost, že ženy ve srovnání s muži častěji ignorují nebo zlehčují příznaky infarktu potvrzuje Americká kardiologická asociace [American Heart Association].

„U ženy se mohou objevit příznaky, které nesouvisejí s bolestí na hrudi. A myslím, že i to je jeden z důvodů, proč jsou bagatelizovány. Hlavně proto, že to obvykle není takové, jako byste si mysleli, že by mohlo jít o infarkt,” říká k podceňování příznaků infarktu u žen lékařský korespondent serveru abcNews doktor Darien Sutton.

Podle Americké kardiologické společnosti na infarkt nejčastěji ukáže u žen i mužů všem známá bolest na hrudi. Ženy ale mohou pociťovat i jiné příznaky. Jako je dušnost, nevolnost nebo bolesti zad, ramen, a dokonce i čelisti.

„Všem těmto příznakům, když se objeví náhle, musíte věnovat pozornost, protože mohou být známkou něčeho špatného,” upozorňuje doktor Sutton.

Dušnost neukazuje vždy na chřipku a covid

Pokud někdo pociťuje nevysvětlitelné bolesti na hrudi, čelisti či rameni, které se postupně zhoršují, měl by okamžitě navštívit lékaře nebo urgentní péči. Na takovém pracovišti ho vyšetří na elektrokardiogramu [EKG].

Propad teploty zvyšuje riziko srdečního infarktu až o 7 %

Jenny Tannerová jí podceňovaný infarkt myokardu zřejmě i díky své dobré zdravotní formě přežila bez vážnějších trvalých následků. Nicméně zřejmě i kvůli opomíjení jeho příznaků podstoupila tři srdeční operace. A kardiochirurgové jí voperovali dva stenty na zprůchodnění cév.

Dnes už se Jenny daří mnohem lépe. Po své zkušenosti se nyní snaží především ženy upozornit na to, aby jako ona před rokem nepodceňovaly jakoukoliv bolest a raději vždy vyhledaly lékaře. To i přesto, že byly s dětmi u lékaře za poslední dva měsíce třeba i dvacetkrát, dodává.

„Zdravé srdce je i pro ženy důležité, neignorujte bolest srdce,” vzkazuje všem ženám Jenny Tannerová.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here