ČPZP nově přispěje 4 000 Kč na vyšetření před početím

0
944
pred_pocetim
Foto: Pixabay.com

Do nabídky preventivních programů zařadila Česká průmyslová zdravotní pojišťovna [ČPZP] od letoška příspěvek 4 000 Kč na genetické vyšetření ještě před početím. Letos z fondu prevence ČPZP rozdělí celkem 378 milionů korun.

Příspěvek na prekoncepční genetické vyšetření, tedy ještě v době před plánovaným otěhotněním, zařadila ČPZP do svého portfolia příspěvků z fondu prevence od letošního ledna. Výše příspěvku v programu BabyGen činí 4 000 korun a dostat ho může každý z páru ve věku 18 a více let.

„Příspěvek je pro páry, které plánují početí a chtějí mít dopředu jistotu, že jejich miminko bude v pořádku,“ říká k novému příspěvku mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová s tím, že tedy nejde o vyšetření v těhotenství.

Genetické vyšetření cílí na odhalení genetických mutací a rizika nejrůznějších genetických onemocnění.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna pro letošní rok dále navýšila rozpočet fondu prevence, ze kterého se příspěvky na posílení zdraví hradí. A to o 38 milionů korun na 378 milionů korun.

4000 Kč na genetické vyšetření před početím

Program BabyGen ČPZP spadá do nabídky pro ženy a muže od 18 let. Příspěvek na genetické vyšetření ve výši až 4 000 korun tak může využít každý z páru. Žádost o příspěvek podávají pojištěnci on-line prostřednictvím mobilní aplikace Zdraví v mobilu. Další variantou doložení dokumentu je pomocí E-přepážky ČPZP. A zůstává možnost podat žádost osobně na pobočce pojišťovny nebo ji odeslat poštou či datovou schránkou.

Doklad o úhradě ale nesmí být v době podání žádosti starší než tři měsíce, upozorňuje mluvčí pojišťovny. Žádosti o příspěvek na prekoncepční vyšetření mohou klienti ČPZP poukazovat po celý rok 2024, nejpozději však k 31.12.2024.

Toxoplazmózu u těhotných odhalí test, ženy si o něj ale musí říct

Těhotné ženy pak mohou z preventivního programu ČPZP požádat o příspěvek až 2 500 korun na nadstandardní vyšetření v těhotenství. To z programu Manažerka mateřství.

„Tento program spolu s programy Letní tábory, Pravidelný pohyb a Očkování patří mezi pojištěnci k nejžádanějším,“ říká mluvčí pojišťovny.

Za zmínku stojí i příspěvky pro bezpříspěvkové dárce krve, plazmy a kostní dřeně. Kompletní přehled programů je na odkazu zde.

Tři ultrazvuky při nekomplikovaném těhotenství

Ženy s nerizikovou graviditou podstupují tři ultrazvuková vyšetření, která jim hradí zdravotní pojišťovna. Za ostatní už si těhotné připlácí z vlastních peněz.

Úhrada ultrazvukových vyšetření ze zdravotního pojištění vychází z doporučených postupů České gynekologické a porodnické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně [„Zásady dispenzární péče ve fyziologickém těhotenství“ a „Pravidelná ultrazvuková vyšetření v průběhu prenatální péče].

Těhotenství brání i děložní myomy. Své o nich ví i 30letá Jitka

Doporučené postupy stanovují minimální náplň a frekvenci vyšetření. Taková ultrazvuková vyšetření se považují za standardní péči o těhotnou ženu s nízkým rizikem. Dodržují se u každé gravidní ženy, pokud neexistují jiné závažné důvody. Pokud by se během těhotenství nějaké komplikace objevily, pak se přistupuje k dalším krokům v péči o těhotnou ženu. Ta může na doporučení lékaře absolvovat i další ultrazvuková vyšetření hrazená z pojištění.

Riziková těhotenství a další vyšetření plodu

Standardní první ultrazvukové vyšetření provede gynekolog do 14. týdne těhotenství. Při něm zjišťuje počet plodů, vitalitu plodu a stanoví termín porodu. Druhé ultrazvukové vyšetření je takzvaný screening, který odhaluje případné patologie plodu. Standardně ho lékař provede ve 20. až 22. týdnu těhotenství. Rovněž zhodnotí vitalitu plodu a biometrii. Zaznamená jeho hmotnost, morfologii, lokalizuje placentu a objem plodové vody.

Třetí ultrazvukové vyšetření u běžného těhotenství se provádí ve 30. až 32. týdnu gravidity. Gynekolog se při něm opět zaměří na vitalitu a polohu plodu, jeho hmotnost, placentu a objem plodové vody. Další ultrazvuková vyšetření si ženy s nekomplikovaným těhotenstvím hradí jako samoplátkyně, tedy ze svých peněz.

Nadstandardní ultrazvuková vyšetření – nehrazená z veřejného zdravotního pojištění
  • Kombinovaný screening v 1. trimestru těhotenství, neboli prvotrimestrální biochemický a ultrazvukový screening. Zdravotní pojišťovny na něj často přispívají ze svých fondů prevence.
  • Podrobné hodnocení morfologie plodu při ultrazvukovém vyšetření ve 20.–22. týdnu těhotenství. Podrobnější vyšetření nad rámec základního hrazeného screeningového ultrazvukového vyšetření.
  • Ultrazvukový screening růstové restrikce plodu ve 36.–37. týdnu těhotenství.

Tato vyšetření specialisté zajišťují po dohodě mezi těhotnou ženou a lékařem a hradí si je pacientka na základě nabídnuté ceny.

Ženy, u nichž lékař vyhodnotí těhotenství jako rizikové, pak mají nárok na další z pojištění hrazená vyšetření. K rizikovým patří například vícečetná těhotenství nebo ta, kdy se u ženy rozvine takzvaná těhotenská cukrovka. Anebo při embolií či výskytu děložních myomů.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here