Na stařecké skvrny se neumírá, zmírní je citron, řeřicha i cibule

0
23455
starecke_skvrny
Foto: Freepik.com

Stařecké neboli pigmentové skvrny, odborně lentigo, jsou tmavá místa na pokožce, která většinou přicházejí s věkem a i odkazují na předešlý život. K jejich vzniku přispívá slunění, alkohol, kouření i uzeniny. Ale dají se i léčit.

Pigmentové skvrny se nejčastěji objevují na rukou, na obličeji a na ramenou u lidí po padesátce, u žen jejich výskyt umocňuje nástup menopauzy. Za jejich vznikem stojí zvýšená produkce pigmentu melaninu. A jak potvrzují lékaři, stařecké skvrny jsou sice nevzhledné, nikoli však zdraví nebezpečné.

„Stařecké skvrny jsou běžným projevem stárnutí kůže, je to problém kosmetický, nikoli zdravotní,“ potvrzuje pro Zdravé Zprávy praktická lékařka pro dospělé Kristina Skulínková.

A na pokožce jich přibývá společně s přibývajícím věkem, jde vlastně o nahromaděný pigment v kůži.

„Nejčastěji jsou způsobeny vystavením slunečnímu záření, objevují se proto nejvíc na místech, která jsou slunci nejvíce exponována. Zvýšená tvorba pigmentových skvrn může ale souviset i s hormonálními výkyvy, například v těhotenství,“ upřesňuje lékařka.

Stařecké skvrny jsou podle ní součástí našeho života, a jak jde čas, na pokožce přibývají. Objevují se téměř u každého po padesátém roce života. A není nic výjimečného, ​​když se projeví už ve čtyřiceti, kdy ženy procházejí menopauzou.

Léčba pigmentových skvrn na kůži

Stařecké skvrny na kůži umocňuje nadměrná konzumace alkoholu, tabáku, užívání některých druhů léků a více na ně trpí lidé konzumující příliš dusičnanů ve stravě. Ty jsou obsaženy ve průmyslově pracovaných potravinách. Nejvyšší množství dusičnanů je v salámech, šunkách, slanině, klobáskách či v párcích. Dále také v nakládaných masech, tvrdých sýrech a konzervách, pokud se při jejich výrobě používají dusičnany a dusitany jako aditiva. Pěknou barvu a delší trvanlivost zaručují potravinám například dusitan draselný – E249, dusitan sodný – E250, dusičnan sodný – E251.

Nabízí se i několik způsobů, jak se stařeckých pigmentových skvrn zbavit. Dají se dobře zamaskovat tónovacím krémem nebo make-upem. To je ale pracné, docela drahé s nutností častého opakování.

„Další z možností jsou zesvětlovací krémy, jejichž používání je ale také nákladné, a přitom není zaručeno, že vám skutečně zaberou,“ říká pro Zdravé Zprávy PharmDr. Ivana Lánová.

Alkohol nepijte vůbec, nebo ho pijte méně, budete žít déle

A existují i kosmetické produkty, které mohou pomoci zesvětlit stařecké skvrny.

„Vybírejte si k tomu produkty s obsahem účinných látek, jako je kyselina azelaová, kyselina glykolová, kyselina kójová nebo vitamín C. Tyto složky pomáhají snižovat pigmentaci,“ dodává doktorka farmacie.

S intenzivnějšími stařeckými skvrnami, které nereagují na kosmetické produkty, pomůže dermatolog. Podle povahy skvrn doporučí lékařské postupy, jako je například laserová terapie, chemický peeling či kryoterapie. Anebo dermatologické přípravky, které se aplikují přímo na tmavé skvrny na kůži.

Stařecké skvrny zmírní i přírodní prostředky

Se zesvětlením stařeckých skvrn pomohou i přírodní a cenově dostupné prostředky. Bělící účinky na ně mají například citron, řeřicha nebo jablečný ocet. Kýžený výsledek poskytnou i přírodní masky.

„Skvělými bojovníky proti hnědým skvrnám jsou antioxidanty, které pomáhají tělu zbavovat se škodlivých volných radikálů, ale i zvyšovat pružnost cév a kapilár, které vyživují pokožku a mění její zabarvení,“ říká doktorka farmacie Lánová.

