Lékaři v nemocnicích vypoví přesčasy do konce září

0
1609
prescasy
Foto: Pixabay.com

Sekce mladých lékařů České lékařské komory [ČLK] trvá na úpravě maximálních limitů pro přesčasy a rovněž na řešení jejich odměňování tak, aby jejich výdělky  nezávisely na přesčasové práci. Jinak přestanou od prosince služby navíc sloužit.

K požadované změně v novele zákoníku práce, která by nenavyšovala počty hodin, které mohou zdravotníci odsloužit dobrovolně přesčas, dosud nedošlo. Sekce mladých lékařů ČLK si tak trvá na svém a od prosince přestanou někteří nemocniční lékaři služby navíc sloužit.

„Je pravděpodobné, že by se v takovém případě odkládala plánovaná péče. A lékaři by byli staženi na akutní péči,” přiblížil možný scénář předseda Sekce Jan Přáda.

Dohody o přesčasové práci chtějí lékaři podle něj vypovídat do konce září. To proto, aby nemocnice měly dva měsíce na přípravu výpadku až 24 tisíců služeb. Péči o pacienty to podle Jana Přády neohrozí.

V současné době může podle zákoníku práce zaměstnavatel nařídit všem pracovníkům 150 hodin přesčasů za rok, u zdravotníků je možnost dobrovolně pracovat až 416 hodin. Novela navyšuje dobrovolný objem hodin až na dvojnásobek. U zdravotnické záchranné služby na více než tisíc hodin ročně.

Válek prý byl proti “pozměňováku” Víta Kaňkovského

Jan Přáda se svými kolegy minulý týden jednal s ministry resortů zdravotnictví a práce avšak zatím bez reálného výsledku. Lékaři dostali pouze příslib k dalšímu setkání. Nyní ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] uvedl, že už má plán, jak řešit nevoli především mladých lékařů v nemocnicích.

„Věřím, že tento návrh bude vyhovovat mladým lékařům a tento problém vyřeší,” řekl Válek bez dalších podrobností, které chce, jak uvedl, nejdříve sdělit ministru Jurečkovi.

Jurečka: Lékaři dobrovolné přesčasy sloužit nemusejí

Další jednání se zástupci mladých lékařů naplánovala ministerstva na resortu práce a sociálních věcí [MPSV] na 20. října.

„Musíme najít řešení. Jsem si vědom toho, že tak, jak ten pozměňovací návrh prošel, tak je to velký problém,” dodal Válek s tím, že sám byl proti pozměňovacímu návrhu poslance Víta Kaňkovského [KDU-ČSL].

Odbory chtějí výsluhy pro zdravotníky a zrušit přesčasy

Zdravotnické odbory a ČLK ministrovi už i představily společné požadavky. Mezi ně patří zrušení nového paragrafu zákoníku práce, který se týká přesčasové práce a zrušení zákazu 24hodinových pracovních směn. Odboráři zdůraznili i nutnost změn ve výši odměňování. Žádají navýšení tabulkových platů, na čemž ale podle Válka nepanuje v pětikoalici shoda.

„V samostatném zákoně chceme upravit odměňování tak, aby naplnily závěry slibu, který dal v roce 2011 zdravotníkům ministr Heger,” řekla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková.

Svaz dlouhodobě prosazuje sjednocení výše platů ve státních nemocnicích se mzdami u krajských a jiných zřizovatelů. Nyní nově požaduje navázání výše odměn na průměrnou mzdu podobně, jako je tomu u učitelů. Odboráři po vládě žádají také zavedení výsluh, nároku na lázně nebo zachování benefitů ve stávající výši, kterou má snížit vládní konsolidační balíček.

Vojáky, celníky a policisty obchází strach, že přijdou o výsluhy

Ministr Válek již dříve zmínil, že připravuje například změny v systému dohodovacího řízení, které by měly zajistit dohody o rozdělení peněz ze systému veřejného zdravotního pojištění mezi jednotlivé segmenty. Dohodovací řízení v praxi příliš nefunguje a dohody uzavírají segmenty v posledních letech spíše vzácně.

„Zákon o zdravotním pojištění bude vypuštěn do připomínkového řízení v říjnu. V prvním pololetí příštího roku bych ho chtěl předložit Poslanecké sněmovně,” dodal.

Příští rok slibuje ministr Válek Sněmovně předložit rovněž návrh na vícezdrojové financování zdravotnictví, které by do systému zřejmě nově přineslo i zdravotní připojištění.

Podle Válka se každá změna ve zdravotnictví projeví až za pět až deset let. Na směřování zdravotnictví by podle něj měla být politická shoda. Jinak se změny ani nestihnou projevit a další vláda přistoupí na jejich zrušení.

–ČTK/RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here