54letá žena ze Zlínska skončila na JIP kvůli jedovaté cuketě

0
16346
cukete
Foto: Pixabay.com

Až do bezvědomí přivedla čtyřiapadesátiletou paní Stanislavu ze Zlínska otrava cucurbitacinem obsaženém v cuketě. A to i po její tepelné úpravě. Lékaři varují, že na jedovatou cuketu i jinou tykvovitou zeleninu upozorní hořká chuť.

Na jednotce intenzivní péče Krajské nemocnice T. Bati [KNTB] nedávno skončila paní Stanislava kvůli náhlým a silným křečovitým bolestem břicha, vodnatému narůžovělému průjmu a slabosti. Infekci s ohledem na průběh stavu pacientky lékaři vyloučili a na případný zánět neukazovaly laboratorní výsledky. Nakonec se ukázalo, že Stanislava se otrávila poté, kdy snědla zapečenou cuketu. Tu dostala od známých ze zahrádky.

„Jídlo jsem jedla s chutí, ale po snězení asi dvou třetin se mi chuť začala zdát podivně nahořklá. Bohužel jsem jídlo celé dojedla,“ vypráví pacientka.

Asi po třech hodinách začaly přicházet bolesti břicha, později doprovázené obrovskými křečemi a vodnatým průjmem narůžovělé barvy. Bolesti neustupovaly, naopak zesilovaly.

Na otravu upozorní náhlé bolesti břicha, průjmy i zvracení

Do nemocnice se paní Stanislava dostala po několika hodinách od požití jídla. To už v těžce dehydratovaném stavu a silnými bolestmi břicha.

„Její stav byl opravdu dramatický. Začali jsme podávat infuze, provedlo se CT břicha, kde byl popsán obraz těžkého otoku sliznice žaludku, tlustého střeva a výrazné změny na játrech,“ popisuje vedoucí lékař Interní JIP KNTB Ilja Ryšavý.

Intoxikace syrovou fazolí se blíží otravě kyanovodíkem

Na významně poškozená játra ukázaly i krevní testy. Paní Stanislava kvůli neustupujícímu zvracení a průjmům už byla podle lékařů tak vyčerpaná, že na chvíli ztratila vědomí.

Zpočátku si lékaři příčinou náhlého akutního stavu paní Stanislavy lámali hlavu. Průběh stavu pacientky byl totiž již od počátku dost netypický pro infekci. Laboratorní výsledky nevykazovaly zvýšené hodnoty, proto lékaři zánět v těle vyloučili. Při gastroenteritidě zase nebývá nástup potíží tak rychlý a bývá při ní i jiný charakter průjmů. Nález na játrech vypadal navíc dost netypicky. Pro jistotu proto lékaři pacientce nasadili antibiotickou širokospektrální terapii.

Otrava po cuketě i jiné tykvovité zelenině

O intoxikaci začali lékaři uvažovat vzhledem k tomu, že paní Stanislava uvedla, že večeřela zapečenou cuketu, která jí přišla hořká. A výsledky CT ukázaly hlavně na postižení tkání, které byly v přímém kontaktu s toxinem, tedy žaludek, střevo a játra.

„Musím říci, že do té doby jsem nikdy o intoxikaci hořkou cuketou neslyšel. Ale protože nám pak pacientka o konzumaci cukety řekla, sestřičky napadlo, jestli se nemohla tímto způsobem otrávit,“ říká Ilja Ryšavý.

A skutečně, v internetové databázi našli zdravotníci KNTB několik popisů podobných případů otrav, ke kterým došlo právě po požití tykvovité zeleniny s obsahem cucurbitacinu. Takovou možnost zlínským lékařům potvrdili odborníci z Toxikologického informačního střediska pražské Všeobecné fakultní nemocnice. Ovšem nikdy se nesetkali s takto vážným průběhem otravy po požití tykvovité zeleniny.

Medvědí česnek se dá zaměnit za prudce jedovatý ocún

Podle odborníků na toxikologii se látka cucurbitacin objevuje v některých typech zeleniny. Například právě v cuketách nebo i jiné tykvovité zelenině. Látku rostlina většinou tvoří v reakci na stres.

„Zásadním poučením asi je, aby lidé kousek takové zeleniny ochutnali již před případnou tepelnou úpravou a v žádném případě ji nekonzumovali v případě hořké nebo jinak podivné chuti,“ upozorňuje Ilja Ryšavý.

A jak dopadla paní Stanislava? Naštěstí pro ni otrava cuketou dopadla dobře a lékaři ji po šesti dnech strávených v nemocnici na lůžku propustili do domácí péče. Nyní už se cítí podstatně lépe. Všechny milovníky cuket a jiné tykvovité zeleniny varuje, aby ji nejprve kousek ochutnali. A pokud je i jen trochu hořká, tak ji určitě nejedli.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here