Mezi nejznámější antioxidanty patří vitamín C, vitamín E, provitamín A, selen, zinek, lykopen, flavonoidy a karoteny. Antioxidanty obsahuje hlavně rostlinná strava, tedy čerstvé ovoce a zelenina.

„Bohatým zdrojem jsou třeba borůvky a jahody, extra panenský olivový olej, ořechy, hořká čokoláda, vařená kapusta a špenát nebo červená řepa,“ připomíná lékárnice.

Tipy na přírodní masky:
  • Mandlová: 5 gramů mandlového oleje smícháme s 15 gramy citronové šťávy a 15 gramy hořčičných semínek. Směsí potíráme tmavé skvrny.
  • Cibulová: Cibuli nakrájíme na kousíčky a protlačíme vidličkou na kaši, ke které přilijeme trochu octa. Směsí skvrny potíráme.
  • Jahodová: Jednu jahodu rozmačkáme a smícháme se 2 čajovými lžičkami bílého jogurtu, 2 kapkami kadidlovníkové silice a půl lžičkou kosmetického jílu. Nanášíme na vyčištěnou pleť a necháme působit asi 20 minut.
  • Jogurtová: Bílý jogurt smícháme s trochou citronové šťávy a naneseme na pleť. Necháme působit asi 30 minut.

Zlepšení ale nečekejme okamžitě. S přírodními maskami a přípravky je to vždycky na delší dobu. Viditelné výsledky se dostaví nejdříve po tříměsíční kúře.

Osvědčené rady našich babiček

Citrónovou šťávu použijeme přímo na postižené místo a necháme působit třicet minut. Poté ho umyjeme studenou vodou. Postup opakujeme dvakrát denně. Zhruba za dva měsíce by se měl dostavit pozitivní výsledek. Při citlivé pokožce stačí zředit citronovou šťávu s vodou, růžovou vodou nebo medem.

S citronovou šťávou můžeme smíchat cukr a pastu na hnědé skvrny použít. Po pěti až deseti minutách opláchneme vodou, terapii opakujeme několikrát do týdne.

Ricinový, kokosový, olivový nebo mandlový olej. Pomocí vatového tamponu naneseme olej na postiženou oblast a jemně ho masírujeme na skvrny. Necháme působit několik hodin a pak olej smyjeme. Ideální je proces opakovat ráno a večer, pravidelně.

Aktinická keratóza je růžová skvrna na kůži přecházející i v karcinom

Jablečný ocet zředíme se stejným množstvím vody. Můžeme přidat trochu medu. Směs aplikujeme na skvrny a po několika minutách smyjeme. Terapii provedeme jednou denně po dobu několika dnů. Použít můžeme jen jablečný ocet. Alternativně se dá použít mix půl čajové lžičky jablečného octa a několika polévkových lžic pomerančové šťávy.

Křen také pomáhá odstranit stařecké skvrny i pihy. Můžeme si připravit křenovou pastu a namazat ji přímo na kůži. Necháme ji tam po dobu 15 až 20 minut, pak umyjeme studenou vodou. Takto ji použijeme několikrát týdně. Další možností je rozmixovat kousek křenu se šálkem jablečného octa a necháme tuto směs odpočívat po dobu dvou týdnů. Poté použijeme vatový tampon pro aplikaci na postiženou kůži.

Pozor na změny a riziko melanomu

Stařecké skvrny jsou sice nevzhledné, ale jak potvrzují odborníci, jde spíše o kosmetický než zdravotní problém. To však platí jen do chvíle, kdy začnou měnit svůj vzhled a tvar, barvu či velikost. Nebo začnou svědit, krvácet a být citlivé.

Zpozornět je třeba i v situaci, kdy jsou některé části skvrny mnohem tmavší než jiné, mají kolem sebe nepravidelný a tmavší okraj, rostou nebo se mění či jsou červené a bolestivé.

Počty preventivních vyšetření melanomu znovu rostou

Pak už totiž zřejmě nejde o stařecké či pigmentové skvrny, ale může jít o projevy melanomu, vážné formy rakoviny kůže. Jestliže něco takového pozorujete na své pokožce, měli byste okamžitě navštívit dermatologa.

Táňa Pikartová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here