Nižší DPH na menstruační vložky koalice odmítla. Teď je rozdává dívkám

2
4057
menstruacni_pomucky
Ilustrační foto: Freepik.com

Zařadit menstruační pomůcky do 12% snížené sazby daně z přidané hodnoty vláda Petra Fialy [ODS] ve svém konsolidačním balíčku odmítla. Nyní ale koaliční politici mluví o menstruační chudobě a rozdávají vložky školou povinným dívkám.

Zařadit menstruační pomůcky, jako jsou hygienické vložky, tampóny, menstruační kalhotky či kalíšky, do jediné snížené 12% sazby daně z přidané hodnoty [DPH] v rámci daňových úprav platných od nového roku současná pětikoaliční vláda odmítla.

Prakticky to znamená, že z jednoho balíčku dámských vložek za zhruba 70 korun odvede každá dívka a žena státu 15 korun. Za jeden menstruační cyklus v měsíci spotřebuje žena či dívka asi dva takové balíčky. A státu tak odvede cca 30 korun každý měsíc. Menstruace ale není neřest, jak často zdůvodňovala vyšší daně v konsolidačním balíčku vláda.

Koaliční politici ale i tak dokáží překvapit. Teď bojují proti menstruační chudobě. Příkladem je vedení města Ostrava. To ve svém rozpočtu pro letošní rok na nákup menstruačních vložek pro dívky z druhých stupňů základních škol vyčlenilo půl milionu korun.

„Situaci jsem konzultoval i s pedagožkami našich základních škol. Ty mi potvrdily, že se na ně často obracejí dívky, kterým dle svých možností poskytují hygienické potřeby, jež pořizují z vlastních prostředků,“ říká k dobročinné akci ze strany města Zbyněk Pražák, náměstek primátora zvolený za koalici SPOLU.

Menstruační pomůcky stát v Česku zdaňuje 21% DPH

Své rozhodnutí si městský odbor sociálních věcí a zdravotnictví předem ověřil v dotazníkovém šetření na druhých stupních základních škol. To u těch, kde jsou zřizovali škol městské obvody. V šetření oslovilo město 55 škol. O menstruační vložky zdarma pro své žákyně projevilo zájem 37 z nich napříč celým městem.

„Smyslem tohoto projektu je především poskytnout dívkám pocit jistoty. Že bez ohledu na jejich sociální status naleznou v případě potřeby v naprosto standardním režimu snadné řešení jejich problému,“ říká k menstruační chudobě Pražák.

Úsporný balíček dopadl na rodiče s dětmi. Zlevnily jen omalovánky

Složitou situaci mnohých dívek, které z finančních důvodu mají problémy se zajištěním menstruačních pomůcek v době školní výuky, pomůže podle něj nyní řešit město. Menstruační pomůcky od města zdarma letos dostanou školy, které o tuto pomoc pro své žákyně požádaly. A to diskrétní formou, ujišťuje vedení města.

Při návrhu tohoto projektu jsem se inspiroval zkušenostmi s řešením menstruační chudoby v některých západních zemích,“ říká náměstek primátora Pražák.

Británie má nulovou DPH na menstruační potřeby

V této souvislosti ale uveďme, že jsou to právě západní země, které DPH na menstruační pomůcky zařazují do snížených sazeb. Anebo je od daně z přidané hodnoty zcela osvobozují s argumentem, že menstruace není volba, ale nutnost. Navíc nedodržování hygieny v době měsíční periody vážně ohrožuje zdraví dívek a žen.

Minerálky i kojenecké vody od ledna zdraží, půjdou do 21% DPH

Nicméně Česko se tak v oblasti dostupnosti menstruačních pomůcek řadí nikoliv mezi rozvinuté ale rozvíjející se regiony. Na rozdíl například od sousedního Polska, kde se tyto potřeby zdaňují 5% sazbou DPH, v Německu 7% sazbou DPH a v Estonsku 9% sazbou.

A lépe na tom jsou i ženy a dívky na Slovensku, které státu z tohoto zboží odvádějí 9,5 procenta na DPH. Ale třeba ve Velké Británii se z menstruačních pomůcek neodvádí žádná daň z přidané hodnoty.

Závěrem pak dodejme, že i Evropský parlament doporučuje svým rozhodnutím snížit DPH na menstruační potřeby v unijních státech alespoň na pět procent. Ideálně pak tuto skupinu zboží od této daně osvobodit úplně.

Veronika Táchová

2 KOMENTÁŘE

  1. Co na to říci, náš stát je zkrátka a dobře vyžírka a to nejde jen o menstruační pomůcky, on je ten stát vyžírka i jinde, když si vezmeme onen konsolidační balíček jako takový. Máme zdanění jak v nějaké té severské zemi, ale občan z toho skoro nic nemá.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here