Kauza Krajské zdravotní ukazuje na manipulace se zakázkami

0
554
krajske_zdravotni
Ilustrační foto: Krajská zdravotní

V pondělí 19. února Policie ČR zadržela deset lidí kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu pro nemocnice. Ve stejný den o kauze v odpoledních hodinách informoval Úřad evropského veřejného žalobce [EPPO].

EPPO případ řeší, protože dodávka části lékařského vybavení pro nemocnice byla spolufinancována Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci programu „Pomoc při obnově soudržnosti a území Evropy“ [REACT-EU].

V tentýž den pak média přinášejí další novinku. Představenstvo Krajské zdravotní [KZ] odvolalo generálního ředitele Petra Malého. Řízením krajské společnosti představenstvo pověřilo Taťánu Soharovou. Informaci potvrdil předseda představenstva Ondřej Štěrba.

„V kontextu všech informací, které máme, nezbylo nám nic jiného, než odvolat ředitele společnosti doktora Malého, protože ty indicie opravdu nesvědčí v jeho prospěch,” uvedl s odstupem času Ondřej Štěrba.

Seznam Zprávy [SZ] doplňují informace přímo ze zásahu policie v KZ. A podle SZ policie zadržela jak generálního ředitele Petra Malého, tak obchodního náměstka Pavla Vorala. Celkem v pondělí 19. února ale zajistila deset lidí. Administrativní budovu KZ v Ústí nad Labem uzavřela na celý den. Národní centrála proti organizovanému zločinu [NCOZ] zasahovala rovněž v Nemocnici Jihlava. Jejím zřizovatelem je Kraj Vysočina.

V Krajské zdravotní pracuje 8 500 lidí

Krajská zdravotní patří mezi největší poskytovatele zdravotní péče v Česku. Zaměstnává 8 500 lidí. Seznam Zprávy dále rozviřují kauzu novými informacemi. Podle jejich zjištění Ministerstvo pro místní rozvoj ČR [MMR] v reakci na pondělní zatčení deseti manažerů v krajských nemocnicích zastavilo financování jejich projektů z evropských dotací. Celkově má jít o podporu ve výši 959 milionů korun.

„Hned, jak jsme obdrželi informace o zásahu, zastavili jsme financování projektů Krajské zdravotní a jihlavské nemocnice z evropských zdrojů,“ potvrdila SZ mluvčí MMR Veronika Hešíková.

Celkově mělo jít o patnáct projektů. Důvodem je podezření, že zadržení šéfové zdravotnických zařízení byli součástí organizované zločinecké skupiny. Údajně měli brát úplatky za přidělení konkrétních veřejných zakázek.

K manažerům KZ pak přibyli další podezřelí. Policie zadržela ještě šéfa jihlavské nemocnice Lukáše Veleva. A dále zástupce firem, které do nemocnic dodávaly techniku a zdravotnické pomůcky. EPPO uvedl, že jde o zločineckou organizaci, která působí nejméně od roku 2022.

Podle vedení EPPO skupina systematicky manipuluje s veřejnými zakázkami na zdravotnické potřeby pro nemocnice ve prospěch předem vybraných dodavatelů. A v některých případech i zajistí zdravotnické vybavení bez zahájení zadávacího řízení.

Audit v SÚKLu stál 1,9 milionu korun. Nikdo nikoho nesoutěžil

Škoda, kterou podezřelí z korupce způsobili rozpočtu EU při nákupu materiálu pro nemocnice a kterou policie dosud zdokumentovala, činí asi 25 milionů korun. Uvedl to evropský úřad.

Pro úplnost dodejme, že v roce 2021 krátce vedl jako předseda představenstva KZ exministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO]. Ten v ní ale i v roce 2021 skončil poté, kdy ho premiér Andrej Babiš [ANO] povolal zpět na ministerstvo. A to řešit pandemii covidu.

S čím a jak se v nemocnicích obchodovalo

Podle EPPO mezi zdravotnická vybavení, kterých se kauza týká, patřily operační stoly, zařízení pro laparoskopické a artroskopické operace, endoskopy, defibrilátory, chirurgické vrtačky a ventilátory. Předem určení dodavatelé měli podle vyšetřování možnost podílet se na vytváření zadávací podmínek v systému řízení veřejných zakázek ještě před vyhlášením.

Zatímco představenstvo Krajské zdravotní v Ústí nad Labem ředitele Malého z funkce ještě v den zásahu odvolalo, tak rada Kraje Vysočina se zatím ředitele Nemocnice Jihlava Veleva odvolat nechystá. Zadržení se podle hejtmana Vítězslava Schreka [ODS a STO] může stát komukoliv. A není důvodem k odvolání, vysvětlil.

Již i sociální služby mohou žádat o dotace z REACT-EU

Vedením nemocnice jsou kvůli nepřítomnosti ředitele Veleva, který stojí v jejím čele od roku 2010, pověřeni jeho náměstci. Zásah NCOZ trval podle mluvčí nemocnice Moniky Zachrlové v pondělí 19.2. přibližně od 6:00 do pozdních večerních hodin. A nebylo možné dostat se na ředitelství. Nyní už funguje běžný provoz i na ředitelství nemocnice.

–ČTK/RED–

Aktualizace 22.2.: Soud poslal do vazby bývalého generálního ředitele ústecké firmy KZ Petra Malého a další čtyři obviněné v kauze údajného manipulování nemocničních zakázek. Ve vazbě skončil například i ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev. / Rada Kraje Vysočina také odvolala ředitele Nemocnice Jihlava Lukáše Veleva, toho soud kvůli podezření z korupce poslal ve středu do vazby. Novým ředitelem je technický náměstek nemocnice Alexander Filip.

 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here