Bez občanky. ČPZP je první zdravotní pojišťovnou, která plošně a v předstihu spustí akceptaci eDokladu

0
85
eDoklady
Foto: ČPZP

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna [ČPZP] jako první zdravotní pojišťovna umožní svým klientům prokazovat svou totožnost v aplikaci eDoklady. Novinka bude dostupná na všech sto pobočkách ČPZP po celé republice od 1. června.

To je o sedm měsíců dříve, než požaduje zákon. Povinnost umožnit prokazování totožnosti přes aplikaci eDoklady na pracovištích mají totiž zdravotní pojišťovny až od 1.1. 2025.

„Česká průmyslová zdravotní pojišťovna se svým 1,3 milionu klientům snaží vycházet maximálně vstříc a co nejvíce zkvalitňovat poskytované služby. Je pro nás samozřejmostí, že akceptaci elektronického dokladu zahájíme s víc jak půlročním předstihem před zákonným termínem. Jde jednoznačně o krok, který usnadní komunikaci, samotné ověření je rychlé a pohodlné,“ uvádí tisková mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Aplikace eDoklady umožňuje mít svůj digitální občanský průkaz bezpečně uložený v mobilu a usnadňuje komunikaci s úřady. Od letošního ledna tuto aplikaci využívají ústřední správní úřady. To znamená všechna ministerstva a další orgány.

Aplikaci eDoklady nabídne ČPZP již letos v červnu

Od července 2024 budou mít tuto povinnost rovněž policie, soudy, finanční úřady, úřady práce, ČSSZ, živnostenské úřady, katastrální úřady, matriční úřady, kraje či obce s rozšířenou působností. Od ledna 2025 pak přibydou ostatní orgány veřejné moci. A soukromé osoby, jimž právní předpis stanovuje ověřit něčí totožnost nebo jiný osobní údaj.

O zajištění léčby loni požádalo ČPZP na 8 000 klientů. Řeší se hlavně léčba v ČR

V ČPZP budou stojánky s QR kódem a logem aplikace eDoklady umístěny přímo na přepážce. Využijí je pojištěnci ČPZP, občané České republiky, vlastnící občanský průkaz. Ten s sebou klienti od června na pobočku ČPZP fyzicky nosit nemusejí. Prokážou se dokladem v aplikaci přes naskenovaný QR kód.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna registruje více než 1,3 milionu klientů. Třetí největší zdravotní pojišťovna v zemi má sto poboček po celé republice. Klientům spolu s dostupnou a kvalitní zdravotní péčí nabízí atraktivní příspěvky a programy plné výhod, slev a bonusů.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here