Horští záchranáři mají napilno. Lyžaři se totiž hodně přeceňují

0
268
zachranari
Foto: Horká služba ČR

Přeplněná horská střediska, lyžaři přeceňující své síly a do toho obleva, kvůli které se na sjezdovkách tvoří ledovka. To jsou hlavní důvody v těchto dnech často i vážných úrazů lyžařů, při nichž zasahují horští záchranáři.

Ještě ani nezačaly turnusy jarních prázdnin a záchranáři v horských oblastech už mají napilno. Jen za poslední víkendové dny [21. a 22.1.] vyjížděli například ze stanice Karlov pod Pradědem v Jeseníkách k patnácti případům. A ve všech patnácti případech šlo o úrazy na sjezdovkách.

„Všechny zásahy byly na sjezdovkách. Na vině je neopatrnost v kombinaci s vysokou návštěvností,“ okomentoval situaci jeden ze zasahujících horských záchranářů.

Většině z těchto zásahů podle jeho slov předcházela srážka dvou lyžařů. Střety obvykle skončily poraněními ramen a kolen. A mezi zraněnými bývají děti, mládež stejně jako dospělé osoby. V sobotu se na sjezdovce v Jeseníkách při lyžování zranil i pětiletý chlapec, jeho prudký pád na lyžích tak podle záchranářů skončil zlomeninou.

Horští záchranáři zasahují hlavně na sjezdovkách

Své síly na sjezdovkách často přeceňují nejen děti a mládež, ale i dospělí. U nich se přitom očekává spíše uvážlivé a zodpovědné chování na sjezdovce. Ale ani zásahům u nich se záchranáři v Jeseníkách o víkendu nevyhnuli.

„Dvaapadesátiletá paní se srazila s druhým lyžařem. Po pádu si stěžovala na bolestivost ramene a zad. Už v průběhu transportu ze sjezdovky ve vakuové matraci se ale její stav zhoršoval a žena začala kolabovat,“ popisují nejvážnější víkendový případ horští záchranáři.

Přivolaný vrtulník Letecké záchranné služby Ostrava přistál nad hotelem Kopřivná. A letečtí záchranáři ženu transportovali do nemocnice.

„Je potřeba, aby lyžaři skutečně dávali na sjezdovkách pozor a nepřeceňovali své síly. K nejhorším úrazům dochází ve vysokých rychlostech. Proto je namístě zbytečně nehazardovat,“ říká směrem k lyžařům náčelník Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller.

Itálie zpřísnila pravidla pro lyžování i snowboarding

Ale ani ve všední dny po náročném víkendu si horští záchranáři v Jeseníkách moc neodpočinou. Po krátké oblevě, kdy se teploty vzduchu počátkem týdne přehouply přes den i do plusových hodnot, sjezdovky v Jeseníkách i dalších horských oblastech často zmrzly.

„Sjezdovky jsou tvrdé, lyžování obtížnější a pády bolestivější,“ upozorňuje horská služba přijíždějící lyžaře.

A opět, i přes doporučení záchranářů, aby se lyžaři na sjezdovkách pohybovali opatrně, sjížděli svahy pomaleji a s rozestupy, přinesla námraza a neopatrnost některých lyžařů nespočet úrazů. Jen za čtvrteční [25.1.] dopoledne došlo k deseti úrazům na sjezdovkách v Jeseníkách. K jedné ze snowboardistek, která sjížděla zledovatělý svah velmi rychle a její odvážná akce skončila vážnými poraněními, musel nakonec přistát vrtulník.

Lyžaři hazardují s vlastními životy i životy záchranářů

Nezodpovědné chování jednoho z lyžařů skončilo loni v prosinci rovněž záchranou akcí šumavských záchranářů. Mladík se totiž vydal sjíždět svah do blízkosti Černého jezera v NO GO zóně v přísně chráněné přírodní rezervaci. Jeho pokus o sjezd v náročném terénu ale skončil uvolněním laviny. Ta ho částečně zasypala. Mladík si sám stačil zavolat o pomoc.

„Na místě bylo kolem metru sněhu, v návějích ještě více. Terén jako takový je velmi nepřístupný a nebezpečný. Muž byl v dobrém zdravotním stavu, ale bez lyží nebyl schopen se z prostoru dostat,“ popsal situaci jeden ze zasahujících záchranářů.

V této souvislosti upozornil, že i když je Šumava vnímána jako nelavinové pohoří, při běžné zimě se každoročně uvolní několik lavin. I proto má Horská služba Šumava v lavinových katastrech Černého, Čertova a Plešného jezera dva lavinové preventisty. Ti pravidelně lavinovou situaci monitorují.

„Pro kvalitní zásah Horské služby v těchto NO GO zónách je rozhodující terén perfektně znát. Je velmi složitě přístupný a profil je velmi členitý. Bez jeho znalosti je tam pohyb nejen pro turisty, ale i pro záchranáře nebezpečný,“ uvedl náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

A připomíná, že turisté by se neměli pohybovat tam, kde nemají. Když už se tomu ale stane, horská služba zasahuje rychle, profesionálně a bezpečně. To i pro zasahující záchranáře.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here