Těhotenství brání i děložní myomy. Své o nich ví i 30letá Jitka

0
2141
delozni_myomy
Děložní myomy stály za neúspěšným těhotenstvím u Jitky. Nakonec se jí povedlo zdravotní problém překonat a se svým partnerem mají dnes devítiměsíčního syna Ondráška. / Foto: Rodinné album pacientky Jitky

Nezhoubné nádory neboli myomy se objevují častěji u žen po čtyřicátém roce věku. Nevyhýbají se ale ani mladším ženám, kterým děložní myomy často brání v těhotenství. A s myomy v děloze se od svých dvaceti let potýká i pacientka Jitka.

Na nezhoubné nádory v děložní dutině dnes již 30letou Jitku a matku devítiměsíčního Ondráška upozornily silné bolesti břicha a nezvykle silná menstruace. Bylo jí dvacet let.

„Vystřídala jsem tenkrát několik lékařů a všichni se snažili zastavit růst myomů hormonální léčbou. Nikdo neuvažoval o operaci,“ říká k onemocnění Jitka.

Později odcestovala na studijní stáž do Španělska, kde se její zdravotní stav zhoršil a myomy ji v cizině odoperovali. Po návratu do Česka se s partnerem rozhodli založit rodinu. Jenže se ukázalo, že jí v děloze vyrostl další myom. Lékaři ho doporučili odstranit, s čímž Jitka souhlasila. Při zákroku jí navíc přišli na endometriózu. Jde o onemocnění, kdy se tkáň podobná děložní sliznici rozrůstá na jiných místech v těle. Například ve vejcovodech, na vaječnících či jinde v dutině břišní. A takové tkáňové změny stojí za ženskou neplodností.

„Po zákroku mi v nemocnici řekli, že by bylo ideální, kdybych se pokusila otěhotnět co nejdříve,“ vzpomíná Jitka.

Při operaci totiž lékaři Jitce v děloze zablokovali cévy zásobující myomy. To proto, aby alespoň nějakou dobu nerostly. Lékaři ji upozornili, že zákrok nevydrží napořád a že se myomy mohou asi po roce objevit znovu. A proto by neměla těhotenství odkládat.

Aby toho nebylo málo, krátce po operaci se u ní potvrdila nákaza zlatým stafylokokem, který u Jitky rozvinul zánět v břiše. A tak šla na další operaci.

„Když jsem se po operaci probudila, cítila jsem se fyzicky i psychicky špatně. Byl to v pořadí již třetí zákrok v plné anestezii v jednom měsíci,“ říká Jitka s tím, že infekce bohužel poškodila vejcovody a tím skončily i její plány na rychlé otěhotnění.

Děložní myomy brání otěhotnění

Přesto se jí v docela krátké době podařilo s partnerem otěhotnět přirozeně. Bohužel šlo o mimoděložní těhotenství. Nakonec se Jitce povedlo otěhotnět úspěšně a porodila zdravého syna. To už ale za pomoci asistované reprodukce. Dnes je synovi devět měsíců a rodina plánuje, že by se rozrostla ještě o jednoho člena rodiny.

Za nezdařeným početím nebo i těhotenstvím stojí podle lékařů u mladších žen často právě i nezhoubné nádory, myomy, objevující se v děložní dutině. Myom v děloze je totiž podle specialistů jakousi mechanickou překážkou, jež brání běžnému a bezpečnému vývoji plodu.

„Děložní myomy jsou nezhoubné nádory, které vyrůstají z hladké svaloviny. U žen se objevují ve středním věku a jejich počet i velikost se různí,“ říká vedoucí lékař jedné z brněnských gynekologických klinik Pavel Otevřel.

Endometrióza trápí mnoho žen. Vědci na ni testují nový lék

Myomy se podle něj u žen nejčastěji objevují ve vyšším věku. Po čtyřicítce je má kolem 40 procent žen. Mladší ročníky sice nezhoubné nádory trápí méně, ale ani jim se bohužel nevyhýbají. Lékaři je diagnostikují u zhruba 10 až 20 procent z nich. Obvykle pak děložní myom souvisí s nezdárným otěhotněním nebo těhotenstvím.

Myomy v děloze odhalí běžný ultrazvuk

Pacientky by podle lékařů ale neměly podceňovat ani myomy rostoucí na povrchu dělohy. I ty totiž představují pro těhotenství riziko.

Ženy sice v takovém případě otěhotní bez komplikací, myomy ale mění stažitelnost dělohy a reaktivitu svaloviny. S přibývajícím těhotenstvím proto mohou být příčinou potratu nebo předčasného porodu,“ vysvětluje gynekoložka Martina Novotná.

Nádor prsu u žen vzniká i kvůli pozdnímu těhotenství

Na děložní myomy ženu podle ní upozorní bolesti a tlak v podbřišku, změny v menstruaci, nepravidelné krvácení či časté nutkání k močení. Malé a pomalu rostoucí myomy ale sama žena jen těžko odhalí, protože nejsou spojeny s téměř žádnými na první pohled zřejmými příznaky. Obvykle na ně přijde až gynekolog při ultrazvukové prohlídce.

„Gynekologové jej dnes běžně používají při pravidelných ročních prohlídkách. Jakmile myom zachytí, zvou pak ženy na častější kontrolní vyšetření, aby sledovali, jestli nádorů nepřibývá nebo jak rychle rostou,“ říká k prevenci gynekoložka Novotná.

K operativnímu odstranění myomu přistupují lékaři hlavně u mladších žen, které plánují těhotenství. Po výkonu jim pak doporučují co nejdříve otěhotnět, protože nezhoubné nádory především u mladších žen opět rychle vyrůstají.

–VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here