Legalizace konopí počesku zřejmě skončí u Evropského soudu

2
1139
konopi
Foto: Pixabay.com

Rozvolnění trhu s konopím, které v Česku prosazuje národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, zřejmě napadnou některé státy EU. I s tím Vobořil ve svých plánech na legalizaci konopí počítá a na záložním řešení již pracuje s právníky.

I když iniciativa národního protidrogového koordinátora na zavedení regulované legalizace konopí často zaráží širší veřejnost i odborníky především z oblasti zdravotnictví, Vobořil se svého plánu nevzdává ani přes riziko soudního sporu u Evropského soudu.

„Již máme skupinu právníků, kteří pracují na tom, co budeme dělat, kdybychom věc museli řešit u Evropského soudu,” řekl Vobořil na sobotní [27.5.] konferenci Cannabis Summit v Praze.

Pokud by podle něj český stát soudní proces, který může trvat i roky, prohrál, v záloze má ještě jiná řešení. I když ne tak dobrá řešení, dodal.

Konopí stojí za 30 procenty závislostí v EU, tvrdí OSN

Zlegalizovat a umožnit plnoletým lidem v Česku přístup ke konopí s obsahem návykové psychotropní látky THC [tetrahydrokanabinol] je podle Vobořila součást plánu boje proti závislostem. Jím navrhovanou strategii ve formě Akčního plánu politiky v oblasti závislostí 2022 až 2025, která mimo jiné i vyčísluje daňové příjmy při rozvolnění trhu s konopím, letos v dubnu schválila vláda Petra Fialy [ODS]. Vobořil zlegalizování konopí „pro rekreační užití“ obhajuje tím, že zákaz jeho užívání v Česku prokazatelně nefunguje a státu přináší jen náklady a rizika.

Českou legalizaci konopí zřejmě napadne jiný stát EU

Jeho návrh počítá s povolením domácího a komerčního pěstování konopí s obsahem aktivní látky THC. Po celé zemi by vznikaly speciální kluby, kde by jej lidé užívali, stejně jako by si ho mohli koupit. Kluby a prodejny s marihuanou by získávaly od státu povolení formou licence, za kterou by mu každý rok platily. Prodej a užívání marihuany má být podle návrhu povolen lidem starším 18 let.

Národní koordinátor na sobotní konferenci dále uvedl, že by si přál, aby Sněmovna návrh schválila do konce letošního roku. Ideálně by pak regulovaný trh mohl v Česku začít platit od příštího roku. S ohledem na evropskou legislativu a fakt, že česká vláda je nyní jediná, která v EU jistě počítá s komercionalizací rekreačního užívání, je však podle něj pravděpodobné, že některá jiná členská země opatření napadne u Evropského soudu.

Karel Nešpor: Alkohol v pivu se nedaní. A to je chyba

Německý právník a odborník na evropskou regulaci Kai-Friedrich Niermann řekl, že komerční prodej může být problematický jak z hlediska mezinárodního, tak evropského práva. Podle mezinárodní dohody z roku 1961 je distribuce marihuany možná jen pro vědecké a lékařské účely. Což se podle něj ale dá řešit odstoupením a opětovným přijetím dohody s výhradou.

Evropská legislativa pak podle Niermanna stanovuje, že není možné distribuovat marihuanu bez důvodu. Pokud je ale legalizovaná, důvod existuje. A tak je možné prodej ospravedlnit, dodal. Problém a jeden z důvodů, proč jiné země tuto cestu opustily, však spočívá v otázce volného pohybu zboží a služeb, který je jedním z pilířů EU. Stejný krok řešilo v loňském roce i sousední Německo.

Boj o jointa: Německo dál tlačí na legalizaci marihuany

Pokud trh otevře jenom jeden stát, je to podle Niermanna problém. Jiné státy na tomto trhu totiž nemohou participovat i přes volný pohyb zboží a služeb v zemích EU.

Český trh s konopím jako byznys

Koordinátor Vobořil na konferenci přiblížil některé předpokládané parametry plánované změny. Vstup na trh podmíní placená licence. Za plochu 200 metrů čtverečních pro pěstování je podle něj v plánu poplatek asi 50 tisíc korun ročně. Stejnou částku by měli státu platit prodejci. Lékárny mají mít možnost prodeje bez poplatku. Doma by lidé mohli konopí volně pěstovat na ploše do tří metrů čtverečních. O jaké rostliny konopí, respektive s jakým maximálním obsahem THC má jít, už ale Vobořil blíže neuvedl.

Každý občas také smrdí, říká lékařka Armády spásy

Počty udělených licencí pro pěstování konopí by neměl být podle Vobořila omezený. Ve vládní koalici se ale podle něj diskutuje o tom, zda omezit plochu pro daného výrobce, aby trh postupně neovládlo jen několik velkých hráčů. Součástí legalizace trhu s konopím je zavedení registrace jeho uživatelů. Čímž by se dalo omezit množství marihuany, kterou bude možné měsíčně koupit, dodal Vobořil. Stále se podle něj hledá takové řešení, aby registraci a evidenci neměl na starosti stát.

Organizátor konference Sean Carney řekl, že k Vobořilově plánu mají na úrovni vládní koalice výhrady hlavně lidovci. Měli by podle jeho názoru ale brát v potaz fakta, podle kterých je pro omezení škodlivých dopadů objektivně lepší zavést regulovaný trh, než ponechat nynější situaci. Domnívá se na rozdíl od jiných odborníků zastánce legalizace konopí.

Carney ve svých argumentech akcentuje především ekonomické přínosy pro stát [cca 2 mld. Kč ročně pro státní rozpočet, pozn. red.]. O rizicích spojených s užíváním psychotropních látek, kterou konopí bez pochyby je, a nákladech na léčbu závislostí, duševních nemocí a o dalších celospolečenských dopadech už ale nehovoří.

–ČTK/RED

2 KOMENTÁŘE

  1. Pěkně jste ten konec překroutili, jen co je pravda. Možná si zkuste nějaké ty odborníky oslovit sami, než budete fabulovat. A jen upozorním, že Nešpor fakt není odborník na drogovou politiku ani na to, jak funguje nebo nefunguje prohibice.

  2. Dobrý den, faktická poznámka: já, Sean Carney, hovořil o rizika z konopí, jak regulovaný trh je pro ochranu dětí lepší než žádná kontrola, že společnost jako taková musí rozhodnout jako celek jak postoupit aby zdraví všech bylo na prvním místě. Že redakce ČTK zkrátil rozhovor je v pořádku, že zdravezpravy dezinformuje a bez znalosti daně situace vymyslí co jsem údajně řekl či neřekl není v pořádku. Je na místě oprava, aby bylo jasné že pan Carney hovořil o rizika a že pro děti je lepší regulace než absence regulace.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here