Jednání protestujících lékařů s ministrem výsledek nepřineslo

0
1222
lekaru
Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Dnešní [11.10.] schůzka zástupců Sekce mladých lékařů České lékařské komory s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem [TOP 09] na prosinec plánovaný protest lékařů neodvrátila. Příští týden se chystá schůzka s resortem práce.

Ani říjnová schůzka zástupců Sekce mladých lékařů ČLK s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem nevyřešila nespokojenost především mladých lékařů sloužících v nemocnicích vysoké počty přesčasů. Sekce mladých lékařů požaduje zvýšení základních platů tak, aby nebyli lékaři odkázaní na přivýdělky z přesčasů.

Podle Válka se na dnešním setkání řešily hlavně další návrhy lékařů a problémy, se kterými se někteří setkávají při odmítnutí odsloužit dobrovolné přesčasy. Zásadní pro vyřešení současné situace bude podle ministra schůzka na Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR [MPSV] příští týden.

Ministr rovněž uvedl, že MPSV se podařilo získat výjimku Evropské komise pro 24hodinové směny v nemocnicích. Resort práce a sociálních věcí ale tvrzení ministra Válka nepotvrdil. K tématu chystá svolat na příští týden tiskovou konferenci.

Lékaři chtějí dosáhnout svých požadavků tím, že vypovědí dobrovolné přesčasy, které by měli odpracovat v prosinci. Podle Sekce mladých lékařů ČLS se do iniciativy zapojilo téměř 6000 lidí. Akutní péče ohrožena nebude, plánovaná péče už ale ano.

„Pokud by k domluvě nedošlo, tak by to znamenalo poměrně výrazné omezení dostupnosti plánované péče. Věřím tomu, že akutní péče ne,” řekl předseda Sekce mladých lékařů ČLK Jan Přáda.

Zřejmě tak budou muset být odložena prosincová vyšetření nebo operace. Ministr řekl, že ho ředitelé státních nemocnic ujistili v tom, že akutní péči službami pokryjí.

Zrušení zákazu 24hodinových směn MPSV nepotvrdilo

Novela zákoníku práce platná od října zdvojnásobila roční objem dobrovolných přesčasů zdravotníků až na 832 hodin ročně. To je až na 104 pracovních dní. Dále zákon výslovně zakazuje sloužit dosud tolerované 24hodinové směny. Ministři zdravotnictví a práce již lékaře ubezpečili, že změny vrátí na původní úroveň poslaneckým návrhem novely. Předložit ho chtějí příští týden.

„Pokud jsou 24hodinové směny vyřešené, pak je navýšení přesčasové práce zbytečné,” řekl ministr Válek.

Ministerstvo práce a sociálních věcí získání výjimky, o které již hovoří ministr Válek, ale nepotvrdilo.

„Aktuálně probíhají intenzivní jednání s ministerstvem zdravotnictví a společně analyzujeme také vyjádření Evropské komise. K tomuto tématu plánujeme v nadcházejícím týdnu tiskovou konferenci,” uvedl vedoucí oddělení komunikace MPSV Jakub Augusta.

Jurečka: Lékaři dobrovolné přesčasy sloužit nemusejí

Lékaři dále žádají dodržení memoranda, které uzavřeli s vládou v roce 2011 po protestní akci Děkujeme, odcházíme. To mělo garantovat lékaři základní mzdu ve výší 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy. Tedy základní nástupní mzdu zhruba 60 000 korun, u nejzkušenějších lékařů pak až 150 000 korun měsíčně. V současné době podle nich tvoří až polovinu odměny lékaře peníze za služby a přesčasy.

“Trestání” mladých lékařů v nemocnicích

Předseda Lékařského odborového svazu – Českého svazu lékařů Martin Engel minulý týden řekl, že nástupní plat lékaře činí v průměru 40 000 korun. A žádané navýšení je u nastupujících lékařů o 50 procent a u nejzkušenějších až 85 procent.

„Ve zdravotnictví se platy kontinuálně zvyšují,” reagoval na jeho slova ministr Válek.

V úhradové vyhlášce pro příští rok je podle něj přímo napsané, že nemocnice musí polovinu příjmů z veřejného zdravotního pojištění dávat na platy. Už dříve ale odmítl navýšení tabulkových platů. Rozdělení peněz nechává na vedení nemocnic.

Mladí lékaři přesčasy nepřemohli, ministři ale chtějí jednat

S ministrem Válkem dnes mladí lékaři probírali i případy, kdy lékaře odmítající přesčasy vedení nemocnic či oddělení postihuje.

„Diskutovali jsme, že v některých nemocnicích snad dochází k tomu, že jsou mladí lékaři v předatestační přípravě pod tlakem, jsou po nich požadovány některé věci, které jsou podle mého názoru absolutně nekorektní,” vyjádřil se k věci ministr zdravotnictví.

Sekce mladých lékařů ČLK upozorňuje na případy, kdy lékař není uvolněný na kurzy nebo stáže, které potřebuje pro vzdělávání. Či mu nadřízený zruší dovolené. Podle Přády ví Sekce o stovkách takových případů, někde je to i praxe celého oddělení. Podle něj by mělo ministerstvo stanovit kontaktní místo, na něž by se lékaři v těchto situacích obraceli.

–ČTK/RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here