Komáry přenášený červ napadá už i psy v Česku

0
11923
komary
Středočeský jezevčík Koko je zdravý jako řípa. Jeho kolegové na Slovensku nebo i v Maďarsku jsou už ale v podstatně vyšším riziku, že se mohou nakazit červím parazitem. / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Na desítky tisíc korun vyjde léčba psa nakaženého červím parazitem. Ten se zprvu uhnízdí v plicích a později se přesouvá k srdci. A nemoc přenášená komáry se v posledních letech dostává i do Česka. Rozšířila se už na Slovensku a v Maďarsku.

Zárodky parazita se dostávají do těla psa po přisátí komára, který je při sání vylučuje do jeho krve. První týdny i měsíce od nákazy se nic nápadného neděje. V té době už se v těle psa ale vyvíjí z malých zárodků červi, kteří se nejdříve usídlí v jeho plicích. Později se přesouvají k srdci, kde dorůstají délky až 30 centimetrů. To už nejen veterinární lékař, ale i majitel na psovi vidí příznaky parazitárního napadení. Dospělí parazité později produkují nové larvy, které se opět přisátím komára dostávají do organismu dalších psů.

„Infekce často nemá výrazné příznaky. Někdy můžeme u psů pozorovat zadýchávání po aktivitě doprovázené kašlem nebo větší únavu. V takovém případě už je ale nemoc v pokročilém stadiu,“ přibližuje projevy nemoci odborně zvané srdeční dirofilarióza Martina Miterpáková z Parazitologického ústavu Slovenské akademie věd v Košicích.

Při podezření na nemoc nebo při pobytu v místech s vyšším rizikem nákazy tímto parazitem doporučuje Miterpáková navštívit veterinární praxi. Psa v ní otestují pomocí jednoduchého krevního testu. Ten mimo jiné nákazu odhalí ještě před jejími klinickými příznaky.

Srdečním červem se nakazí i člověk, zatím jen výjimečně

Nákaza srdečním červem od komára podle ní hrozí z evropských států na východě, přesněji na Slovensku, ale i v Maďarsku. Parazit se hodně objevuje i v jihoevropském regionu, a sice v Řecku, Itálii a ve Španělsku, dodává vědkyně. Mimo Evropu se s parazitem nikoli výjimečně setkávají veterináři ve Spojených státech a v jihoafrických státech.

Parazitem se podle Miterpákové mohou od komára nakazit i lidé. I když jde zatím spíše jen o vzácné případy.

„Člověka neinfikuje nemocný pes. Přenos zárodků probíhá stejně jako u zvířat komářím bodnutím. V našich končinách evidujeme u lidí spíše případy podkožní formy dirofilarie,“ mírní obavy z nákazy červem u lidí.

Zvířata se dožívají vyššího věku díky lepší péči, říká veterinářka

Se srdečním červem se stále častěji setkávají ve svých ordinacích i čeští veterináři. Přisuzují to změnám klimatu, častému cestování se psy a přesunem komárů do dříve pro ně chladnějších regionů.

„Teď máme v péči pejska, který se nakazil Dirofilaria immitis při krátké návštěvě na Slovensku. Na onemocnění se přišlo náhodou, když jeho majitel řešil jiný zdravotní problém zvířete,“ říká Andrea Štusáková z veterinární praxe v Litomyšli.

Psy nakažené červem a často i více červy léčí podáváním antivirotik pomocí injekcí. Látka se píchá hluboko do bederního svalu, často při plném uspání psa. Po každé injekci je třeba zachovat u psa klidový režim, zdůrazňuje.

Hlavní riziko léčby spočívá v tom, že velké množství usmrcených parazitů může způsobit vznik krevních sraženin – tromboembolii. Je třeba vždy dopředu zvážit, zda pacient takovou léčbu zvládne,“ poukazuje na riziko náročné léčby doktorka Štusáková.

Léčba komáry přenášeného parazita vyjde na 50 tisíc Kč

S léčbou srdečního červa má vlastní zkušenost i paní Kateřina z Českolipska. Ta si adoptovala fenku Fíbí z místního útulku. Při přebírání fenky jí pracovník útulku řekl, že je u Fíbí potřeba doléčit červivost. To ale paní Kateřina vůbec netušila, o co přesně půjde a jak náročná taková léčba nakonec bude.

„Trvalo víc než půl roku, než se Fíbí úplně uzdravila a konečně se z ní stal šťastný pejsek. Léčba se vyšplhala téměř na 50 000 korun, ale zachránila Fíbí život,“ říká majitelka ze srdeční červivosti vyléčené Fíbí.

Veterináři varují majitele psů před Aujeszkyho chorobou

Kvůli stále častěji se objevující nákaze srdečním červem u psů i v Česku veterináři doporučují před cestou do rizikových oblastí podat psovi preventivně antiparazitika. K tomu je navíc na cestě i při pobytu na daném místě chránit repelenty. Anebo své psí kamarády zkrátka nechat doma, aby u nich neriskovali případnou nákazu nebezpečným červem.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here