S endoprotézou lékařům v Nemocnici Vršovice nově pomůže robot

1
1315
v_nemocnici
Foto I,II: Redakce Zdravé Zprávy

V pražské Nemocnici Vršovice zahájí příští rok provoz špičkový ortopedický robot Rosa. Nová technologie za 25 milionů korun zajistí při výměnách kloubů především vyšší přesnost a bezpečnost.

Z více než 150 českých nemocnic se tak stala Nemocnice Vršovice jedním ze dvou pracovišť v Česku, které využívají robotického asistenta Rosa při ortopedických výkonech.

„Pro naši nemocnici jde o další významný milník v oblasti ortopedické operativy. Už nyní jako jediné pracoviště v Česku nabízíme našim pacientům v plném rozsahu záchovnou chirurgii kyčelního kloubu a robotická asistence nám umožní další významné zvýšení kvality poskytované péče,“ říká k novému pomocníkovi Marta Vondráčková, ředitelka Nemocnice Vršovice.

Asistované robotické operace podle ní významně rozšíří portfolio zdravotních služeb kliniky. Do něj dnes standardně patří například šetrné operace kyčlí pomocí takzvaného předního přístupu. Dále nemocnice nabízí rehabilitační pracoviště a také specializovanou školu chůze pro pacienty po amputacích dolních končetin.

Nový robot Rosa, jehož výrobcem je technologická společnost Zimmer Biomet, ve vršovické nemocnici lékaře ale rozhodně nenahradí. Tím, kdo bude i při robotických operacích řídit celý postup, nadále zůstane speciálně vyškolený lékař. Operatérům robotický asistent dodá především větší jistotu při totálních endoprotézách. To díky přesnému mapování a vyhodnocování operačního pole.

O robotu Rosa v Nemocnici Vršovice

„Dá se to přirovnat k pozičnímu systému GPS. Robot přesně zmapuje operační pole. Vytvoří si jeho 3D model. Pokud se během operace noha pohne třeba jen o milimetr, robot okamžitě změní pozici nástrojů o milimetr. Takže dokáže garantovat mnohem vyšší přesnost výkonu. Minimalizuje riziko chyby ze strany operatéra,“ jmenuje hlavní přednosti robota Petr Mašát, primář ortopedického oddělení Nemocnice Vršovice.

Vysoce přesná robotická operace a s ní spojené přesnější uložení kloubní náhrady vede i k významnému prodloužení její životnosti. Ta se u dnešních moderních implantátů pohybuje kolem dvaceti let. Kloubní náhrady se dnes vyrábějí většinou z kombinace chromkobaltové oceli, titanu a polymerů. Podle primáře Mašáta nepatří mezi běžné pacienty, kterým je robotická operace totální endoprotézy určena, výhradně senioři.

„Zcela běžně operujeme i pacienty ve věkové skupině 30 až 50 let. To se děje v případech, kdy je nutná výměna kloubu například v důsledku těžkých traumat. Typicky třeba po autonehodě, nebo po sportovních úrazech,“ vysvětluje.

Výhodou operace pomocí robotické asistence Rosa je i to, že k jejímu doporučení nejsou žádné kontraindikace. Pokud je pacient způsobilý podstoupit anestezii a běžný standardní zákrok, lékař ho pomocí robota odoperuje. Robotický zákrok zvládá i výkony těžších deformit kloubů, kde je vysoká přesnost chirurgického výkonu zcela zásadní.

Samotnou operaci hradí pacientům jejich smluvní veřejná zdravotní pojišťovna. Spoluúčast pacienta ve výši 55 tisíc korun se týká vytvoření potřebných 3D modelů. Do ceny patří i další nezbytnosti nad rámec běžného operačního výkonu.

Robot začne pracovat na začátku roku 2024

První pacienty s asistencí robota lékaři v Nemocnici Vršovice odoperují na počátku roku 2024. Do té doby tým tamních specialistů absolvuje speciální školení u svých kolegů v Německu.

„Pokud chceme našim pacientům poskytovat skutečně špičkovou zdravotní péči na té nejvyšší úrovni, musíme investovat do těch skutečně nejmodernějších a nejlepších technologií,“ uvedla při představení robotického systému Barbora Vaculíková, generální ředitelka skupiny Penta Hospitals CZ, do níž patří Nemocnice Vršovice.

Jen v letošním roce skupina ve svých zdravotnických zařízeních investovala více než půl miliardy korun. Přibližně stejný objem finančních prostředků na investice plánuje i v příštím roce. Skupina například jako první v Česku robotizovala nemocniční lékárnu. Letos také vybudovala nejmodernější a zároveň jednu z největších jednotek následné intenzivní péče v České republice, to v Nemocnici Roudnice nad Labem.

Nemocnice v Roudnici má následnou intenzivní péči za 180 mil. Kč

Investice do robotizace ortopedie v sesterské Nemocnici Vršovice je podle Barbory Vaculíkové dalším z úspěšných projektů v oblasti zavádění nových medicínských technologií.

–RED–

1 komentář

  1. Tak se nám ten byznys ve zdravotnictví pěkně rozjíždí. To, co by měly platit zdr pojištovny, zaplatí movitý pacient, v tomto případě 55t. A přitom výsledek investic by měla být rychlejší a kvalitnější péče a dostat pacienta rychleji do pacovního procesu. Jenže to by museli na ministerstvu zdr. více přemýšlet, jak to nastavit.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here