I nakopnutý palec může ukázat na zhoubný nádor

0
9696
zhoubny_nador
Ilustrační foto: Pixabay.com

Zhoubný nádor kůže se ne vždy rozvine z mateřského znaménka či zvýšené pigmentace na jasně viditelném místě. K záludným nálezům patří podle dermatologů melanom pod nehtem zdánlivě vypadající i jen jako nekopnutý palec.

Melanom, zhoubný nádor kůže, vzniká z pigmentotvorných buněk pokožky. Patří k těm nejzávažnějším a velmi agresivním druhům rakoviny kůže s nutností co nejrychlejší léčby. Nejčastěji se objeví na kůži vystavované slunečnímu záření. Vzniká ale i v jakékoli tkáni, na sliznici nebo v oku.

„Nejčastějším nádorem kůže je bazaliom. Toho zachytíme tisíce případů ročně. Projevuje se jako vřídek v obličeji, nemetastazuje. Když ho objevíme včas, pacient se uzdraví. Méně častý, ale nejzávažnější je agresivní melanom. Vzniká z pigmentotvorných buněk pokožky. Nezačne-li se léčit včas, prognóza není příliš dobrá,“ říká primářka Dermatovenerologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] a 1. LF UK Ivana Krajsová.

Zkušenosti kožních lékařů ukazují, že vůbec nejpozději přichází pacienti do ordinací se zhoubným melanomem pod nehtem. Důvod? Pacienti nález totiž přisuzují takzvanému nakopnutému palci. I proto vyčkávají, že bolest časem odezní. Ale nenapadne je, že by mohlo jít o agresivní zhoubný nádor. To až do chvíle, kdy bolest neustává, palec hnisá a skvrna se rozrůstá.

„S jakýmkoliv podezřením můžete navštívit melanomovou poradnu na naší klinice, a to bez objednání. Vyšetřujeme ve čtyřech ambulancích a za cenu delšího čekání se zájemci nemusí objednávat měsíce dopředu,“ radí primářka.

Zhoubný nádor kůže vypadá i nenápadně

Stejně tak se mohou pacienti s podezřelými kožními nálezy objednat nebo informovat na možnosti vyšetření kožních útvarů v jakékoli, nejen fakultní nemocnici v blízkosti svého bydliště. Většina dermatologických pracovišť takové zdravotní služby pacientům nabízí ve vymezeném čase i bez dopředného objednání.

„Radši přijít zbytečně než pozdě. V případě závažné diagnózy jsme schopní během několika dní pacienta operovat a dále léčit. Tím se zvyšují jeho šance,“ nabádá pacienty k včasné prevenci Ivana Krajsová.

Pihy a kožní útvary důkladně vyšetří dermatoskop

Jen v pražské Všeobecné fakultní nemocnici lékaři ročně odhalí více než 500 nových případů melanomu. V evidenci mají tamní lékaři kolem 5,5 tisíce pacientů po operaci kožního melanomu a další s ostatními typy kožních nádorů. V celé zemi jsou to více než tři tisíce melanomů ročně, dodává primářka. Oceňuje mnohé preventivní programy. Díky nim se daří dermatologům přibližně dvě třetiny nálezů zachytit včas. Bohužel zbývající třetina pacientů se k diagnostice ale nedostává stále včas a jejich šance na úzdravu jsou pak mizivé.

Do roku 2030 slibují výrobci léky na nádory i vzácné nemoci

Důvod pro návštěvu kožní ambulance podle primářky dávají mateřská znaménka měnící barvu, velikost nebo tvar. Podezřelé jsou rovněž vřídky na plosce nohy, nehojící se bércové vředy a zmiňovaný „ukopnutý“ palec. To vše může ukazovat na rakovinné bujení.

Citlivější kůži ke slunci mají lidé užívající léky na tlak

Riziko vzniku rakoviny kůže zvyšuje ultrafialové záření [UVA, UVB], tedy slunění bez patřičné ochrany. Dále také ionizující záření, chemické látky a některé viry. Svou roli ve vnímavosti sehrává podle lékařů i kožní fototyp člověka, vyšší věk a oslabená imunita, například v důsledku užívání léků na onkologická onemocnění.

„Velmi rizikoví jsou lidé po transplantacích orgánů, pacienti HIV pozitivní, lidé užívající léky na potlačení imunity a ti, kdo měli papilomaviry,“ dodává primářka Krajsová.

Citlivější kůži ke slunečnímu záření mají podle ní pacienti užívající léky na vysoký krevní tlak. A jsou tedy ve vyšším riziku vzniku zhoubného nádoru. Stejný problém přinášejí chemické látky, které vylučují obklady a izolace, jimiž lidé opravují domy a chalupy. Vůbec první důkaz o tom, jak ovlivňují chemické látky rakovinu kůže, objevili lékaři ve 20. letech minulého století u kominíků. Právě u této profese kožní specialisté významně častěji diagnostikovali rakovinu kůže na šourku, to kvůli zplodinám z komína. Ve 30. letech se zase rozšířila léčba světlem, takzvaná fototerapie. A svůj díl v nárůstu počtu pacientů s kožními nádory přinesla obliba solárií.

Green Deal vrací do hry zdravotní problémy s azbestem

Tím nejjednodušším způsobem, jak zabránit vzniku rakoviny kůže, je její ochrana před slunečním zářením. To znamená, používat opalovací krémy s vysokým faktorem a UVA a UVB filtry. Krémy rozetřít na pokožku zhruba půl hodiny před opalováním, a především se vyvarovat slunění na přímém slunci, tedy v době mezi 11. a 15. hodinou.

Nezapomínat ani na ochranu ušních lalůčků, hlavy. A pečlivě a pravidelně prohlížet svá znaménka jiné pigmentové skvrny.

Zatímco ženám se nádory častěji dělají na nohou, mužům na zádech. Muži chodí k lékaři s daleko pokročilejšími nálezy a často na ně upozorní partnerky. Významnou roli v prevenci sehrávají preventivní programy. Některé z nich nabízejí bezplatné vyšetření kožních útvarů a na některé přispívají zdravotní pojišťovny. Čím častěji vaše znaménka a další útvary na kůži uvidí lékaři, tím větší máte šanci na zdravý život.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here