Za léčbu otravy cuketou dostala zlínská lékařka mezinárodní cenu

0
4288
cuketou
MUDr. Babeta Čápková získala mezinárodní ocenění za popis případu otravy hořkou cuketou, kterou loni na podzim řešili lékaři zlínské nemocnice. / Foto: KNTB

Loňskou otravu hořkou cuketou popsala na mezinárodním kurzu internistů v polském Krakově mladá lékařka Interního oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně [KNTB] Babeta Čápková. A za svou kazuistiku si odnesla první místo.

Příčinu akutního stavu čtyřiapadesátileté ženy řešili internisté zlínské nemocnice loni na podzim. Pacientku tehdy do nemocnice přivezla záchranka. Žena trpěla vodnatými průjmy, silnou křečí břicha a kvůli dehydrataci skončila až v bezvědomí. Lékaři si tehdy lámali hlavu, co stojí za jejím stavem. Jelikož se nepotvrdilo zánětlivé onemocnění. Nakonec se ukázalo, že se žena otrávila zapečenou cuketu.

„Její stav byl opravdu dramatický. Začali jsme podávat infuze, provedlo se CT břicha, kde byl popsán obraz těžkého otoku sliznice žaludku, tlustého střeva a výrazné změny na játrech,“ popsal nález loni v říjnu vedoucí lékař Interní JIP KNTB Ilja Ryšavý.

54letá žena ze Zlínska skončila na JIP kvůli jedovaté cuketě

O intoxikaci začali lékaři uvažovat poté, kdy jim pacientka řekla, že večeřela zapečenou cuketu, která jí přišla hořká. Tomu odpovídaly výsledky CT, které ukázaly na postižení tkání, které byly v přímém kontaktu s toxinem. Šlo o žaludek, střeva a játra. Poté v internetové databázi našli lékaři několik popisů podobných případů otrav, ke kterým došlo po požití tykvovité zeleniny s obsahem cucurbitacinu. Takovou možnost zlínským lékařům potvrdilo i pražské Toxikologické informační středisko.

Otrava cuketou zaujala i kolegy ze zahraničí

Výjimečnou medicínskou kazuistiku otravy hořkou cuketou nyní popsala na celosvětovém kurzu internistů MIRCIM [McMaster International Review Course in Internal Medicine] zlínská internistka Babeta Čápková. A výjimečným případem odbornou porotu zaujala natolik, že si za něj odnesla první místo.

„Příběh o otravě cuketou zaujal spoustu kolegů. Několik účastníků konference za mnou dokonce přišlo s podezřením, že lehkou formu otravy kukurbitaciny prodělali, nebo své příbuzenstvo varovali, ať nejí hořké cukety,“ uvedla k ocenění Babeta Čápková.

Na kurzu internistů přednesli jeho účastníci z celého světa celkem 90 klinických případů. Dvacet z nich pak podle Čápkové vybrala odborná porota k ústní prezentaci. V závěrečném hlasování porotci udělili první cenu právě zlínské lékařce Babetě Čápkové.

Intoxikace syrovou fazolí se blíží otravě kyanovodíkem

Případ otravy hořkou cuketou s obsahem takzvaných kukurbitacinů vybrala do soutěže Česká internistická společnost spolu s dalšími šesti účastníky.

„Celosvětově je popsáno jen několik desítek takových případů. Vzhledem k mimořádnosti typu otravy šlo o diagnostický oříšek i pro lékaře naší intenzivní péče. Chtěli jsme se proto s ostatními kolegy podělit o tuto zkušenost,“ řekl k mezinárodnímu úspěchu primář Interního oddělení KNTB Vladimír Kojecký s tím, že první místo je tak velkým oceněním společné práce celého oddělení.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here