Genomička Markéta Tomková získala Cenu Czexpats in Science

0
132
Marketa_Tomkova
Mgr. Markéta Tomková, DPhil po vystudování informatiky na MFF UK získala doktorát na University of Oxford, Nuffield Department of Medicine. V minulosti působila na University of California, teď na University of Oxford. / Foto: Ludwig Institute for Cancer Research, Nuffield Department of Medicine at the University of Oxford

Česká genomička Markéta Tomková, která působí na Oxfordské univerzitě, získala Cenu Czexpats in Science. Ocenění míří na české vědkyně a vědce, kteří působí v zahraničí. Zároveň ale i udržují profesní a osobní vazby s Českou republikou.

Jsem velmi vděčná Czexpats in Science za toto vzácné ocenění,“ uvedla Markéta Tomková, která se specializuje na výzkum rakovinových nádorů.

Czexpats in Science je zapsaný spolek, který propojuje české vědce v zahraničí mezi sebou a s vědci a vědeckými institucemi v České republice. Zároveň pomáhá vědcům v zahraničí s orientací v prostředí české vědy a usnadňuje návrat českých vědců domů. Důležitá je podpora mobility českých vědců prostřednictvím sdílení zkušeností a informací.

„Iniciativa Czexpats in Science spojuje komunitu více než tisícovky českých vědkyň a vědců, kteří působí či dříve působili v zahraničí,“ představuje spolek českých vědců se zkušeností v zahraničí jeho ředitel Matouš Glanc.

Čím se zabývá Markéta Tomková

Stránka Oxfordské univerzity, která se v rámci Ludwig Institute for Cancer Research věnuje výzkumu Markéty Tomkové a jejího týmu, její práci popisuje jako snahu o porozumění vzájemných vztahů mezi mutagenezí a epigenomikou a vzniku rakoviny.

Mutageneze nebo též genotoxicita je proces, při němž dochází působením mutagenních faktorů, mutagenů, k poškození DNA. Epigenomika je vědní podobor genetiky, který zkoumá změny chování našich genů.

Cílem naší skupiny je porozumět tomu, jak se mutageneze a epigenomika vzájemně ovlivňují, aby způsobily rakovinu. A jak můžeme získané poznatky využít pro účinnou prevenci, detekci a léčbu rakoviny,“ říká k výzkumu Tomková.

Ve výzkumu její tým využívá výpočetní modely k rozboru mechanismů způsobujících rakovinu založených na velkých multi-omických souborech dat. Výsledky bádání se ověřují ve specializovaných laboratořích.

„Podobně jako se detektivové snaží hledat stopy na místě činu a vypátrat jednotlivé podezřelé, my měříme mutace v DNA nádoru a pomocí výpočetních a experimentálních metod se snažíme rozklíčovat, co tyto mutace způsobilo a jak vznikly,“ popisuje na stránkách Czexpats in Science práci svého týmu laické veřejnosti Markéta Tomková.

Vědkyně získala 75 000 korun a skleněnou sošku

Markéta Tomková je vůbec první oceněnou osobou v soutěži Cena Czexpats in Science. Na jejím prvním ročníku se podílela společnost Diana Biotechnologies, česká biotechnologická společnost s vlastním výzkumem a vývojem. V oblasti molekulární diagnostiky je největším českým výrobcem PCR testů na covid-19 a další virová onemocnění. Firma vznikla v roce 2018 při Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.

Prague.bio představí nové biotechnologie investorům

Díky podpoře společnosti Markéta Tomková převzala finanční prémii 75 000 korun. Získala i unikátní skleněnou sošku z dílny českých designerů Kláry Janypkové a Tomáše Kučery. Kučera je studentem UMPRUM v ateliéru Ronyho Plesla a má vlastní sklářský ateliér ve Světlé nad Sázavou. Klára Janypková je produktová a interiérová designérka. Absolvovala obor Design na Fakultě Architektury ČVUT.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here